Калкан: ползи и приложения в кухнята

Ще ви разкажем за основните ползи от яденето на калкан, риба високо ценена заради органолептичните си качества и съдържание на хранителни вещества.
Калкан: ползи и приложения в кухнята

Последна актуализация: 17 април, 2023

Калканът е риба с отлични органолептични характеристики и висока хранителна стойност. Може да се включва често в диетата, за да се радвате на добро здраве през годините. В допълнение, това е много универсален продукт на кулинарно ниво.

Преди да започнем, трябва да отбележим, че много експерти по хранене съветват включването на риба поне 2 или 3 пъти седмично в диетата, за да се избегне развитието на патологии в средносрочен план. Тези храни имат много полезен липиден профил. Всъщност честият им прием е свързан с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Ползи от калкана

Калканът е вкусна и полезна риба.
Калканът съдържа протеини с висока биологична стойност, витамини от група В и качествени мазнини.

На първо място, калканът е риба с ниско съдържание на мазнини. А мазнините, които съдържа са с отлично качество, така че в никакъв случай няма да повлияят негативно на нивата на вътрешно възпаление. Рибата съдържа омега 3, липид, за който е доказано, че помага за предотвратяване на проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система.

Откроява се и със съдържанието си на протеини. Тези хранителни вещества са с висока биологична стойност и съдържат всички основни аминокиселини. Техният рейтинг на смилаемост също е добър.

Благодарение на тях се подобрява възстановяването на чистата тъкан след интензивно физическо натоварване и се избягват промени, засягащи количеството или функционалността на мускулната маса на тялото, както се посочва в проучване, публикувано в BioMed Research International.

Не бива да забравяме, че това е засищаща храна. Самите протеини са решаващи за потискане на апетита. Водата, която съдържа, също ще помогне за това. В допълнение, няма висока енергийна плътност, така че може да бъде включен без проблем в контекста на нискокалорична диета с цел отслабване.

И накрая, трябва да се отбележи специално съдържанието му на йод. Този елемент е необходим, за да се осигури производството на хормони на щитовидната жлеза. Според изследване, публикувано в списание Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets, дефицитът на този елемент може да доведе до хипотиреоидизъм, който обуславя правилното функциониране на метаболизма и чувството за жизненост.

От гледна точка на витамините, калканът осигурява много микроелементи от група В. Те участват в различните метаболитни процеси в организма. Следователно са от съществено значение за получаване на енергия. Те са водоразтворими и ежедневната им консумация трябва да бъде гарантирана, за да се избегнат дефицити.

Как да използваме калкана в кухнята

Риба
Пригответе калкан на фурна или на скара, може да опитате и с домашен сос.

Месото от калкан обикновено е с твърда консистенция и бял цвят, което го прави привлекателно. Той обаче има много кости, което може да е недостатък за някои хора. След като рибата е почистена, може да се приготви по няколко различни начина. Обикновено е подходящ за скара, но е отличен и на фурна.

Тази риба обикновено се сервира с гарнитура. Зеленчуците не трябва да липсват, за да се осигури оптимален запас от витамини и антиоксиданти. Като източници на въглехидрати е най-добре да дадете приоритет на клубените в този случай. И картофите, и сладките картофи се комбинират добре с този вид риба. Те могат да се пекат или варят, за да не се увеличи много калорийната им стойност.

Калканът може да се сервира и със сос, за да се подобри крайният резултат от органолептична гледна точка. Сос Тартар или айоли обикновено са най-често срещаните. С тях обаче не трябва да се злоупотребява.

В противен случай седмичният калориен баланс може да бъде дисбалансиран, което би довело до прогресивно увеличаване на мастното тегло, което ще обуслови възпалителното състояние във вътрешната среда.

Калканът – риба с високо хранително качество

Както видяхте, калканът е риба, която има много хранителни свойства. Чудесно е да го включите в седмичната си диета, въпреки че обикновено е и доста скъп. Истината е, че изглежда страхотно както на скара, така и на фурна и е много универсален продукт в кухнята. Трябва само да изпробвате различните рецепти, за да изберете любимата си.

Преди да завършим, трябва да отбележим, че е добре да редувате синя и бяла риба в диетата си. Първите имат по-висока концентрация на мазнини, но говорим за мастни киселини от серията омега-3 в по-голямата си част. Това са елементи, които се считат за полезни за тялото и помагат за предотвратяване на възпаленията. По този начин се предотвратява митохондриална и органна дисфункция.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Elagizi A, Lavie CJ, O’Keefe E, Marshall K, O’Keefe JH, Milani RV. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021;13(1):204. Published 2021 Jan 12. doi:10.3390/nu13010204
  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Triggiani V, Tafaro E, Giagulli VA, et al. Role of iodine, selenium and other micronutrients in thyroid function and disorders. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2009;9(3):277-294. doi:10.2174/187153009789044392

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.