5 съвета за гладка и здрава кожа

Възможно е да се радвате на гладка и здрава кожа без значение на каква възраст сте, стига да прилагате тези съвети редовно.
5 съвета за гладка и здрава кожа
Grecia Morillo

Написано и проверено от лекарят Grecia Morillo.

Последна актуализация: 19 септември, 2022

Когато говорим за женската красота нежната, гладка и здрава кожа заема важно място

Вероятно си мислите, че това е сложна задача, но в действителност съвсем не е така. Всичко, от което се нуждаете са няколко добри съвета, които редовно да прилагате на практика.

Не трябва да пренебрегваме и значението на фактори като стреса и тревожността. Те несъмнено ще ви попречат да се радвате на така желаната гладка и здрава кожа.

Затова е важно да започнете да променяте живота си малко по малко.

За какви промени става въпрос?

  • Забравете за ежедневния стрес
  • Спортувайте редовно
  • Поддържайте добрите си приятелства
  • Бъдете щастливи

Всяка една от тези промени би показала, че сте здрави – отвътре и отвън. А това ще се отрази и на кожата ви.

Поддържането на баланса на тялото и духа е най-добрият начин да се погрижите за здравето си. Това е основен фактор за красивата, гладка и здрава кожа, независимо от възрастта ви.

След като сте се справили с тази част от задачата, можете да пристъпите и към изпълнението на нашите ценни съвети за гладка и красива кожа.

5 съвета за гладка и здрава кожа

1. Външният ви вид е отражение на начина ви на хранене

Здравословното хранене е важен фактор за красивата, гладка и здрава кожа.

Със сигурност сте чували поговорката: “ние сме това, с което се храним”. Може и да звучи клиширано, но е важно да обърнете внимание на начина си на хранене, когато става въпрос за красотата на кожата ви.

Здравословната храна е моторът задвижващ здравето на тялото и създаващ красотата . Ако се храните нездравословно трябва да запомните, че това ще се отрази и на здравето на кожата ви.

Заради неизбежното действие на свободните радикали, образувани от токсините във вредните храни, върху кожата ви ще се появят преждевременни ранни бръчки.

Това означава, че сте водили безгрижен, неправилен начин на живот. Заради който трябва да се справяте с неприятните последици още от ранна възраст.

2. Маските за лице не са лукс – те са неизменна част от ритуала за разкрасяване!

Ако си мислите, че маските за лице са просто израз на суетност, правите една от най-големите грешки по отношение на грижата за красотата си.

Маските ще ви помогнат бързо да се зарадвате на по-гладка и здрава кожа. Освен това ще придадат на лицето ви свежест, доказваща, че се полагате грижи за красотата си.

Използването на такъв вид маски е полезно за кожата, тъй като й осигурява достатъчно количество витамини и хранителни вещества забавящи стареенето, правещи кожата още по-гладка и красива.

3. Хидратирайте кожата си преди лягане и след като станете сутрин

Хидратирането е важна стъпка, ако искате гладка и здрава кожа.

Ставането сутрин и лягането вечер са двата най-важни момента през деня за кожата ви, тъй като тя влиза в директен контакт с микроорганизмите от околната среда

Тези микроорганизми запушват порите и замърсяват кожата.

Почиствайки и овлажнявайки кожата сутрин и вечер премахвате натрупалите се по повърхността й вещества увреждащи здравето и красотата й с течение на времето.

Редовното почистване не само ще запази порите затворени и обгрижени, но и ще ви помогне да постигнете целта си и да се радвате на гладка и здрава кожа независимо от възрастта ви.

4. Не забравяйте за слънцезащитата

За да сте сигурни, че кожата ви е защитена и за да я запазите свежа и гладка трябва да използвате слънцезащитни продукти ежедневно срещу вредните UVA и UVB лъчи.

Нанасяйте ги върху лицето си преди грима всеки път преди да излезете. Сами ще забележите как кожата ви ще изглежда по-здрава и по-красива.

5. Спете по 8 часа

Пълноценният сън е важен фактор за красивата, гладка и здрава кожа.

Нищо не възстановява кожата ви по-добре от пълноценния 8 часов сън през нощта.

Сънят е най-ефикасният начин за постигане на целта ви – красива, гладка и здрава кожа. Докато спите свободните радикали от клетките биват премахнати, което позволява максималното им снабдяване с кислород.

Освен че е един от начините за презареждане на организма с енергия, сънят е физиологичен процес, за който е доказано, че възстановява кожните тъкани. Той спомага синтеза на колаген, запазвайки кожата здрава и млада.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.