Колко дълго трябва да ходите, за да отслабнете

Ако не сте свикнали да ходите или да спортувате трябва да започнете постепенно да правите това, за да може тялото ви да привикне към натоварването.
Колко дълго трябва да ходите, за да отслабнете
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Обичате ли да ходите? А знаете ли, че така може и да отслабнете?

Спортуването е нещо, което трябва да правим с желание. Но да излезем навън и да ходим, за да отслабнем, е нещо различно.

Причината вероятно се крие във факта, че рязката промяна в установеното ни ежедневие е нещо сложно. Да заменим вредните храни с балансирана диета и да започнем да спортуваме изисква воля. И най-вече – постоянство.

Няма смисъл няколко седмици да променяме малко по малко навиците си, а след това да се върнем към стария си уседнал начин на живот.

В действителност ходенето навън с цел отслабване не е толкова трудно колкото изглежда на пръв поглед. Не е необходимо да влагате средства за тренировки в някой фитнес или да си купувате скъпи антицелулитни кремове. Искате ли знаете от какво имате нужда? Само от едно нещо: ДА ХОДИТЕ.

Ако ви е писнало от натрупаните излишни килограми и вече сте опитали всичко възможно, а все още не сте постигнали поставените си цели, е време да се размърдате. Трябва да изгаряте мазнините не само в една част на тялото си, а навсякъде, ако искате да отслабнете.

Защо трябва да ходите? Ходенето е упражнение, което натоварва почти всичките ви мускули. Затова може да ходите, ако искате да отслабнете, защото така ще изгаряте голямо количество калории, ще снабдявате тялото си с кислород и ще се радвате на добро сърдечно здраве.

Кой може да ходи, за да отслабне?

Доказано е чрез медицински изследвания, че ходенето е безопасно и здравословно за всеки от нас. Независимо дали става въпрос за хора, свикнали да тренират или за тези, които никога не са се натоварвали физически в живота си.

Въпреки това е добре да посетите лекаря си, за да потвърди здравословното ви състояние. За да бъдат изключени евентуални физически, респираторни или сърдечни заболявания.

Колко често трябва да ходите?

Трябва да действате в зависимост от физическото си състояние. Ако не сте спортували от дълго време, първоначално избягвайте ходенето на дълги разстояния. Започнете с ходене на къси разстояния (между 10-15 минути) и се движете със средна скорост.

Или можете да започнете да ходите два пъти седмично и бавно да увеличавате времето, честотата и скоростта. Важното е да бъдете постоянни.

Ако се разхождате поне 30 минути дневно и се храните балансирано може да свалите около 10 килограма за 5 месеца.

Използвайте крачкомер

Крачкомерът е специално предназначен да измерва броя на крачките по време на разходката ви, като същевременно измерва скоростта, разстоянието, което ще изминете и темпото ви на вървеж.

Той ни стимулира да постигнем целта си. Например като увеличим броя и скоростта на стъпките си, които правим на ден, за да можем да вървим достатъчно, за да отслабнем .

Може да си пускате крачкомера и докато сте на работа или вършите задачите си у дома. В края на деня ще видите колко крачки сте направили и колко калории сте изгорили. Така ще знаете дали на следващия ден трябва да забързате темпото си, за да постигнете целта си.

Не пропускайте да прочетете и: Най-честите грешки при диетите за отслабване

Ползите от ходенето

 • Подобрява имунната система, защитаваща ни срещу болестите.
 • Засилва метаболизма, помагайки ни да не напълняваме.
 • Укрепва костите. Така ще избегнем счупванията и ще се предпазим от появата на остеопороза.
 • Подобрява кръвообращението и укрепва сърцето.
 • Предпазва ни от стрес, тревожност и депресия, тъй като в организма се отделят повече ендорфини.

Съвети

 • След посещението при лекар си поставете цел, за изпълнението на която не трябва да се натоварвате много.
 • Не спирайте да ходите. Ако не можете да ходите през цялата седмица си направете график и си поставете по-лесно изпълними цели.
 • Използвайте удобни дрехи и обувки.
 • Не забравяйте да загреете поне 5 минути по-рано, преди да излезете да ходите с цел отслабване.
 • Следете менюто си, намалете приема на мазнини и свикнете да се храните здравословно.
 • Поддържайте добра стойка на тялото: с изправен гръб, прибран корем и отпуснати ръце.
 • Контролирайте дишането си. Вдишвайте и издишвайте според темпото на вървежа си.

Забележка: Обръщайте внимание на тялото си. Ако усетите замайване, покачване на кръвното налягане и силна умора, спрете или намалете скоростта си на ходене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.