Най-честите грешки при диетите за отслабване

Тайната на отслабването е да убедите сами себе си, че това не е просто временна диета, а по-скоро дългосрочна промяна в хранителните ви навици. Това е единственият истински начин да влезете във форма и да останете във форма.
Най-честите грешки при диетите за отслабване

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 27 май, 2022

Продължителното спазване на диета за отслабване не е никак лесна задача. Мнозина започват определен режим на хранене, очаквайки да видят резултати от него съвсем скоро, но след това губят надежда и се отказват. Понякога може би нещо грешим в диетите си и не постигаме желаното тегло и фигира.

Някои фактори, като например липсата на информация за конкретни храни или за въздействието на определени навици , могат да ни доведат до спазване на неправилна диета за отслабване.

За да не завърши спазването на диетата ви с разочарование, ще ви представим някои:

Често допускани грешки при диетите

Пропускане на хранения

Спазването на диета не означава да пропускате хранения. Напротив, при диетите се цели да избягвате твърде големия апетит преди хранене, който може да се появи, ако пропускате ядене.

Ако метаболизмът ви работи непрекъснато, чрез чест прием на здравословни, нискокалорични храни, ще изгаряте повече мазнини.

Внимавайте с “леките” храни

Какви грешки допускате при диетите си

Природосъобразните, био и “леките” храни са на мода в днешно време. В много от случаите обаче тези продукти са чиста заблуда.

Понякога сме склонни да ядем повече от храната, която мислим за здравословна. Важно е да се информирате по-добре за тези продукти, преди да решите да ги консумирате в големи количества.

Алкохол и сол

Тези два продукта пречат значително на ефикасността на диетата ви. Консумацията на твърде много сол води до задържане на течности, както и до хипертония.

Също така, ако сте на диета за отслабване, не е добра идея да прекалявате с алкохола дори и през почивните дни.

Недостатъчен прием на течности

При това положение със сигурност имате грешки с диетите си

За да бъде диетата ви успешна, трябва да поддържате организма си добре хидратиран. Необходимо е всеки ден да пиете между два и два и половина литра вода или други негазирани напитки без калории.

Други чудесни продукти освен водата, които може да пиете по време на диета, са зеленчуковите бульони, натуралните плодови сокове и чайовете.

Бързо хранене

За да избегнете преяждането, най-добрият начин на хранене е в седнало положение, без да се занимавате с никакви странични дейности в това време. По този начин може да ядете на малки хапки, да сдъвквате храната добре с чаша вода до себе си.

Пропускане на закуската

Закуската е от основно значение за активирането на метаболизма и за правилното му функциониране. Чрез нея започваме деня си и подновяваме запасите си от енергия.

Ако пропускате закуската, тялото започва да използва енергийните си резерви. Друго последствие от това е, че не може да усвоите напълно храната, която изяждате след това, като по този начин тя може да се преобразува в мазнини.

Недостатъчно сън

Добрата почивка е от съществено значение за правилното функциониране на метаболизма. 

Някои експерти твърдят, че е възможно дори да отслабнете по време на сън, ако си почивате правилно.

Некачественият сън кара организма да работи допълнително, изисквайки също повече храна, за да компенсира липсата на енергия.

Липсата на физическа активност

Диетите винаги трябва да бъдат придружени от редовни тренировки

Диетите винаги трябва да бъдат придружени от умерени и редовни тренировки. Ходенето в продължение на половин час всеки ден е чудесен начин да се преборите със заседналия начин на живот и да стопите излишните мазнини от тялото си.

Спазване на чужда диета

Диетите трябва да бъдат индивидуални. Спазването на примерен режим от някакво списание, на диетата на известна личност или на някой ваш познат, който е отслабнал значително, може да ви доведе до разочарование.

Само защото при даден човек е подействала добре, не означава, че при всички хора ще е ефикасна. Диетолозите вземат под внимание начина на живот, графика и нуждите на всеки отделен човек.

Ежедневно измерване на теглото

Отслабването не се състои само в намаляване на теглото, но и в изгаряне на мазнините. Ежедневното измерване на килограмите може да доведе единствено до обсебеност.

Цялостно премахване на въглехидратите от менюто

Цялостното премахване на хранителни вещества, които са ви необходими, не е добра идея. Освен това е важно да имате предвид, че почти никоя храна не е напълно чиста – повечето храни са смесица от въглехидрати, протеини, мазнини и т.н.

Желателно е да се избират въглехидрати с нисък гликемичен индекс, като например пълнозърнестите култури и зеленчуците.

Колкото до хляба, специалистите твърдят, че сам по себе си той не ви кара да напълнявате.

Няма такова нещо като добри и лоши храни, а по-скоро неподходящи диетични модели.

Да не си позволявате по някое лакомство от време на време

Бъдете реалисти. Диета, в която не си позволявате дребни лакомства от време на време, няма как да бъде успешна. Истинската цел на режима на хранене е да бъде осъществим и човекът, който го спазва, да може да се придържа към него.

Освен това диетите трябва да бъдат изготвени по такъв начин, че човек да може да продължи професионалния и социалния си живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rynders CA, Thomas EA, Zaman A, Pan Z, Catenacci VA, Melanson EL. Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. Nutrients. 2019 Oct 14;11(10):2442.
  • Mukamal K, Lazo M. Alcohol and cardiovascular disease. BMJ. 2017
  • Lopez-Minguez J, Gómez-Abellán P, Garaulet M. Timing of Breakfast, Lunch, and Dinner. Effects on Obesity and Metabolic Risk. Nutrients. 2019

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.