Кой е най-добрият начин за практикуване на йога?

За да се възползвате максимално от практикуването на йога е добре да я включите в ежедневния с режим и да й отделяте определено време.
Кой е най-добрият начин за практикуване на йога?
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 19 април, 2019

Йогата е древна практика, водеща началото си от Индия. Целта й е постигането на хармония и щастие. За да е възможно това практикуващият йога изпълнява техники за отпускане и медитация, позволяващи му да се свърже с вътрешния си духовен свят. Но знаете ли кой е най-добрият начин за практикуване на йога? А най-подходящото време за това?

С тази статия ви каним да опознаете по-отблизо тази техника, за да можете да се възползвате максимално от нея, докато я практикувате групово или индивидуално. Оставете се на неустоимата мощ на йогата, превърнала се в начин на живот за хората, искащи да се погрижат за вътрешния и външния си мир.

Колко дълго трябва да продължават заниманията по йога?
Медитацията и отпускането по време на йога упражненията са изключително полезни за здравето.

Няма стриктни правила по отношение практикуването на йога. Развитието на дисциплината при всеки един човек е индивидуално . Тъй като целта й е постигането на баланс между ума, тялото и душата, изключително трудно е да поставите някакви ограничения на времето за нея.

Обикновено йогата е дълготрайно занимание, превръщащо се в начин на живот.

Затова, имайки в предвид възможностите на всеки един човек, най-добре е заниманията по йога да се провеждат няколко пъти седмично. Много хора се спират на варианта от занимания траещи 20-30 минути, три пъти седмично. Но всичко това е строго индивидуално и зависи от редица фактори (натовареност в работата, семейни задължения и други).

Кое е най-подходящото време за практикуване на йога?

Мнозина предпочитат да практикуват йога сутрин, преди да са се заели с ежедневните си дейности и задължения. Йогата цели да зареди с енергия ума и тялото по най-добрия начин чрез отпускане, медитация  и изпълняването на различни йога пози. 

Въпреки че сутрешните занимания с йога са свързани с правенето на жертви – тъй като трябва да ставате по-рано – те си струват, тъй като ще посрещнете деня пълни с енергия.

Добре е да отделяте по няколко минути и в края на деня за любимото си занимание. Така ще успокоите ума и тялото си от стреса и напрежението от ежедневните дейности. Благодарение на йогата много хора се справят с безсънието, стреса и тревожността.

Практикуване на йога по всяко време
Кой е най-подходящият начин за практикуване на йога?

Едно от най-големите предимства на отпускането и медитацията, свързани с йогата, е, че те ви позволяват „да изключите“ ума си за кратко. Спокойният, чист и отпочинал ум мисли по-точно, подредено и последователно. А когато умът ви е претоварен или уморен ви е трудно да бъдете продуктивни.

Йогата спомага справянето с всички онези вътрешни диалози, които водят до загуба на енергията ви. Това занимание позволява на ума ви да се прочисти и да се концентрира върху тялото ви. Така можете да установите връзка с вътрешния си свят и да чуете ритъма на сърцето си например.

Бъдете търпеливи

Не трябва да очаквате невероятни резултати само след няколко занимания по йога. Физическите ползи, които ще ви опишем в следващите редове, се постигат след определено време и с търпение:

  • По-здраво сърце
  • По-добра гъвкавост
  • По-тонизирани мускули
  • Подобрено здраве на нервната система
  • Изгаряне на повече калории
  • По-здрави стави

Затова трябва да проявявате търпение и спокойствие, ако сте решили да се занимавате с практикуване на йога. Най-добре е да я възприемете като начин на живот и да я направите част от ежедневието си.

Практикуването на йога у дома е лесно и приятно.
Пийте вода докато се занимавате с йога

Може би йогата ви изглежда лесно занимание, не изискващо много физически усилия, но съвсем не е така. В зависимост от вида йога, с който ще се занимавате, тялото ви изгаря калории и мазнини.

Затова е изключително важно да поддържате организма си добре хидратиран и да пиете по два литра вода дневно, особено по време на заниманията ви. Така тъканите и органите ви ще работят по-добре и ще избегнете определени травми, свързани с липсата на добра хидратация.

Тази техника се счита и за един от добрите начини за пречистване на тялото. Затова пиенето на вода ще ви помогне да изхвърлите натрупаните в организма ви токсини. Ако се занимавате с йога сутрин ще активирате тялото си. Ако правите това вечер ще спомогнете процеса на детоксикация, протичащ в организма ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.