Коремните мазнини: 8 причини да се натрупват

· 12.09.2016
Една от причините за надебеляването на съвременния човек е непълноценният нощен сън

На някои хора им се налага да се борят с коремните мазнини постоянно, тъй като тази част от тялото е предразположена към натрупването им, а в същото време елиминирането им е трудно. Коремната област е зона, която лесно може да се отпусне, а натрупването на мазнини именно там може да окаже негативен ефект върху здравето на човека.

Изследвания сочат, че коремните мазнини не са просто естетически проблем, те могат да провокират загуба на костна маса, да повишат риска от остеопороза и развитие на астма. Именно затова е важно да знаете кои са най-честите причини за натрупването на мазнини в тази зона на тялото, за да можете да подберете адекватни мерки за противодействие.

Гени

geni

Изследователи от института Санфорд-Бърнам са установили, че гените могат да са причина за натрупването на мазнини в различни части на тялото. Други проучвания сочат, че гените играят важна роля във връзка с това колко сит се чувства всеки човек. Хората, които се генетично предразположени към консумацията на повече храна, са изложени на по-висок риск от натрупване на коремни мазнини. Ако други членове на семейството ви страдат от този проблем, възможно е вие също да се сблъскате с него.

Недоспиване

Хората, които не се наспиват, имат навика да консумират повече калории, а това води до натрупване на мазнини по корема. Когато недоспиваме, се понижава нивото на хормона лептин, а в същото време се повишава нивото на грелина. И двата хормона са свързани с надебеляването. Според някои изследвания, хората, които спят 6 часа дневно, са с около 27% по-предразположени към затлъстяване, отколкото хората, които спят по повече от 9 часа.

Стрес

Подобно на непълноценния сън, стресът провокира хормонални промени, които като резултат водят до качване на излишни килограми. Според Патриция Рамирез, нутриционист, по време на стрес адреналиновата жлеза освобождава хормони, сред които адреналин и кортизол. Когато нивото на последния се повиши, това води до натрупване на мазнини в тялото, в частност в деликатна зона като корема.

Липса на физическа активност

uprazhneniya

Редовните физически занимания са най-добрият начин за поддържане на активен метаболизъм и топене на повече мазнини. Изследователи от университета Джон Хопкинс в Балтимор, Мериленд, са открили, че упражненията са ключов елемент за постигането и поддържането на идеално телесно тегло, тъй като коремните мазнини представляват много повече от просто естетически проблем. Те засягат здравословното състояние на човека. Топенето на мазнините чрез физическо натоварване е един от най-ефикасните начини да се погрижите за здравето на сърдечно-съдовата система.

Нездравословна диета

Консумацията на храни, които са богати на въглехидрати и мазнини, е друг сериозен фактор, който води до натрупването на коремни мазнини. В съвременните магазини и ресторанти се предлага изобилие от нездравословни храни, а това често предразполага клиентите към избор на вредни продукти. Храните, които са известни с това, че провокират напълняване, са:

 • Преработените храни
 • Сушените меса
 • Рафинираните брашна
 • Газираните напитки

Именно поради това е необходимо да спазвате здравословна диета, която включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постно месо и задоволително количество вода.

Неумерена консумация на алкохол

Злоупотребата с алкохолни напитки може да провокира повишаване на телесното тегло, тъй като в тях се съдържат много празни калории. В изследване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, изследователите твърдят, че неумерената консумация на алкохол повишава с 50% риска от натрупване на коремни мазнини.

Определени лекарства

lekarstva

Някои лекарства могат да провокират покачване на килограмите, когато се приемат за дълъг период от време. Сред обичайните заподозрени са лекарствата, предписвани за лечение на диабет, припадъци, смущения в настроението, високо кръвно налягане и др. Негативно влияние оказват още стероидите, хапчетата против забременяване и хормоналните заместители. Тук ще подчертаем, че не всички сред тях провокират надебеляване и ефектът им варира от човек на човек.

Консумация на храна между основните хранения

Приемът на храна на малки порции през целия ден е препоръчителна стратегия за отслабване и стимулира метаболизма. Консумацията на нездравословни закуски между основните хранения обаче води до обратен ефект. Храни като картофения чипс, бисквитите и бонбоните не само повишават калориите, които приемате, но и допринасят за нарастването на коремната област.

Какво още можете да направите, за да се преборите с коремните мазнини?

sokove

Каквато и да е причината, поради която трупате коремни мазнини, необходимо е да намерите начин за противодействие и предпазване, тъй като, както споменахме, те са свързани с повишен риск от здравословни проблеми. Сред ключовите препоръки за преборване на тлъстините в областта на корема са:

 • Спазвайте здравословна диета
 • Изпълнявайте локализирани и кардио упражнения
 • Спете поне 8 часа дневно
 • Консумирайте оптимално количество вода дневно
 • Детоксикирайте тялото
 • Избягвайте неумерената консумация на алкохол
 • Дъвчете храната внимателно