Как да избегнем скуката при хранене

Има тенденция да преяждаме, когато ни е скучно или не правим нищо. В тази статия ще съставим някои стратегии, за да държим тази ситуация под контрол.
Как да избегнем скуката при хранене
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Търсите начини да избегнете скуката при хранене? Яденето, когато сме отегчени, се е превърнало в постоянен и опасен навик. Въпреки че много хора не осъзнават, че го правят, честото похапване е една от основните причини за наднорменото тегло. Всъщност се смята, че тази нужда от ядене, когато ни е скучно, може да скрие проблемите на тревожността и стреса.

Има ли начин да го преодолеем? Отговорът е да! Важно е обаче да се идентифицират факторите, които допринасят за проблема и, разбира се, да се предприемат стъпки за преодоляването им. Ето някои стратегии.

Защо ядем повече, когато ни е скучно?

Има няколко хипотези, които биха могли да обяснят защо ядем повече, когато ни е скучно, отколкото когато сме заети с нещо. Една от най-широко разпространените е свързана с емоционални причини като епизоди на тревожност или депресия, които се появяват, когато умът не е зает с нещо конкретно.

Основната цел на храненето е да осигури на тялото храна, за да може да изпълнява жизнените си функции. Въпреки това, когато ядем от скука, сме склонни да ядем много повече от препоръчителното. И за разлика от другите живи същества, хората имат навика да ядат за удоволствие.

Други причини за скуката при хранене са свързани със състоянието на слабост и умора, свързани със свободното време. Несъзнателно се опитваме да запълним всички тези празнини, като консумираме всякакви храни.

Също така получаваме силен стимул чрез големи рекламни кампании, които много компании от хранителната индустрия провеждат.

Стратегии за избягване на скуката при хранене

Ако искате да избегнете скуката при хранене, можете да приложите някои прости стратегии в ежедневния си живот. Те също ще са от съществено значение, ако планирате да отслабнете.

Ако смятате за необходимо, трябва да отидете и да посетите специалист по психично здраве. Той или тя може да ви помогне да преодолеете тази ситуация, ако тя се превърне в проблем.

Следете какво ядете

Как да избегнете скуката при хранене?

Следенето на ежедневните си хранения е един от най-добрите начини да избегнете яденето от скука. Така че, в идеалния случай, трябва да водите дневник на храненията, където да записвате какво ядете, колко ядете и кога и къде сте склонни да ядете.

Можете да си водите тези бележки в бележник или в мобилни приложения. Важното, което трябва да имате предвид, е, че те ще ви помогнат да забележите модела на хранителните си навици, като например склонност да ядете пържени храни и шоколад или да прекалявате с храната, докато гледате телевизия.

Как да избегнете скуката при хранене – концентрирайте се повече

Ако се чувствате гладни, защото сте се взирали в тавана, направете нещо, което изисква повече внимание, като учене, вършете на домакинска работа или четене на нещо, което е трудно за разбиране.

Разходка

Така ще имате по-малко изкушения, а кухнята ще е далеч! Не носете и пари със себе си, за да не се изкушите да си купувате храна, когато сте навън! Желанието трябва да започне да изчезва, когато правите повече упражнения.

Избягвайте да купувате определени храни

Когато ни е скучно, ядем неща, които са мазни, сладки или съдържат много въглехидрати. Така че, ако знаете, че ще имате желание да хапнете малко картофен чипс или шоколадови бисквитки, не ги купувайте. Вместо това изберете нещо по-здравословно, като плодове или зърнени барове.

Как да се спасите от скуката при хранене – избягвайте да ядете храна извън кухнята

Без закуски в стаята или хола. Винаги яжте на маса, в кухнята или в трапезарията. Също така е добра идея да избягвате да ядете на дивана, докато гледате телевизия.

Не позволявайте да минава толкова много време между храненията

В допълнение към трите основни хранения (закуска, обяд и вечеря), добавете две малки закуски, една в средата на сутринта и една в средата на следобеда. Така няма да огладнеете толкова.

Много изследвания препоръчват пет хранения на ден.

Яжте това, което ви задоволява

Малко целина.

Можете да изберете парче диня или пръчка целина, защото и двете съдържат много вода и са с ниско съдържание на калории. Ще се почувствате по-сити и стомахът няма да ви боли.

Как да избегнете скуката при хранене – пийте повече вода

Когато усетите глад, причината за това може да е жаждата. Така че, създайте си навика да се разхождате из къщата с бутилка вода, за да се хидратирате. По този начин ще се радвате на огромните ползи, които ви носи тази течност.

Управлявайте стреса

Много е важно да се научите да разпознавате емоциите си преди хранене, особено ако не е подходящо време за хапване. Много често може да изпитвате силно желание за ядене, когато преминавате през стресова ситуация. Има обаче и други начини да се справите с тези чувства.

  • Поемане на дълбоки вдишвания
  • Опитвайте се да се занимавате с други дейности, преди да ядете
  • Занимавайте се с йога.
  • Отидете на разходка.

Често ли ядете от скука? След това използвайте тези съвети, за да ви помогнат да се справите. Въпреки че може да се е превърнало в нормален навик в живота ви, преяждането може да причини проблеми в средносрочен и дългосрочен план.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Stress and eating. (n.d.).
    apa.org/news/press/releases/stress/2013/eating.aspx 
  • Schag, K., Teufel, M., Junne, F., Preissl, H., Hautzinger, M., Zipfel, S., & Giel, K. E. (2013). Impulsivity in Binge Eating Disorder: Food Cues Elicit Increased Reward Responses and Disinhibition. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0076542 
  • Reiter, C. S., & Graves, L. (2010). Nutrition therapy for eating disorders. Nutrition in Clinical Practice. https://doi.org/10.1177/0884533610361606 

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.