Какво трябва да знаете за упражненията след бариатрична операция

Ако се страхувате от възстановяване на теглото след операция, в тази статия ще ви кажем защо трябва да правите физическите упражнения безопасно. Внимание!
Какво трябва да знаете за упражненията след бариатрична операция

Написано от Cristian Minich

Последна актуализация: 09 август, 2022

След хирургична интервенция за намаляване на теглото, възобновяването на физическата активност или започването от нулата може да бъде трудно. Въпреки това, с малко търпение и много постоянство ще изненадате себе си с това, което можете да постигнете. Прочетете, за да научите всичко, което трябва да знаете за упражненията след бариатрична операция.

Бариатричната операция има за цел да направи промени в храносмилателната система, за да ви помогне да отслабнете. Стомашният байпас и други подобни операции са примери за този вид интервенция.

Те обикновено са достъпни за тези, които страдат от болестно затлъстяване или хора, които не са намерили благоприятни резултати чрез спазване на строги диети и упражнения. Въпреки това, както здравословното хранене, така и физическата активност ще бъдат основни стълбове за постигане на целта.

Значението на упражненията след бариатрична операция

Когато човек страда от болезнено затлъстяване и прибягва до бариатрична операция, за да отслабне, е от съществено значение да извършва редовна физическа активност, за да поддържа новата си фигура. Освен това, упражненията благоприятстват по-доброто възстановяване.

Проучване от 2021 г. за ефекта от физическите тренировки преди и след бариатрична хирургия заключава, че упражненията след бариатрична операция подобряват състоянието и водят до малка допълнителна загуба на тегло и мазнини, като същевременно могат да предотвратят загубата на костна маса.

Бариатрична операция
Бариатричната операция е основна интервенция, при която трябва да се има предвид последващото време за възстановяване.

Кога мога да започна да спортувам след бариатрична операция?

Идеалният начин да започнете да тренирате след интервенцията е да започнете преди нея. Някои специалисти препоръчват физическа подготовка поне 1 месец преди операцията и след това да се възобнови дейността приблизително 1 месец по-късно.

Трябва да е ясно, че това трябва да бъде упражнение без прекалено много усилия, като например спокоен джогинг. Ще е необходимо също така да се разчита на надзора на професионалист, който може да изготви подходящ план за упражнения за всеки отделен случай.

Въпреки това, повечето пациенти с бариатрична хирургия нямат навика да правят упражнения. В тези случаи процесът може да отнеме малко повече време. Въпреки това, винаги трябва да мислите дългосрочно и да не се обезкуражавате. Преодоляването на бариерите за движение ще ни позволи да постигнем по-добро качество на живот.

Съвети, които трябва да имате предвид за безопасно правене на упражненията

След бариатрична операция трябва да се адаптирате към новото си тяло. Мускулната маса е загубена и вероятно ще се почувствате по-слаби.

Физическото състояние преди операцията ще бъде определящ фактор за това колко време да изчакате, преди да започнете да тренирате отново. Но едно нещо трябва да бъде ясно – че е важно винаги да правите физическа активност.

Ето няколко съвета как да ги извършвате безопасно:

 • Започнете бавно: Може да успеете да свалите няколко излишни килограма с упражнения след операция, но имайте предвид, че целта не трябва да е да отслабнете, а да го поддържате. Търсенето трябва да се увеличава постепенно и докато се чувствате по-добре.
 • Не се сравнявайте с другите: Идеалният план за упражнения за всеки човек може да е различен и се основава на характеристиките и физическото състояние на всеки от тях, в допълнение към вида на операцията, която сте претърпели.
 • Упражнявайте редовно: По-добре е да извършвате дейности по умерен начин, вместо да правите много натоварващи тренировки, но не твърде често.
 • Бъдете търпеливи: Понякога може да се почувствате демотивирани, когато не забележите бързо благоприятни промени, но не забравяйте, че не е въпрос на бързане, а на редовност и постоянство. Промените ще бъдат забележими в дългосрочен план.

Упражнения, които можете да правите след операцията

Редовните тренировки са най-добрият начин за получаване и поддържане на желаните резултати след бариатрична операция, в допълнение към придобиването на здравословни навици. Колкото по-добре се чувстваме, толкова по-мотивирани ще бъдем да извършваме всякакви дейности.

Ето някои упражнения, които можете да правите в различните етапи на възстановяване след операцията:

 • Първи етап: В зависимост от вашето физическо състояние, можете да започнете няколко седмици или месец след интервенцията. Кратките процедури са идеални. Кратките разходки ще ни помогнат да се движим, без да изпитваме прекалено много умора. Постепенно можете да опитате лек джогинг и дейности като качване и слизане по стълби.
 • Втори етап: Можете да опитате кардио-дихателни упражнения. Разходките трябва да са по-дълги и темпото също може да се подобри. Колоезденето или плуването са пълноценни, забавни дейности, които осигуряват големи ползи за здравето.
 • Трети етап: Около 6 месеца след операцията. Трябва да наблегнем на мускулатурата. Целта е укрепване и тонизиране на тялото. Добра идея е да отидете на фитнес и да имате професионална помощ за изработването на тренировъчен план.
Жена, която тренира.
Важно е да започнете тренировъчен план преди операцията, за да ви бъде по-лесно след това.

Ползите от упражненията след бариатрична операция

За да се адаптирате към новата си физика и да водите по-добър живот, упражненията са задължителни. Ето някои от ползите от упражненията след операция:

 • Помагат ви да отслабнете повече.
 • Поддържат чиста мускулна маса.
 • Намаляват рисковете от някои заболявания, като високо кръвно налягане, диабет тип 2 и сънна апнея.
 • Помагат за премахване на вредни навици като пиене на алкохол или пушене.
 • Действат срещу тревожност и стрес.
 • Помагат ви да си починете.

Доброто хранене е от ключово значение

Физическата активност като единствен метод за отслабване не е достатъчна сама по себе си, освен ако не е придружена от здравословна диета. С други думи, вместо период само на тренировки за достигане на идеалното тегло, говорим за промяна в начина на живот.

Според проучване за храненето и физическата активност преди и след бариатрична хирургия, процентът на интервенциите се е увеличил от 158 000 през 2011 г. на 196 000 през 2015 г. Този растеж на инвазивните техники обаче не елиминира нездравословните навици и това означава, че много хора се връщат към първоначалния си начин на живот и резултатите биват загубени.

С толкова много промени в тялото за толкова кратко време, новият живот е пред вас. От вас зависи да направите живота си пълен с енергия, за да се наслаждавате на дейности, които не могат да бъдат извършвани поради наднормено тегло.

Редовните упражнения, спазването на подходяща диета и добрата почивка след бариатрична операция ще ви позволят да останете във форма. Бъдете търпеливи и обърнете внимание на професионалните предложения, за да постигнете целите си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bellicha A, van Baak MA, Battista F, Beaulieu K, Blundell JE, Busetto L, Carraça EV, Dicker D, Encantado J, Ermolao A, Farpour-Lambert N, Pramono A, Woodward E, Oppert JM. Effect of exercise training before and after bariatric surgery: A systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2021 Jul;22 Suppl 4(Suppl 4):e13296. doi: 10.1111/obr.13296. Epub 2021 Jun 3. PMID: 34080281; PMCID: PMC8365633. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34080281/
 • Tabesh MR, Maleklou F, Ejtehadi F, Alizadeh Z. Nutrition, Physical Activity, and Prescription of Supplements in Pre- and Post-bariatric Surgery Patients: a Practical Guideline. Obes Surg. 2019 Oct;29(10):3385-3400. doi: 10.1007/s11695-019-04112-y. Erratum in: Obes Surg. 2020 Feb;30(2):793. PMID: 31367987. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31367987/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.