7 изпълващи с енергия храни, които не трябва да пропускате

Чувствате се уморени? Трудно се концентрирате и имате нужда от енергия? Открийте 7 страхотни, здравословни храни, които не само ще ви изпълнят с енергия, но и ще подобрят здравето ви като цяло.
7 изпълващи с енергия храни, които не трябва да пропускате

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Липсата на енергия сутрин или по време на напрегнатия работен ден е често срещан проблем.

Може би не си почивате достатъчно или изпитвате недостиг на определени хранителни вещества, а може би водите уседнал начин на живот.

Липсата на енергия намалява физическите и умствените ви способности. Това ви прави по-малко продуктивни и ви пречи да изпълнявате ежедневните си задачи.

Освен това недостигът на енергия може да повиши нивото ви на стрес и тревожност. А това от своя страна се отразява неблагоприятно на качеството ви на живот.

Някои хора посягат към енергийните и спортни напитки, за да компенсират тази липса, но прекомерната им консумация е вредна за здравето и води до напълняване.

Ето защо искаме да споделим с вас 7 невероятни храни, които ще осигурят на тялото ви необходимата му енергия, ако ги хапвате редовно.

1.Ядки

Ядките са ценен източник на енергия.
Ядките са достоен пример за храна, пълна с енергия. Не само защото подобряват физическото и умственото ви състояние, но и потискат пристъпите на глад и засилват метаболизма ви.

Ядките са пълноценна храна съдържаща значителни количества калории и енергия. Те са източник на висококачествени протеини, антиоксиданти и есенциални мастни киселини.

Консумирането на малки порции натурални ядки ще подобри физическите и умствените ви възможности и ще насърчи образуването на химически вещества, които са полезни за цялостното ви здравословно състояние.

2.Черен шоколад

Черният шоколад, съдържащ поне 60% какао, е отлична възможност за изпълване на организма ви с енергия и подобряване на настроението.

Есенциалните му мастни киселини и въглехидрати зареждат тялото ви с “гориво” и подобряват концентрацията и силата на мускулите ви.

Освен това антиоксидантите му защитават клетките ви срещу вредното въздействие на свободните радикали. По този начин предпазвате органите си от преждевременно увреждане.

Черният шоколад има стимулиращо действие и така повишава образуването на серотонин и ендорфини от организма ви, познати като хормони на щастието.

3.Кокосово масло

Кокосовото масло ще ви осигури необходимата ви енергия през деня.
Кокосовото масло съдържа средноверижни мастни киселини, които подобряват функционирането на основните системи в организма ви.

Противовъзпалителното и антиоксидантното му действие регулират жизнено важните процеси в тялото ви. По този начин се предпазвате от развитие на хронични болести на сърцето, нервната система и мозъка.

Високото съдържание на витамини и минерали в кокосовото масло подобрява функционирането на имунната ви система, като създава защитна бариера срещу редица инфекциозни болести.

Освен това въглехидратите и здравословните мазнини изпълват организма ви с енергия, особено, когато чувствате физическа или умствена умора.

4.Мед

Медът е ценен източник на енергия.
Известен с приложението си в медицината и козметиката, медът е и богата на енергия храна, която подобрява цялостното здравословно състояние на организма.

Натуралните му захари са лесно усвоими, което оптимизира изразходването на енергия и метаболитната активност на организма.

Освен това медът съдържа храносмилателни ензими и антиоксиданти с мощно действие, които след като бъдат усвоени, помагат на организма ви да изхвърли ненужните му вещества.

5.Грозде – ценен източник на енергия

Въпреки съдържанието на калории, гроздето е признат източник на енергия благодарение на натуралните си захари.

В съчетание с мощните антиоксиданти, то подобрява цялостното ви здравословно състояние и намалява риска от развитие на болести.

6.Манго

Известно с неустоимия си вкус и аромат мангото е плод, пълен с енергия, който е изключително полезен за здравето ви.

Мангото съдържа значително количество витамин С, антиоксидант, който подобрява състоянието на имунната ви система и кожата.

Освен това забавя вредното въздействие на токсините и свободните радикали. По този начин предпазвате организма си от остаряване на клетките и от развитие на определени болести.

Мангото съдържа витамин Е и желязо, които се грижат за тъканите, подобряват кръвообращението и се борят с анемията.

Прочетете и тази статия: 7 изненадващи качества на мангото

7.Яйца

Една от причините да похапваме яйца за закуска е, защото ни зареждат с енергия и можем да се справим със задачите си за деня безпроблемно.

Причината за това е голямото количество висококачествени протеини, съдържащи се в яйцата. Освен другите си полезни свойства, тези протеини спомагат натрупването на мускулна маса и укрепват физическото ви състояние.

Яйцата съдържат и много въглехидрати и основни мазнини, които спомагат процеса на превръщане на храната в енергия.

Консумирани умерено, яйцата задоволяват глада ви и ви позволяват да отслабнете по здравословен начин.

Както видяхте, лесно ще добавите тези вкусни храни към менюто си. Наслаждавайте им се ежедневно и ще усетите прилив на енергия, а здравето ви със сигурност ще се подобри!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ried K., Fakler P., Stocks NP., Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Wallace TC., Health effects of coconut oil a narrative review of current evidence. J Am Coll Nutr, 2019. 38 (2): 97-107.
  • Xia N., Daiber A., Forstermann U., Li H., Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol, 2017. 174 (12): 1633-1646.
  • Carbajal, A. (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid, 1–10. Retrieved from https://www.ucm.es/data/cont/docs/458-2013-07-24-cap-5-proteinas.pdf
  • Lopez, I. (2013). Nutricion. Nutrición Humana 1.120(Fernández), 1–51.
  • Melgarejo, M. (2004). El verdadero poder de las bebidas energéticas. Revista Enfasis Alimentación6, 6. Retrieved from http://www.nutrinfo.com/pagina/info/ene01-05.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.