Кетогенната диета при по-възрастни хора: препоръчва ли се?

Кетогенната диета включва значително намаляване на приема на въглехидрати, като същевременно увеличава мазнините. Подходяща ли е за възрастни хора? Разберете!
Кетогенната диета при по-възрастни хора: препоръчва ли се?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Диетата и начинът на живот са определящи фактори, за да продължим да се радваме на добро здраве в напреднала възраст. Знаем, че остаряването е необратим процес с промени в телесните функции. Въпреки това, добре структурираните хранителни планове могат да забавят влошаването на този етап от живота. Ефективността на кетогенната диета при възрастни хора е проучен, а днес ще споделим резултатите с вас. Прочетете следващите редове!

Този диетичен модел е доста популярен и се определя като диета с високо съдържание на мазнини, достатъчно протеини и ниско съдържание на въглехидрати. По-конкретно, прилагането му води до образуването на вещества, известни като “кетонни тела”, които заместват кръвната захар като източник на енергия. Поради това може да бъде от полза за възрастните хора. Защо? Ето всички подробности.

Характеристики на кетогенната диета

Кетогенната диета или “кето диета” се характеризира с високо съдържание на мазнини, умерено съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Тя е предназначена да имитира биохимичните промени, свързани с гладуването, и да постигне ефекта от гладуването, но без да засяга мускулната маса.

Тъй като това е нисковъглехидратен тип диета, няма достатъчно наличност на глюкоза като енергиен източник. За да го замени, тялото създава кетонни тела. Оттук и името й.

Кетогенната диета.
Кетогенната диета се характеризира с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.

Как работи тази диета?

По време на гладуване човешкото тяло разгражда мастните депа и произвежда различни видове кетонни тела – или кетони – като източник на енергия. Експертите казват, че кетогенната диета стимулира образуването на тези кетони, за да ни поддържат активни.

Този процес е известен като “хранителна кетоза” и се случва, когато въглехидратите са ограничени до по-малко от 50 грама (2 унции) на ден. Обикновено отнема от 1 до 4 седмици, за да започне кетозата. Струва си да се спомене, че тази диета е свързана със следните ползи:

  • Невропротекция
  • Отслабване
  • Контрол на кръвната захар
  • Сърдечно-съдова защита

Има голяма вероятност подобни заболявания да се появят в напреднала възраст. Ето защо, кето диетата се проучва като възможен вариант за предотвратяване и контрол на хроничните заболявания на старостта. Разбира се, изпълнението й трябва да се извършва внимателно и под професионален съвет.

Как се разпределят калориите в кетогенната диета?

На практика кетогенната диета използва пропорции от 3 или 4 грама мазнини за всеки грам протеин плюс въглехидрати. Или казано по друг начин организмът си набавя от 70 до 80% от общата енергия от мазнини. Разбира се, това трябва да са здравословни мазнини. Около 20 до 30% от енергията се допълва от количеството протеини и въглехидрати.

Така че, ако диетата ви осигурява 1800 калории, 140 грама (почти 6 унции) съответстват на мазнини, 67 грама (почти 3 унции) на протеини и 36 грама (1,4 унции) на въглехидрати. Като цяло, такива хранителни вещества се получават от храни като семена, ядки, сирене, кисело мляко, зеленчуци, яйца, месо и риба в малки пропорции.

От друга страна се препоръчва да се ограничи консумацията на плодове, пълнозърнести храни и рафинирани зърнени храни като тестени изделия и хляб. Трябва да се избягват храни като бобови растения и свръхпреработени храни.

Хранителни нужди на възрастните хора

Д-р Лопес Луенго заявява, че диетата на по-възрастните хора трябва да бъде разнообразна, достатъчна, пълноценна и балансирана. Въпреки това могат да възникнат здравословни проблеми, които изискват корекция на храненето. Храната трябва да бъде вкусна, лесна за приготвяне, стимулираща апетита, лесна за дъвчене и лека за смилане.

Енергия

В напреднала възраст основният метаболизъм и физическата активност намаляват, така че нуждата от енергия става по-малка. За мъже над 60 години се препоръчват около 2400 килокалории, докато за жените се изчисляват около 2000 килокалории.

Въглехидрати

При нормална диета за възрастни хора въглехидратите варират от 45 до 60% от общите калории. При диети с ниско съдържание на въглехидрати, като кетогенните диети, тези стойности могат да бъдат по-малко от 10% от общия енергиен прием.

Протеини

Нуждите от протеини на възрастните хора са подобни на тези на хората в зряла възраст. Тоест те варират от 0,8 до 1 грам на килограм на ден. Те трябва да покриват 10 до 15 % от общите калории. Шестдесет процента от протеините трябва да са от животински произход, а останалите 40% идват от бобови растения и ядки.

Мазнини

При нормално хранене процентът на мазнини трябва да варира между 25 и 35 % от калорийната стойност на диетата. При кетогенните диети процентът на калории е по-висок от 70%. Препоръчително е да ограничите приема на наситени мазнини и трансмазнини, като същевременно увеличите приема на омега 3 полиненаситени мастни киселини.

Витамини

Най-честите дефицити на витамини, наблюдавани при възрастни хора, са витамин С, витамините от В групата и витамин D. Поради тази причина тяхният прием трябва да се увеличи.

Минерали

Трябва да се обърне внимание на някои микроелементи като калций, желязо и цинк, тъй като техният дефицит е често срещан в тази група от населението. Препоръчително е да приемате между 800 и 1200 милиграма калций на ден, придружен от витамин D.

Трябва да се приемат и 8 милиграма желязо на ден чрез месо, яйца или риба, а не чрез употребата на добавки. Приемът на цинк трябва да варира от 12 до 15 милиграма на ден.

Предимства на кетогенната диета при възрастни хора

Последователите на кетогенната диета твърдят, че тази диета има много ползи за възрастните хора. Ще се спрем на тях в следващите редове.

Предимства на кетогенната диета – повишена вероятност от загуба на тегло

С напредването на стареенето загубата на тегло става по-трудна. Но достигането на идеалното тегло насърчава дълголетието и намалява вероятността от развитие на други здравословни проблеми.

Хранителната кетоза е в състояние да използва мазнините като гориво, включително вашите собствени телесни мазнини. В този смисъл тази диета превъзхожда диетите с ограничени калории, защото премахва натрупаните мазнини по-бързо.

Може да намали сърдечно-съдовите заболявания

Намаляването на теглото, постигнато с кетогенни диети, помага за намаляване на риска от развитие на сърдечни заболявания. Това е така, защото липидите в кръвта се връщат към нормалните стойности.

В тази връзка науката е показала, че рискът от сърдечни заболявания е бил намален с 23% според проучване продължило 20 години. Това важи за хора, които са отслабнали, контролират липидите в кръвта си и консумират мазнини и протеини от растителен произход.

Подобрява енергията за активност

В началото на кетогенната диета е много вероятно възрастният човек да има ниски енергийни нива и един вид “умствена мъгла”. Въпреки това, след преодоляване на тази първа фаза на адаптация, концентрацията и енергията може да се повишат.

Когато тялото разчита на кетони като източник на енергия, се наблюдават по-малко скокове и сривове на кръвната захар. Това позволява да се поддържат добри нива на енергия през 24 часа.

Предимства на кетогенната диета – позволява да се задържи телесната маса

С процеса на стареене мускулната маса се губи. Въпреки това, кетогенната диета може да помогне за поддържане на мускулите. Това се случва, защото осигурява необходимата енергия и поддържа адекватен прием на протеини, което избягва използването на ммускулния резерв като източник на енергия.

Може да подобри невродегенеративните заболявания

Изследванията при мишки показват положителни промени във функциите на мозъчните клетки и техните кръвоносни съдове. В допълнение, този модел на хранене допринася за намаляването на свободните радикали, които ускоряват невронното и умственото влошаване.

От друга страна, Институтът Джон Хопкинс публикува резултатите от изследване върху възрастни хора на кетогенна диета. Установено е, че такъв хранителен план може да подобри мозъчната функция и паметта. Може дори да предотврати прогресирането на болестта на Алцхаймер и други психични разстройства.

Недостатъци на кетогенната диета при възрастни хора

Други експерти в областта са малко по-предпазливи относно прилагането на кетогенната диета при възрастни хора. Всъщност те смятат, че има някои недостатъци.

Поддържане на диетата във времето

Здравните експерти все още не са сигурни колко ефективна е кето диетата за насърчаване на дългосрочното здраве. Една от причините е, че е много ограничен приема на въглехидрати, което е трудно за тези, които консумират често въглехидрати.

Странични ефекти

Кето диетата може да доведе до някои здравословни разстройства. Повечето от тези ефекти обаче изчезват в рамките на няколко седмици. Те включват следното:

  • Грипоподобни симптоми
  • Лош дъх
  • Мускулни крампи
  • Ниска енергия и умора
  • Безсъние
  • Запек и други храносмилателни проблеми

Може да възникне дефицит на хранителни вещества

Основните източници на минерали и витамини се намират в плодовете и зеленчуците, които са ограничени в кето диетата. Ето защо, преди да я приложите, се препоръчва да поговорите с диетолог, за да си осигурите балансирана и здравословна диета, особено по отношение на приема на следните хранителни вещества:

Как да прилагаме кетогенната диета при възрастни хора?

За да не се отразят страничните ефекти на кетогенната диета при възрастните хора, препоръчително е бавно да намалите нетното количество въглехидрати през първите месеци.

По този начин тялото постепенно се адаптира към липсата на този макронутриент и възрастният човек сам разбира кои храни може да избира и консумира.

Кетогенна диета при възрастни хора.
За да приложите безопасно кетогенната диета, най-добре е да правите постепенни промени в диетата.

Кога да се консултирате със специалист?

Ако възрастният човек страда от заболяване на панкреаса, проблеми с щитовидната жлеза, хранителни разстройства, бъбречна недостатъчност, възпаление, камъни или отстраняване на жлъчния мехур, трябва да се консултира с медицински специалист. В такива случаи този тип диета може да не е най-подходящата.

Вие също трябва да се консултирате с лекар, ако имате диабет тип 1 или тип 2. Диетологът и ендокринологът ще бъдат тези, които ще определят как трябва да прилагате диетата, за да държите тези заболявания под контрол.

Кетогенната диета се препоръчва за възрастни хора

Точно както стареенето е естествен и неизбежен процес, „как се грижим за стареенето“ е ключът към това да останем здрави в напреднала възраст и да увеличим продължителността на живота си. Кетогенната диета има няколко предимства за контролиране и дори предотвратяване на заболявания, свързани със старостта.

Диетологът и лекуващият лекар трябва да имат последната дума относно инструкциите и контрола на кетогенната диета в случай, че въпросните възрастни хора страдат от определени заболявания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.