Кажете "Сбогом" на отпуснатата кожа на ръцете и краката

Отделете пулпата на 2 смокини, разбъркайте добре със сока на 1 лимон, за да се образува паста, приложете върху проблемната област в продължение на 20 минути преди лягане и изплакнете със студена вода
Кажете "Сбогом" на отпуснатата кожа на ръцете и краката

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Без съмнение увисването на кожата е една от най-честите причини за безпокойство у жените, както и при някои мъже. Въпреки че е естествена част от процеса на стареене, има много фактори, които ускоряват появата на отпуснатата кожа в по-ранна възраст. Ръцете, шията, краката, клепачите и ъгълчетата около устата са областите, най-често свързани с отпускане или увисване на кожата. В тази статия ще ви разкажем как да се сбогувате с отпуснатата кожа на ръцете и краката завинаги.

Отпуснатата кожа на ръцете и краката до голяма степен се получава в резултат от липсата на движение или движения, което води до липса на мускулен тонус и еластичност. Трябва да помните, че еластичността на кожата и нейното възстановяване е дълъг и труден процес, който зависи от няколко неща, не само от упражнения. Ето няколко допълнителни препоръки:

 • Избягвайте резки диети, насърчаващи бързата загуба на тегло. Твърде бързата загуба на мазнините, които поддържат кожата, ще направи увисването й по-очевидно.
 • Избягвайте продължителното излагане на слънце. Свободните радикали в лъчите увреждат влакната на дермата.
 • Не пушете.
 • Поддържайте здравословно хранене, което включва консумация на повече фибри и и по-малко лоши мазнини.
 • Редовно правете упражнения – това означава тренировка най-малко 3 пъти седмично в продължение на минимум 1 час. Допълнете това с плуване, туризъм, колоездене, трекинг или разходки 2 пъти седмично.
 • Пийте много вода.
отпусната кожа на ръцете

Популярни лечебни средства, за да кажете “Сбогом” на отпуснатата кожа на ръцете и краката

 • Изстискайте гела от стъблото на алое вера и леко разтрийте с кръгови движения върху отпуснатата област. Повторете най-малко веднъж седмично, за да постигнете незабавен стягащ ефект.
 • Отделете пулпата на 2 смокини и разбъркайте добре със сока на 1 лимон, за да се образува паста. Преди да си легнете, приложете върху проблемната област в продължение на 20 минути, след това изплакнете със студена вода.
 • Смесете 1 супена лъжица мед с 1 яйчен белтък. Нанесете с кръгови движения върху ръцете и краката. Оставете да престои в продължение на 20 минути преди да изплакнете със студена вода.
 • Смесете 1/2 чаша ябълков сок и сок от 1/2 пъпеш. Масажирайте нежно в областта с увиснала кожа. Повтаряйте 2 пъти седмично за най-добри резултати.
Отпускане
 • Нарежете малък пъпеш на парчета и поставете в блендер. Добавете 1/2 чаша вода и сок от 1 лимон и пасирайте добре. Потопете марля в сместа и увийте проблемните области.
 • Смелете 2 супени лъжици ленено семе и смесете с 4 супени лъжици гореща вода, за да се образува паста. Добавете 2 капки етерично масло от кипарис и разнесете сместа върху кърпа. Сгънете парчето плат наполовина и покрийте областта. Увийте с найлоново фолио, за да направите процеса по-прост и чист. Повтаряйте 2 пъти седмично.
 • Накиснете шепа водорасли комбу в чаша с вода в продължение на 3 часа. Масажирайте в краката с нежни, кръгообразни движения, като обръщате внимание на проблемните области.

Упражнения за стягане на отпуснатата кожа на ръцете

Отпуснатата кожа на ръцете може да се стегне и да се намали с тонизиращи упражнения, които да правите у дома – това означава, че не е нужно да ходите в скъпи фитнес зали, за да започнете:

 • Правете лицеви опори на пода, така че ръцете ви да подпират теглото на тялото ви. Ако никога не сте правили лицеви опори преди или не сте във форма, сгънете коленете си и ги поставете на пода за допълнителна стабилност и подпора. Така ще е по-лесно за вас и ще окажете по-малко натоварване върху гърба си.
Упражнения за стягане
 • Напълнете една празна бутилка от газирана напитка или вода с камъни, пясък, вода или каквото имате под ръка, докато стигне определеното от вас тегло или, ако е възможно, купете комплект дъмбели. Застанете с леко раздалечени крака, повдигнете тежестта с лявата си ръка, така че тя е изпъната над главата ви. Подпрете лакътя си с дясната си ръка и започнете да вдигате и смъквате тежестта зад вас, като разтягате ръката си, без да докосвате главата. Повтаряйте 10 пъти, а след това направете упражнението и с другата ръка, като извършвате общо 2 серии от по 10 за всяка ръка.
 • Застанете с раздалечени крака, вземете мека гумена топка и я поставете между дясната си ръка и от страната на същия крак. Натиснете топката с дланта на ръката си толкова силно, колкото можете. Повторете това общо 20 пъти и след това направете упражнението от другата страна.

Упражнения за стягане на отпуснатата кожа на краката

Тези упражнения се фокусират върху долната половина на тялото, така че части от горната, като ръцете, ще имат нужда от малко повече време, за да станат ефектите очевидни. Колоездене, катерене, бягане, ходене или дори изкачване по стълбите вместо асансьор, всички те са начини за тонизиране и укрепване на долната половина на тялото. Създайте рутина от упражнения 4 дни седмично, с времетраене на всяка тренировка 1 час.

Друг чудесен начин да стегнете и тонизирате краката и бедрата е да правите клякания с гръб, опрян на стената – просто повдигайте и спускайте тялото си чрез огъване на коленете. Можете също така да държите тежести в ръцете си, докато правите напади. Правете 4 серии от по 12 повторения за всяка тренировка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Parra, N. S. L., Valencia, K. C., & Villamil, Á. C. (2012). Proceso de envejecimiento, ejercicio y fisioterapia. Revista Cubana de Salud Publica. https://doi.org/10.1590/S0864-34662012000400008
 • Jiménez, M. G., Martínez, P., Miró, E., & Sánchez, A. I. (2008). Bienestar psicológico y hábitos saludables: ¿Están asociados a la prática de ejercicio físico? International Journal of Clinical and Health Psychology. https://doi.org/10.1109/ICSICT.2010.5667623

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.