Когато приятелството приключи, когато любовта угасне

Любовта и приятелството могат да приключат умирайки. Но не се тревожете: открийте сила в слабостта си и продължете напред.
Когато приятелството приключи, когато любовта угасне

Последна актуализация: 03 февруари, 2019

Когато приятелството приключи и любовта угасне, нещо умира във вас.

Никой не е готов за загуба на приятел или приключване на връзка, която някога е била толкова важна.

Мозъкът ви е генетично програмиран да общува с хората. По този начин оцеляваме, учим се и напредваме в живота.

Но докато мозъкът ви действа по своя си определен начин, забравяме нещо много важно: че нещата се променят и понякога ние също трябва да се променим.

Приключването на приятелство, което е било важно и движещо в живота ви, ви носи много мигове на объркване и тъга.

Приятелството е нещо много лично. То ви изгражда, дава ви щастие и емоционална подкрепа. Но понякога невидими обстоятелства и нови интереси карат някои приятелства постепенно да замрат.

Същото се случва и в романтичните връзки. Изневяра, разочарование или нещо друго, което силно ви е наранило водят до бавното изгасване на любовта в единия от вас, без дори да разберете това.

В тези случаи трябва да продължите, дори да ви е трудно, дори пъзелът на живота ви да е разбъркан напълно.

В следващите редове ще ви обясним как да направите това.

Какво да правим, когато любовта угасне?
Когато приятелството приключи

Може да изглежда странно, но приятелството означава нещо различно за мъжете и жените. Тази разлика не означава, че то е по-важно за единия пол отколкото за другия.

Става дума за ефекта от приятелството. Според проучване на Лондонския университетски колеж, приятелството има успокояващ ефект при жените.

Жените възприемат приятелството с други жени като утеха, като начин за справяне с проблемите, стреса и тревожността. Връзката при тях е много по-лична и дълбока и преминава границите на емоциите.

За мъжете приятелството има по-скоро утилитарна стойност: те обичат да правят всичко заедно, да планират забавленията си, да работят по професионалните си задачи…

За мъжете семейството или партньора е по-ценен от приятелите им като “начин за утеха”, даващ им интимност и по-голяма близост.

Може би поради това личното въздействие на приятелството при жените е много по-силно и дълбоко.

Как да се справим, когато приятелството приключи

Как да се справим, когато любовта угасне?
Едно приятелство не може да замести друго: просто го оставете да приключи. Това е нещо, което трябва да разберете. Да знаете как да приключите едно приятелство означава, че знаете как да обърнете страницата и да продължите напред.

Всеки човек, всяко приятелство и всяка връзка ви дават определени неща. Затова не можете да си намерите нов приятел, който да ви даде същото, както предишния. Просто позволете на хората да бъдат такива, каквито са.

Приемете, че приятелствата понякога приключват и че в това няма нищо лошо.

Хората порастват, имат нови интереси и понякога дори решават, че имат приятели, които не им носят нищо добро в живота.

Понякога приключването на приятелството означава, че пораствате. Важното е да останете с хората, които наистина имат значение за вас.

Когато любовта угасне

Когато любовта угасне
Когато любовта угасне, дробовете, с които сте дишали и крилете, с които сте летели и сте се чувствали живи ви изглеждат разкъсани на парчета.

Никой не знае защо и как се случва това. Понякога любовта изчезва и се изпарява като утринната роса под първите слънчеви лъчи.

Когато любовта угасне, продължавате да се надявате. “Може би, ако направя или кажа това, любовта ще се завърне,“Може би, ако се променя, отново ще ме обичат…”

Този начин на мислене не е правилен. Той само подсилва неприятните емоции, напразните надежди и болката.

Ако любовта си отиде, трябва да приемете този факт или да настоявате партньорът ви да го разясни. Може да ви изглежда като края, но това общуване е отправната ви, стартова точка.

Как да се справите, когато любовта угасне

Няма да се справите с края на романтичната връзка за един ден. В действителност проучванията показват, че за това ще са ви необходими между 6 месеца до две години. Въпреки че всеки човек е различен, има определена поредица от стратегии, които могат да ви помогнат.

Действайте с достойнство: ако знаете, че не сте обичани, приемете обхващащата ви тъга.

Да погледнете напред никак не е лесно, когато оставяте толкова много зад гърба си. Но преди да подхраните копнежите си и какво би станало, акo (какво би станало, ако бях; какво би станало, ако направех …), трябва да осъзнаете и да живеете в реалността:

  • Заслужавам да се погрижа за себе си, да  се наблюдавам и да събера счупените парчета на живота си.
  • Ще намеря подкрепа в семейството и приятелите ми, в настоящето, в което ще си поставя нови цели и ще открия новото си щастие.

Времето и поведението ви ще излекуват раните ви, а животът с цялата си енергия и красота отново ще запълни празнината в сърцето ви.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.