7 здравословни храни, подходящи за консумация преди тренировка

Хапвайте малко авокадо всеки ден, за да регулирате нивото на холестерола и да стимулирате процеса на отслабване
7 здравословни храни, подходящи за консумация преди тренировка

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Някои хора предпочитат да не консумират храна непосредствено преди тренировка, тъй като се стремят да горят калории и да отслабват.

Противно на това, което мнозина смятат за правилно, мъдрият избор на храна преди тренировка може да се окаже страхотен начин за подобряване на физическото представяне, дори да стимулира процеса на горене на мазнини.

Ако тренировката включва дейности извън обичайните кардио упражнения и използвате тежести, важно е да добавите повече протеини, мазнини и малко въглехидрати към диетата си.

Разбира се, не е препоръчително да консумирате големи порции храна преди тренировка, както и по време на отиването до фитнес залата. В идеалния случай трябва да консумирате храната час и половина преди физическо натоварване, за да разполагате с максимум енергия.

Ако вече разполагате с план с упражнения и ви интересува какво можете да консумирате преди тренировка, не пропускайте възможността да узнаете в днешната статия. Подготвили сме 7 здравословни храни, които са подходящи за консумация преди тренировка и активни занимания във фитнеса. Ще ви допаднат!

Какво да консумирате преди тренировка?

1. Плодови и зеленчукови сокове

Сокове преди тренировка

Плодовите и зеленчуковите сокове са едни от най-добрите източници на енергия, които подобряват физическото представяне.

Тези напитки са освежаващи и лесно се храносмилат. Те стимулират метаболизма на мазнините и подпомагат процеса на горене на калории.

Можете да комбинирате зеленчуци като:

Не забравяйте да добавите малко плодове. Например:

  • Банан
  • Ябълка
  • Круша
  • Киви
  • Ананас

2. Семена чиа

Консумацията на семена чиа става все по-популярна. Знаете ли защо? Тъй като са богати на ценни нутриенти, които носят редица ползи за здравето.

Семената чиа съдържат есенциални омега-3 мастни киселини, фибри, протеини и минарели. Те укрепват тялото и го зареждат с много енергия.

Лесно можете да се снабдите с чиа. Ще я откриете в магазина за хранителни стоки, и то на разумна цена. Препоръчваме да консумирате семената чиа умерено – необходимо ви е малко количество, което да добавите към смутито, за да извлечете максимална полза от ценните им съставки.

3. Авокадо

Авокадо преди тренировка

Авокадото представлява вкусна храна, която се характеризира с редица ползи за здравето на човека. То съдържа есенциални мастни киселини, витамини, антиоксиданти и други полезни нутриенти, които са важна част от здравословния начин на хранене.

В зависимост от ежедневната норма от калории авокадото може да се превърне в добър източник на енергия и да подобри функциите на тялото и мозъка.

Консумирайте малко авокадо всеки ден, за да регулирате нивото на холестерола и да стимулирате процеса на отслабване. Тази храна е засищаща.

4. Яйца

Дните, през които смятахме, че яйцата са вредни, са в миналото. Редица изследвания доказаха, че редовната консумация на яйца всъщност допринася за доброто здраве.

Яйцата са натурален източник на протеини, които стимулират процеса на отслабване, като същевременно водят до натрупване на мускулна маса.

Яйцата са прекрасен избор за закуска, особено сутрин преди тренировка.

5. Овесени ядки

Овесени ядки преди тренировка

Една от най-добрите храни, които съдържат много диетични фибри, са овесените ядки. Тази зърнена храна, която мнозина определят като комплексна, подпомага стабилизирането на нивото на кръвната захар и подпомага метаболитните функции по превръщане на запасите от мазнини в енергия.

Овесените ядки са бедни на калории и същевременно съдържат здравословни мазнини, предпазват сърцето и поддържат нивото на холестерола в норма.

6. Ядки

Ядките съдържат по-малко вода от пресните плодове и в същото време са богати на калории.

От друга страна е добре да превърнете ядките в неразделна част от диетата, тъй като те са добър източник на протеини, здравословни мазнини и антиоксиданти, от които организмът се нуждае.

Когато тренирате, ядките са прекрасен избор за засищане на глада. Те представляват натурален източник на енергия.

Високото съдържание на фибри в ядките понижава абсорбирането на въглехидратите. Това прави този тип храна подходяща за контролиране на нивото на кръвната захар.

7. Нискомаслено кисело мляко

Кисело мляко преди тренировка

Тази храна е полезна не само защото подобрява чревната флора. Тя стимулира правилното храносмилане и предпазва от високи нива на кръвната захар.

В 170 гр. кисело мляко се съдържат 18 гр. протеини. Това прави тази храна отличен избор за хора, които искат да подобрят физическото си представяне.

Запомнете, че каквото и да консумирате, най-важният факт е вашата собствена мотивация за трениране. Когато сте дисциплинирани и постоянни, вие ще имате контрол върху своето здраве и фигурата си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.