Ограничете зърнените храни и отслабнете лесно

· 27.07.2016
Съществуват кухненски уреди, които позволяват приготвяне на зеленчукови спагети, като от тиквички

 

Не може да се сложи равенство между глутенова непоносимост и цьолиакия. Ако сте с непоносимост към глутен, не свързвайте симптомите непременно с това заболяване.

На закуска, обяд и вечеря консумираме ястия, които съдържат зърнени храни ( хляб, сладкиши, паста и др.), тъй като позволяват да приготвим нещо бързо и удовлетворяващо. Това е не само нездравословно, а води и до напълняване.

В тази статия ще разкрием как може лесно да отслабнете и да помогнете на цялостното здраве, ако премахнете зърнените храни от ежедневното меню.

Ядем твърде много зърнени храни

Балансираната диета изисква пропорционално количество от протеини, въглехидрати и мазнини. Въглехидратите включват плодове, зеленчуци, нишестета и зърнени култури. С  оследните злоупотребяваме и консумираме все по-малко зеленчуци. Използваме през целия ден основно: хляб, пица, паста, сухари, както и всякакви видове сладкиши.

sladak hlyab

Защо зърнените храни водят до напълняване?

Тялото се нуждае от зърнени храни, защото те осигуряват дълготрайна енергия, особено ако са пълнозърнести. Проблемът възниква при прекомерно хранене, или ако е през нощта. В тези случаи енергията не се използва, а се трансформира в мастни натрупвания.

Глутенова непоносимост

tsarevichno-brashno

Повечето зърна се извличат от култури с глутен, като: пшеница, овесени ядки, ръж, лимец, и т.н. Други, като ориз, царевица, или сарацински зърна, не съдържат това вещество. В днешно време много хора страдат от известна глутенова непоносимост, но това не е алергия към него или цьолиакия. Лице, страдащо от цьолиакия, получава незабавна алергична реакция. Тези, които са с непоносимост към глутена, проявяват симптоми, различни от алергичните. Храната не се смила правилно и това създава проблеми, като напълняването. Когато хората с глутенова непоносимост го елиминират от ежедневната диета, те бързо забелязват промяната и лесно регулират теглото.

Други симптоми на глутенова непоносимост:

  • Повтарящ се запек и диария
  •  Лошо храносмилане
  • Кожни проблеми, като кератоза пиларис
  • Менструални проблеми
  • Стерилност
  • Затлъстяването и загуба на тегло

Ако подозирате, че страдате от глутенова непоносимост, консултирайте се с лекар, който най-вероятно ще направи необходимите изследвания, за да установи диагнозата.

Идеи за намаляване на зърнените храни

. С този уред може да превърнете едно обикновено плато от зеленчуци във „фалшива”, но вкусна паста, подправена с домати, сирене и риган.

Spaghetti

  • Знаете ли, че можете да направите вкусни зеленчукови и шоколадови бисквити? Ще ги приготвите, ако омесите растително тесто от сварени зеленчуци. Резултатът ще изненада цялото семейство.
  • Хората с глутенова непоносимост трябва да заменят обикновеното брашно с безглутеново, като ориз, царевица или нахут. То се използва по същия начин за приготвянето на хляб, бисквити, пици, палачинки и др.
  •  Хлябът трудно се заменя, тъй като е в основата на храненето. Намалете количеството и малко по малко го замените с храни, които съдържат по-малко глутен: ориз или царевични питки. Може да приготвяте пълнозърнест тост (от градински чай, лен, и слънчоглед).Смелете семената, смесете ги с малко вода, за да приготвите паста, и изпечете в съд на 120 градуса за 30 минути, докато текстурата стане хрупкава.