Храни и лекарства, които никога не трябва да смесвате

Знаете ли, че има храни, които никога не трябва да смесвате с определени лекарства? Научете повече от тази статия!

Много хора не знаят, че има определени храни и лекарства, които никога не трябва да комбинирате.

Причините са различни в отделните случаи, но предупреждението, което важи за всички тях е едно е също: тази комбинация може да е опасна за здравето ви.

Освен това има определени правила за приема на лекарства, освен правилното им дозиране. Тези правила обхващат и начина ни на хранене по време на приема на даденото лекарство.

Бронходилататори
Астма и проблемите свързани с нея

Болните от астма, бронхит и други белодробни заболявания използват този тип лекарства.

Ако приемате такъв вид лекарство трябва да знаете, че е най-добре да ограничите консумацията на напитки и храни, съдържащи кофеин.

Ето защо:

  • Тези лекарства оказват стимулиращо действие върху нервната система. Затова за да избегнете прекомерната нервност по време на лечението си, трябва да ограничите приема на кофеин.
  • Трябва да внимавате най-вече с теофилина, защото кофеинът повишава токсичността на това лекарство.
  • Трябва да избягвате и мазната храна, защото повишава био-активността на теофилина.

Лекарства за понижаване на кръвното налягане

Лекарствата понижаващи кръвното налягане са подходящи за лечение и предпазване от болести на сърцето и бъбреците.

Става въпрос за лекарства като каптоприл, еналаприл и рамиприл. Трябва да избягвате смесването на тези лекарства с храни, богати на калий.

Ето защо:

Лекарствата от този вид повишават количеството на калия в кръвта. Високото количество калий може да доведе до неравномерно сърцебиене и недостиг на въздух.

Затова е най-добре да ограничите приема на:

  • Банани
  • Картофи
  • Соя
  • Спанак

Антиаритмични средства

Проблеми със сърцето
Антиаритмичните средства са вид лекарства (като дигоксин), които се използват за лечение и предпазване от сърдечна недостатъчност.

Проблемът се появява, ако консумирате продукти, богати на глициризинова киселина като женското биле например. Това вещество се съдържа в сладкишите и тортите, както и в съставките на бирата.

Ето защо:

  • Тази съставка може да доведе до неритмично сърцебиене и дори до сърдечен удар, в комбинация с дигоксин.
  • И обратно диетичните фибри намаляват ефекта на лекарството. Затова е добре да приемате лекарството 2 часа преди или след храна.
  • Освен това някои билки като жълтия кантарион и сена оказват влияние върху действието на дигоксина.

Лекарства намаляващи “лошия” холестерол (LDL)

Пълните хора и тези страдащи от диабет и сърдечно-съдови болести приемат този вид лекарства.

Примери за този вид лекарства са аторвастатин, флувастатин, ловастатин, симвастатин, росувастатин и правастатин.

Не трябва да смесвате тези лекарства с цитрусови плодове.

Ето защо:

Цитрусовите плодове значително повишават усвояването на лекарството, което повишава вероятността от предозиране и поява на странични ефекти.

Ефектът от приема на една таблетка с портокалов сок се равнява на приема на по-голямо количество от лекарството с вода.

Прочетете: 5 плода за балансиране нивата на холестерола

Антикоагуланти
Вени на краката

Антикоагулантите се използват за лечение и предотвратяване на тромбоза. Сред тях е варфаринът.

Този вид лекарства не трябва да се консумира с храни разреждащи кръвта, както и такива богати на витамин К.

Ето защо:

Когато приемате такива лекарства трябва да ограничите консумацията на боровинки, чесън, джинджифил и някои подправки (лют червен пипер, канела, куркума).

Тези храни имат също антикоагулатно действие и могат да доведат до кървене, засилвайки ефекта на варфарина.

От друга страна витамин К понижава ефекта на това лекарство. Съдържа се в голямо количество в спанака, ряпата, зелето и броколито.

Аналгетици

Аналгетиците се използват за лечение на оттоци и главоболие.

Пример за този вид лекарства е ибупрофенът, който всички познаваме. Трябва да избягвате приема на лекарството, ако сте пили газирани напитки.

Ето защо:

Ибупрофенът е несъвместим с подсладени газирани напитки, тъй като въглеродния диоксид и киселините в тях ускоряват усвояването му и повишават концентрацията му в кръвта.

В такъв случай контролирането на дозата е невъзможно. А това може да доведе до натравяне, което се отразява най-вече върху дейността на бъбреците.

които искали