Мъчи ви тъга? Прочетете тези 8 съвета

Попитайте човека в огледалото - какво би направил още сега, за да се появи усмивка на лицето му?
Мъчи ви тъга? Прочетете тези 8 съвета

Последна актуализация: 21 декември, 2018

Тъга. Тя ви обгръща и ви вкарва в коварния си капан в най-неочаквани моменти. Тъгата е негативна емоция, която трудно се управлява и преодолява. Когато се усещате тъжни, чувството сякаш блокира жизнеността ви и не ви остава нищо друго, освен да потънете в пълен мрак. Никой не ви разбира и всичко върви по начин, точно обратен на желания от вас.

Какво можете да направите? Първо, не позволявайте на тъгата да ви победи. Тя е познат враг, срещу който трябва да се изправите очи в очи. Предизвикайте я и й кажете, че тя няма да ви надвие. Ако има моменти, в които ви се струва, че нямате сили да я преборите, не се притеснявайте. Днес сме подготвили 8 съвета, които ще ви помогнат дори и в такива ситуации.

Не се предавайте, без да сте изпробвали нашите съвети срещу тъга! Приложете ги.

1. Излезте на разходка

Когато ви мъчи тъга, излезте на разходка.

Последното нещо, което следва да направите, е да останете у дома и да търсите път за бягство в самотата на стаята си. Не си го причинявайте. Никога! Не се колебайте да се обуете удобни обувки, да облечете спортно облекло, да грабнете ключовете от вкъщи и да се отправите на… разходка!

Ходете с бързо темпо. Вложете силата, която се крие вътре във вас. Правете стъпка след стъпка и ще почувствате как негативните емоции напускат вътрешния ви свят. Потенето е част от процеса на освобождаване. То е добре дошло и показва, че сърцето бие, а тялото се движи енергично. Сърцето ви ще започне да освобождава ендорфин, хормонът на щастието. Това е моментът, в който ще усетите, че значимостта на това, което ви е тревожело, намалява с всяка изминала секунда. Използвайте този ефект, за да преборите налегналата ви тъга.

2. Постойте на слънце и затворете очи

Постойте на слънце и затворете очи

Това е момент на спокойствие и мир, когато оставяте кожата си да поеме енергия от слънцето. Необходими са ви не повече от 15 минути. Тази доза витамин D ще ви накара да се чувствате добре и спокойни. В дните, в които усещате тъга, ви препоръчваме да не търсите сенчест ъгъл, в който да се скриете. Излезте навън!

По принцип хората, които преминават през състояние като депресия, се стремят да избягват слънчевата светлина. Не го правете! Точно обратното – наслаждавайте се на светлината и топлината на слънцето.

3. Оставете всички задължения за 2 часа

Отхвърлете от плещите си напрежението и тревожността

Да, животът не е лесен. Всеки ден е изпълнен със списък от задачи и задължения, отговорности… В моменти на тъга пред вас сякаш се изправя стена, която прави невъзможно изпълнението на каквато и да било задача. В такива ситуции каквото и да правите, то просто не се получава. Липсват ви мотивация и енергия.

Решението? Спрете за момент и си дайте почивка от 2 часа. През това време са наслаждавайте на свободата си. Отхвърлете от плещите си напрежението и тревожността. Бъдете себе си.

4. Пишете, когато ви мъчи тъга

Писаното слово ще ви даде нужното емоционално отпускане и облекчение

Водите ли си дневник? Ако не, вероятно е дошло времето да започнете. Дневникът действа терапевтично; той ви помага да организирате идеите си, да се самоизразявате, да общувате със себе си и да се възползвате от интимността на процеса на писане.

Не е необходимо да бъдете Габриел Гарсия Маркес или пък Дафни дю Морие, за да имате дневник: изразявайте себе си чрез думи, спорете със себе си, излейте всичко, което имате нужда… Писаното слово ще ви даде нужното емоционално отпускане и облекчение.

5. Плачете, ако е необходимо

Плачът е  механизъм за освобождаване от тъга.

Плачът е естествен и необходим процес, който води до отпускане на напрежението и емоциите.

Понякога ви се иска да плачете и в това няма нищо лошо. Направете го. Тъгата има нужда от механизъм за освобождаване и разходката и споделянето с приятел могат да се окажат недостатъчни. Сълзите са отдушник, те ще ви дарят с търсеното спокойствие и ще намалят вътрешното напрежение.

Плачът е здравословен и – понякога – повече от препоръчителен.

6. Погледнете се в огледалото и се запитайте какво не е наред

Вие ли сте човекът в огледалото?

Нека да приложим едно упражнение за разпознаване. Вие ли сте човекът в огледалото? Не, това не е същият привлекателен и положителен човек. Тъгата краде вашата жизненост и сме убедени, че не харесвате това, което виждате в огледалото пред себе си.

Запитайте се, какво можете да направите, за да се почувствате по-добре? Нещо, което ще ви снабди с надежда и ще излекува споходилата ви тъга? Попитайте човека в огледалото – какво би направил още сега, за да се появи усмивка на лицето му?

7. Открийте човек, който умее да изслушва

В моменти на тъга потърсете подкрепа от хора

Не всеки човек умее да изслушва. Със сигурност имате приятел или познат, който, вместо да ви даде търсената подкрепа, предпочита да говори за самия себе си, без да ви отправи дори един личен въпрос или да се поинтересува, как се чувствате. В моменти на тъга потърсете подкрепа от хора, които умеят да слушат. Те обикновено ви поглеждат в очите и изслушват всяка ваша дума с разбиране и искреност.

Ще осъзнаете как споделянето на емоциите, които трупате в себе си, ви освобождава. Част от вас ще се почувства облекчена. Негативното усещане ще започне да ви напуска с всяка изминала минута. Не спирайте да търсите подкрепата на другите.

8. Поглезете се

Понякога простичките неща в живота, действат като магия.

Защо не? Тъжните дни изискват прилагане на малки удоволствия, които да ви издърпат бързо на повърхността. Ако се фокусирате върху тревогите, проблемите започват да стават все по-невъзможни за преодоляване. Затова най-добрият начин да ги преборите е да се отпуснете. Защо не отидете на кино? Защо да не се запишете на курс по йога? А какво ще кажете за разходка в парка или пък в музей?

Понякога простичките неща в живота, като прибирането у дома и пускането на любима песен, действат като магия. Те няма да разрешат проблемите ви, но ще ви помогнат да се почувствате по-добре. А в момента, в който замените усещането за тъга с усещане за спокойствие, ще можете по-адекватно да откриете път за разрешаване на ситуацията.

Не се колебайте да прилагате тези прости съвети всеки път, щом усетите, че тъгата ви завладява.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.