Калкан: ползи и приложения в кухнята

Ще ви разкажем за основните ползи от яденето на калкан, риба високо ценена заради органолептичните си качества и съдържание на хранителни вещества.
Калкан: ползи и приложения в кухнята

Последна актуализация: 17 април, 2023

Калканът е риба с отлични органолептични характеристики и висока хранителна стойност. Може да се включва често в диетата, за да се радвате на добро здраве през годините. В допълнение, това е много универсален продукт на кулинарно ниво.

Преди да започнем, трябва да отбележим, че много експерти по хранене съветват включването на риба поне 2 или 3 пъти седмично в диетата, за да се избегне развитието на патологии в средносрочен план. Тези храни имат много полезен липиден профил. Всъщност честият им прием е свързан с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Ползи от калкана

Калканът е вкусна и полезна риба.
Калканът съдържа протеини с висока биологична стойност, витамини от група В и качествени мазнини.

На първо място, калканът е риба с ниско съдържание на мазнини. А мазнините, които съдържа са с отлично качество, така че в никакъв случай няма да повлияят негативно на нивата на вътрешно възпаление. Рибата съдържа омега 3, липид, за който е доказано, че помага за предотвратяване на проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система.

Откроява се и със съдържанието си на протеини. Тези хранителни вещества са с висока биологична стойност и съдържат всички основни аминокиселини. Техният рейтинг на смилаемост също е добър.

Благодарение на тях се подобрява възстановяването на чистата тъкан след интензивно физическо натоварване и се избягват промени, засягащи количеството или функционалността на мускулната маса на тялото, както се посочва в проучване, публикувано в BioMed Research International.

Не бива да забравяме, че това е засищаща храна. Самите протеини са решаващи за потискане на апетита. Водата, която съдържа, също ще помогне за това. В допълнение, няма висока енергийна плътност, така че може да бъде включен без проблем в контекста на нискокалорична диета с цел отслабване.

И накрая, трябва да се отбележи специално съдържанието му на йод. Този елемент е необходим, за да се осигури производството на хормони на щитовидната жлеза. Според изследване, публикувано в списание Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets, дефицитът на този елемент може да доведе до хипотиреоидизъм, който обуславя правилното функциониране на метаболизма и чувството за жизненост.

От гледна точка на витамините, калканът осигурява много микроелементи от група В. Те участват в различните метаболитни процеси в организма. Следователно са от съществено значение за получаване на енергия. Те са водоразтворими и ежедневната им консумация трябва да бъде гарантирана, за да се избегнат дефицити.

Как да използваме калкана в кухнята

Риба
Пригответе калкан на фурна или на скара, може да опитате и с домашен сос.

Месото от калкан обикновено е с твърда консистенция и бял цвят, което го прави привлекателно. Той обаче има много кости, което може да е недостатък за някои хора. След като рибата е почистена, може да се приготви по няколко различни начина. Обикновено е подходящ за скара, но е отличен и на фурна.

Тази риба обикновено се сервира с гарнитура. Зеленчуците не трябва да липсват, за да се осигури оптимален запас от витамини и антиоксиданти. Като източници на въглехидрати е най-добре да дадете приоритет на клубените в този случай. И картофите, и сладките картофи се комбинират добре с този вид риба. Те могат да се пекат или варят, за да не се увеличи много калорийната им стойност.

Калканът може да се сервира и със сос, за да се подобри крайният резултат от органолептична гледна точка. Сос Тартар или айоли обикновено са най-често срещаните. С тях обаче не трябва да се злоупотребява.

В противен случай седмичният калориен баланс може да бъде дисбалансиран, което би довело до прогресивно увеличаване на мастното тегло, което ще обуслови възпалителното състояние във вътрешната среда.

Калканът – риба с високо хранително качество

Както видяхте, калканът е риба, която има много хранителни свойства. Чудесно е да го включите в седмичната си диета, въпреки че обикновено е и доста скъп. Истината е, че изглежда страхотно както на скара, така и на фурна и е много универсален продукт в кухнята. Трябва само да изпробвате различните рецепти, за да изберете любимата си.

Преди да завършим, трябва да отбележим, че е добре да редувате синя и бяла риба в диетата си. Първите имат по-висока концентрация на мазнини, но говорим за мастни киселини от серията омега-3 в по-голямата си част. Това са елементи, които се считат за полезни за тялото и помагат за предотвратяване на възпаленията. По този начин се предотвратява митохондриална и органна дисфункция.

Може да ви заинтересува ...
Паломета – риба богата на протеини
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Паломета – риба богата на протеини

Паломета е риба с високо съдържание на протеини. Щракнете тук, за да научите как да се възползвате от неговите предимства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Elagizi A, Lavie CJ, O’Keefe E, Marshall K, O’Keefe JH, Milani RV. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021;13(1):204. Published 2021 Jan 12. doi:10.3390/nu13010204
  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Triggiani V, Tafaro E, Giagulli VA, et al. Role of iodine, selenium and other micronutrients in thyroid function and disorders. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2009;9(3):277-294. doi:10.2174/187153009789044392

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.