Синдромът на разбитото сърце при жените

Негативни емоции като скръб, страдание или хроничен стрес могат да накарат лявата камера да се деформира леко, предизвиквайки стестяване на коронарните артерии
Синдромът на разбитото сърце при жените

Последна актуализация: 30 декември, 2018

„Синдромът на разбитото сърце” не е поетичен израз. Става дума за определена форма на кардиомиопатия, която според лекарите най-често сполетява жените. Позната още като Такоцубо кардиомиопатия,  тя се провокира главно от стрес и се съпровожда от конкретни симптоми, за които възнамеряваме да поговорим в следващите редове.

„Синдромът на разбитото сърце” е нарушение, което засяга едновременно здравето и ума. Ако сте човек, който има много отговорности и се бори с големи дози стрес ежедневно, препоръчваме ви да прочетете статията ни.

Какво представлява „синдромът на разбитото сърце”?

Страдание заради неуспех, силно разочарование, загуба на любим човек или стрес, който се натрупва ден след ден – всяко едно от тези неща може да доведе до състояние, наречено сърдечна атака. Изразява се в някаква форма на „сърдечен провал”, който не е толкова сериозен, колкото познатия сърдечен удар.

Такоцубо кардиомиопатията е заболяване, което дори в наши дни е слабо познато. Описано е за първи път в Япония през 90-те години на 20 век. Назовано е по този начин, тъй като тази кардиомиопатия предизвиква деформация на сърдечния мускул във форма, подобна на инструмент, който в Япония по традиция се използва за ловене на октоподи. Със сигурност наименованието му изхожда от стремежа за илюстративност.

Негативни емоции като скръб, страдание или хроничен стрес могат да накарат лявата камера на сърцето да се деформира леко, предизвиквайки стестяване на коронарните артерии. В този момент усещате болка, която много наподобява задушаване, но рискът от смърт е много нисък – под 5%. И все пак, става дума за сериозен сърдечен проблем, за който си заслужава да знаете нещо повече.

Какво предизвиква „разбитото сърце”?

Синдромът на разбитото сърце и какво го провокира
  • Според учени 90% от пациентите с „разбито сърце” са жени, които са преживели периоди от живота си с много високи нива на стрес. Неведнъж сме подчертавали, че стресът води до метаболитни промени в тялото. Големи дози катехоламини се освобожават и когато достигнат достатъчно високо ниво, стават токсични за сърдечния мускул.
  • Стрес, тревожност и емоционален шок могат да предизвикат скок на адреналина в тялото и да провокират сърдечна атака.
  • Състоянието се описва с недостиг на въздух, сякаш някой се опитва да ви удави. Проблемът ясно и категорично може да бъде диагностициран с електрокардиограма. Наподобява остър сърдечен удар, но последствията са по-леки.

Какви са симптомите на синдрома на разбитото сърце?

Синдромът на разбитото сърце и неговите симптоми
  • Симптомите могат да се проявят мигновено, особено ако страдате от силен емоционален прилив. Първото нещо, което ще усетите, е силна болка в гръдния кош, парещо усещане, което ви пречи да дишате нормално.
  • Студена пот и болка в лявата ръка също са характерен симптом. Тези симптоми, както може да се досетите, са типични и за сърдечния удар.
  • Гореспоменатите симптоми са характерни за ситуации, в които току-що сте получили лоши нови или негативна емоция. Сърцето ви реагира с повишено ниво на катехоламините и адреналина, оттук идва риска от деформация на сърцето. До „разбиване на сърцето” може да се стигне и посредством ежедневно натрупване на негативни емоции и стрес, които бавно, но сигурно натоварват и нарушават функционирането на сърцето. Как можете да уловите, че нещо лошо се случва? Обърнете внимание на нивото на умората, която изпитвате, например когато се качвате по стълби и се задъхате. Усещате ли болка в долната челюст и гърба? Това са белези, по които можете да разпознаете, че сърцето изпитва сериозни трудности. Обърнете внимание и на това дали се чувствате уморени в следобедните часове на деня. Възможно е краката ви да са подути без логична причина за това.

Можем ли да избегнем синдрома на разбитото сърце?

Синдромът на разбитото сърце и как да го избегнем

Всичко, казано дотук, идва да предупреди, че трябва да бъдете внимателни. Защо синдромът на разбитото сърце поразява най-вече жените? Експерти смятат, че именно те са изложени на най-много стрес. Мъжете, от своя страна, изпитват по-малко стрес, но пък не умеят да го управляват добре. Именно поради това при мъжете е по-чест сърдечният удар, който често води до смърт.

  • Стресът се проявява под формата на главоболие, проблеми с мускулите и костите, малки сърдечни лезии, които могат да бъдат открити при пациенти с Такоцубо кардиомиопатия. Знаете ли, че в сравнение с мъжете, жените залагат на по-ефективна стратегия в борбата със стреса и тревогите. Искате ли да научите повече по този въпрос?
  • Жените общуват по-добре. Те са по-способни да изразяват мислите, чувствата и проблемите си с думи. Общуването със събеседник доказано разтоварва стреса.
  • Жените обикновено са по-чувствителни, но и по-интуитивни. Това означава, че когато усетят проблем, те са способни да го обговорят и обмислят от различни гледни точки, намирайки най-доброто решение. Ето защо жените са по-оптимистични, отворени за нови идеи, мотивирани и т.н.
  • Опитайте се да се справите с ежедневните си задачи и не им разрешавайте да ви затрупват. Понякога жените изпълняват много задачи за кратко време: работа, деца, по-възрастни родители… не позволявайте на ангажиментите и забързаността да ви задушават, да ви правят нещастни. Започнете да внасяте малки промени в начина си на живот. Припомняйте си, че заслужавате да сте щастливи. Грижете се за себе си по-добре!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.