Как да използвате етеричните масла при болка в мускулите и ставите

Забравете за пълните с вредни съставки лекарства против мускулни болки и опитайте тези невероятни етерични масла. Ще ви харесат!
Как да използвате етеричните масла при болка в мускулите и ставите
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Мускулно-скелетните заболявания, съпроводени с болка в мускулите и ставите, стават все по-чести напоследък.

Причината за тях може да се крие в много фактори, от травма след спортуване или неправилна стойка до естествено износване с напредването на възрастта.

За съжаление няма ефикасни дълготрайни фармацевтични решения за тези заболявания. Ето защо ви препоръчваме да използвате етерични масла за облекчаване на болката в мускулите и ставите.

Вярно е, че лекарствата приемани през устата са по-удобни за употреба. Например можете да ги вземете със себе си, където и да отивате. Но пък локалните лечебни средства са много по-ефикасни, когато говорим за проблеми с мускулите и ставите на крайниците.

Причината се крие в това, че порите на кожата позволяват на лосиона да проникне бързо директно в засегнатото място.

Масаж при болка в мускулите и ставите.
Етеричните масла правят всичко това, без да увреждат органите на храносмилателната система и без да влияят на кръвното ни налягане.

Случвало ни се е да искаме да ги използваме, но се чувстваме объркани от големия брой на предлаганите такива продукти на пазара. Все пак знаем, че има етерични масла, които са по-подходящи в определена ситуация от други.

А кои са най-добрите етерични масла за вас?

Ако си задавате този въпрос, продължете да четете статията.

Кои са най-подходящите етерични масла при болка в мускулите и ставите?

1.  Масло с розмарин и камфор

Използвайте масло от розмарин и камфор при болка в мускулите и ставите.
Това етерично масло е много търсено, тъй като е чудесен аналгетик и средство за отпускане на мускулите. От това масло се нуждаем при мускулни схващания и подобни болки.

Знаете, че много хора се оплакват от мускулни крампи.

Използването на компютрите и мобилните телефони, както и недостатъчното време за спортуване, са основните причини този вид болка да ни спохожда все по-често.

Ето защо преди да изпиете лекарство за този проблем е по-добре да намажете засегнатото място с етерично масло с розмарин и камфор.

Бременните жени, тези, които кърмят, както и децата под 6 годишна възраст не трябва да използват този вид масло .

2. Масло от гаултерия

Страдате от тендинит или епикондилит? Знаем, че са много болезнени заболявания, но и за тях има изключително ефикасен метод за лечение.

Това етерично масло за болки в мускулите и ставите е известно като “натурален аспирин . Затова хората алергични към ацетилсалициловата киселина не трябва да го използват.

Както обяснихме и за предишното масло, бременните жени, тези, които кърмят и децата под 6 годишна възраст също не трябва да използват това етерично масло .

В лечението можете да включите и затопляне на болното място, практикуване на йога и консумацията на храни, богати на омега-3 мастни киселини, които притежават силно противовъзпалително действие.

3.Етерично масло от евкалипт (евкалиптус глобулус)

Ако се чудите какво да правите, тъй като не можете да използвате етеричните масла от розмарин или гаултерия, не се тревожете.

Маслото от евкалипт ви осигурява същото полезно действие и предимството, че може да се използва от почти всички .

Притежава мощно болкоуспокояващо действие и ви помага да се отпуснете и да си починете .

Как да използвате тези етерични масла

Масажирайте болното място и след това нанесете етеричното масло.
Тези продукти се използват локално, така че те не са толкова инвазивни, колкото традиционните фармацевтични средства.

Ето защо трябва да ги разтваряте в други продукти като бадемово масло или масло от арника. Ако не направите това. споменатите в тази статия етерични масла могат да възпалят кожата ви.

Ще постигнете същия ефект с тези масла, ако ги смесите с помощни масла.

  • Експертите по натуропатия обясняват, че е най-добре нежно да масажирате болното място с бадемово масло или масло от арника. Тъй като тези масла съдържат противовъзпалителни съставки, те облекчават болката и подготвят кожата за нанасянето на желаното от вас етерично масло.
  • След като приключите масажа с помощното масло, можете да нанесете няколко капки от избраното от вас етерично масло.
  • Ще усетите ефекта почти мигновено, тъй като болката ще намалее след няколко минути
  • Можете да правите описаната процедура до 4 пъти дневно.

Невероятно, нали? Най-накрая отрихте алтернативен начин за облекчаване на болката и ще можете да вършите всичките си любими дейности. А най-добрата новина е, че сте сигурни, че имате решение, което ви помага да живеете по-добре.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • González Villa, Ángela Andrea. Obtención de aceites esenciales y extractos etanólicos de plantas del Amazonas. Diss. Universidad Nacional de Colombia-Sede Manizales, 2004.
  • Ll, Rojas, P. Jennifer, and V. Perea. “Obtención de aceites esenciales y pectinas a partir de subproductos de jugos cítricos.” Vitae (Medellín) 16.1 (2009): 110-115.
  • Ortuño, Manuel. “Manual práctico de aceites esenciales, aromas y perfumes.” Ediciones Aiyane 276 (2006).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.