Сом: консумация, ползи и възможни рискове

Сомът е една от най-лошите алтернативи на морски дарове за включване в диетата. Ще ви кажем защо трябва да го избягвате в менюто си.
Сом: консумация, ползи и възможни рискове
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 20 септември, 2022

Сомовете са животни, произхождащи от реките на Китай и Тайланд, които са се разпространили по целия свят. Като храна, този вид риба няма много положителна хранителна стойност. Всъщност много експерти съветват да не се включва в диетата, въпреки че често се среща в супермаркети и търговски вериги. И така, днес ще ви разкажем за рибата сом.

Преди да започнете да четете, трябва да се отбележи, че освен в специални случаи, присъствието на риба в диетата е препоръчително за поддържане на доброто здраве. Тя е източник на протеини с висока биологична стойност и качествени мазнини.

Има обаче и изключения. Някои разновидности могат да съдържат тежки метали или други замърсители, което крие рискове.

Хранителна стойност на рибата сом

Сомът се характеризира с 18% протеини и само 3% мазнини. Съдържа по-малко омега-3 и омега-6 мастни киселини в сравнение с други морски продукти.

Не съдържа много калории и затова на пръв поглед би било идеално да се включи в диета с цел отслабване.

Различни видове риба, включително сом.
Синята риба например се препоръчва в диетата. Но по-големите могат да съдържат тежки метали.

Рискове от консумация на сом

Сред рисковете, произтичащи от яденето на сом, е наличието на живак. Тези риби обаче могат да пренасят и няколко вида болести, причинени от паразити.

Те могат да съдържат и вредни за хората бактерии. Дори при правилен метод на готвене не може да има пълна гаранция, че е безопасно да се консумира. Поради тази причина много експерти съветват да избягваме консумацията им.

Повечето от сомовете на пазара са от рибни стопанства. В този случай рисковете са по-ограничени, тъй като има по-добър медицински и хигиенен контрол.

Въпреки това, хранителният профил на рибата също ще бъде по-нисък. Когато се хранят с храна, рибите имат по-нисък процент омега-3 мастни киселини. Тези елементи биха били жизненоважни за намаляване на възпалението в тялото и се препоръчват в нашата диета.

Ползи от рибата сом

Сред ползите от консумацията на сом можем да подчертаем високото съдържание на протеини и малкото калории. Поради двете характеристики е подходяащ за включване в диета за отслабване.

Самият прием на протеин се счита за определящ фактор за намаляване на случаите на патологии, които засягат чистата маса, като саркопения. Изследване, публикувано в BioMed Research International, потвърждава това.

Можем да говорим и за ниската му цена, но има по-евтини опции, които са много по-здравословни. Това важи особено за сезонните риби, като например сардини през лятото. Те осигуряват много по-висококачествени мазнини, които ще помогнат за поддържане на нивата на възпаление под контрол.

Друг вариант е сьомгата, която също има протеини с висока биологична стойност и много ниски нива на тежки метали. В този случай говорим за храна с високо съдържание на омега-3 мастни киселини.

Сардини
Сардините са по-добър вариант от сома, когато става въпрос за включване на риба в диетата.

Сомът е с ниско съдържание на хранителни вещества

Хранителната стойност на сома е ниска. Съществуват рискове, свързани с неговата консумация и има много по-добри възможности, достъпни за потребителя.

Повечето експерти по хранене съветват този продукт да не се включва в диетата, дори ако е отгледан в рибно стопанство. Той е евтина храна, но не осигурява изобилие от омега-3 мастни киселини.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Yang, L., Zhang, Y., Wang, F., Luo, Z., Guo, S., & Strähle, U. (2020). Toxicity of mercury: Molecular evidence. Chemosphere245, 125586. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2019.125586
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
  • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.