Мазнини в урината: възможни причини и какво да правите

Мазнините в урината са признак, който не трябва да се пренебрегва. Нормалната урина не трябва да съдържа мазни елементи, а трябва да е напълно течна.
Мазнини в урината: възможни причини и какво да правите
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 19 март, 2023

Наличието на мазнини в урината често е индикатор, че нещо не е наред. Понякога това е резултат от приема на храна, но може да е и признак на заболяване.

Урината предлага много важни параметри за наблюдение на здравословното състояние на човек. Затова е препоръчително да обръщате внимание на всяка промяна в нейната консистенция, цвят, миризма или структура.

Ако се появи мазнина в урината или някаква друга видима промяна, препоръчително е да се консултирате с лекар. Освен външния вид, лабораторният анализ е в състояние да предостави надеждни данни за поставяне на точна диагноза.

Как да открием мазнини в урината?

Обикновено мазнините в урината се откриват с просто око. Понякога се вижда, че течността изглежда малко мътна. Друг път е очевидно, че има мазнина, придавайки мазен вид на урината.

В други случаи, особено когато човек е на диета за отслабване, това, което виждате, е, че урината изглежда малко разпенена. Когато тази пяна се разпръсне, в урината остават малки парченца мазнина.

И в двата случая е важно да си направите лабораторен тест, за да установите причината за мазнините в урината. Разумно е да следите за други признаци като цвят, миризма и честота на уриниране.

Възможни причини за мазнини в урината

Има много възможни източници на мазнини в урината. Понякога това се дължи на временни състояния, а понякога те са проява на заболяване. Най-често срещаните причини са следните.

1. Бременност

Гаденето и повръщането, които се появяват по време на някои бременности, допринасят за по-високи нива на кетони в урината. Друг път майката има гестационен диабет. Това води до мазна урина.

Мазнините в урината са често срещани при бременност.
Бременните жени могат да имат мазнини в урината си, особено когато имат гестационен диабет.

2. Дехидратация

Дехидратацията кара урината да изглежда по-концентрирана, тъмна на цвят и със силна миризма. Не е необичайно да се открият мазнини и в урината. Това състояние възниква, когато не се пие достатъчно вода или като ефект от някакво основно заболяване.

3. Гладуване и кетоза

Гладът възниква, когато тялото не приема достатъчно храна. Има обаче и състояния, при които това се случва при нормално хранене. Това се дължи на храносмилателни проблеми или състояние, наречено хиперметаболизъм.

Когато се появи, тялото се храни със собствените си съхранени протеини. Отпадъците от този процес могат да се появят като мазнини в урината. Това е нещо, известно като кетоза и възниква, когато тялото вече не е в състояние да използва въглехидрати за енергия, така че вместо това си я набавя от мазнини.

4. Кетони в урината

Кетозата е основната причина за кетони в урината. Както току-що споменахме, това се случва при гладуване или хиперметаболизъм. Съществуват обаче и други заболявания, които могат да причинят това. Сред тях е диабетът.

Това се случва и при диети за отслабване, след усилена рутинна тренировка, ако има алкохолизъм, високи нива на стрес или диети с продължително гладуване.

5. Прекомерен прием на витамини

Прекомерният прием на витамини и добавки понякога води до мазнини в урината. Това се случва, когато се приема твърде много витамин D. Също така е възможно тялото да не усвоява витамините правилно и тогава да се появи този ефект.

6. Хилурия

Хилурия възниква, когато има изтичане на лимфна течност от червата в бъбреците. Една от проявите на това заболяване е мазнините в урината.

Също така е обичайно урината да е белезникава на цвят и да има болка при уриниране и повишена честота на уриниране. Може да има и следи от кръв.

7. Нефротичен синдром

Нефротичният синдром е бъбречно заболяване, което води до елиминиране на твърде много протеини от тялото чрез урината. Може да е следствие от някакво вторично заболяване, като лупус или диабет.

Болести, свързани с мазнини в урината

Има редица патологии, които често са свързани с мазнини в урината. По-специално, проблеми с бъбреците като цистит или камъни в бъбреците. Също така е обичайно диабетът да се проявява чрез мазна урина. Това е ефектът от излишната глюкоза и кетозата.

Въпреки че на пръв поглед може да изглежда, че няма никаква връзка, истината е, че болестта на Паркинсон понякога води и до мазнини в урината. Същото се случва и при инсулти.

Проба урина.
Мазнините в урината могат да бъдат забелязани по промяна на цвета на течността, която става по-тъмна, или под формата на капчици плаващи липиди.

Какво да правите, когато има мазнини в урината?

Наличието на мазнини в урината е повод за консултация с лекар. Първото нещо, което трябва да направите, е да диагностицирате причината и да приложите подходящо лечение. През повечето време промяната на навиците е достатъчна, за да се коригира проблема.

Много е важно да уведомите вашия лекар за лекарствата и добавките, които приемате, тъй като това може да е причината за проблема. Ако симптомът се дължи на по-сериозни проблеми, като бъбречни инфекции или диабет, контролирането на основната патология ще го реши.

Както винаги, здравословният начин на живот помага за предотвратяване на този тип проблеми. Правилният хранителен режим, както и редовната физическа активност и избягването на стрес са основните мерки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.