10 начина, по които бирата може да подобри качеството ви на живот

Знаете ли, че изпиването на чаша бира дневно е полезно за здравето? Вижте за кои 10 невероятни ползи става дума.
10 начина, по които бирата може да подобри качеството ви на живот

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Бирата е не само приятно питие за горещити летни вечери, но и източник на изненадващи ползи за организма ни. Но не трябва да забравяте, че ще се радвате на полезното й действие само при умерена консумация.

Бирата е една от най-известните алкохолни напитки по света. Тя се приготвя от зърна ечемик, чието нишесте ферментира във вода с мая.

От векове бирата се консумира от хиляди култури по света. Тя е ценена и обичана заради полезното й действие върху организма и хранителните й качества.

И наистина е вярно, че: противно на общоприетото мнение бирата оказва интересно полезно за здравето действие. Разбира се това важи само при умерена консумация на напитката.

Тя е богата на антиоксиданти, витамини, минерали и други основни хранителни вещества, подобряващи функционирането на основните системи в организма.

Бирата съдържа по-малко калории в сравнение с други напитки и има диуретично действие спомагащо изхвърлянето на задържаните в тъканите течности.

Освен това бирата има и други, по-малко известни, ползи подобряващи качеството ни на живот.

Налейте си чаша бира и нека да видим за кои ползи става дума!

1. Бирата е хранителна

Бирата съдържа много минерали, като едни от най-ценните са магнезият и калцият

Поради специфичния си състав, бирата е относително здравословна напитка и осигурява на организма ценни хранителни вещества.

Тя съдържа голямо количество витамин В комплекс, включително и фолиева киселина, плюс въглехидрати и натурални фибри.

Сред разнообразието от минерали, които съдържа, едни от най-ценните са магнезият и калцият. Количеството им зависи от начина на приготвяне на бирата.

Бирата съдържа антиоксиданти и витамини, намаляващи вредното въздействие на свободните радикали върху клетките.

Искате да научите още неща? Прочетете и: Недостиг на магнезий: Как да го преодолеем?

2. Подобрява здравината на костите

Тъй като бирата съдържа основни минерали като силиций, тя заздравява костите и предпазва от загуба на плътност и износване.

Препоръчва се на жени в менопаузата, защото им осигурява фитоестрогени, намаляващи хормоналния дисбаланс, отразяващ се върху здравето на костите.

Предполага се, че консумирането на малко количество бира дневно (до 2 чаши) намалява опасността от счупване и остеопороза при възрастните хора.

3. Намалява риска от инфекции

Бирата съдържа антиоксиданти и витамини и намалява риска от инфекции

Въпреки, че прекомерната консумация на всяка една алкохолна напитка отслабва имунната система, умереното консумиране на бира действа като защита срещу редица инфекциозни болести.

Съдържанието на полезни хранителни вещества спомага реакцията на имунната система срещу микроорганизмите. Освен това ограничава разпространението им в организма.

4. Рехидратира тялото

Докато прекомерната консумация на алкохолни напитки дехидратира организма, изпиването на чаша бира дневно подобрява рехидратацията.

Тъй като бирата съдържа не само вода, но и основни минерали, тя се бори срещу загубата на соли и минерали при физическа активност.

5. Поддържа здравето на сърдечно-съдовата система

Умерената консумация на бира е полезна за сърцето

Ефектът от умерената консумация на бира включва и интригуващото полезно действие за здравето на сърдечно-съдовата и кръвоносната системи.

Пиенето на бира намалява клетъчното окисление, повишава нивото на добрия холестерол в артериите и филтрира кръвта.

А това предпазва от болестни състояния като хипертония, атеросклероза и други сърдечни проблеми.

6. Бирата подобрява здравето и на бъбреците

Диуретичните съставки в тази напитка я правят отличен помощник за поддържане здравето на бъбреците. Тя не само спомага отделянето на урината, но и намалява риска от развитие на камъни в бъбреците с до 40%.

7. Защитава когнитивното здраве

Бирата е полезна и за когнитивното здраве

Съдържанието на силиций в тази натурална алкохолна напитка понижава риска от невродегенеративни заболявания  като болест на Алцхаймер.

Намалява наличието на алуминий в кръвта и тъканта на мозъка, което е свързано с този вид когнитивни увреждания.

Освен това бирата намалява вредното въздействие на свободните радикали върху здравите клетки, което се появява при преждевременното остаряване на мозъка.

8. Удължава продължителността на живота

Хората, консумиращи бира с мярка, се радват на полезното действие на повече от две хиляди здравословни съставки.

Тези съставки защитават организма срещу окисляване и промените, причинени от необичайния растеж на определени видове клетки.

И обратно, те намаляват преждевременно остарелите клетки и предотвратяват появата на много дегенеративни заболявания.

9. Предпазва от диабет

При умерено консумиране бирата спомага и за контролиране нивата на глюкозата.

Разтворимите фибри, съставките съдържащи полифеноли и минералите в бирата действат като механизми за контролиране нивата на кръвната захар в организма. А това значително намалява риска от развитие на диабет тип 2.

При умерено консумиране бирата спомага избягването на проблеми с метаболизма и контролира нивата на глюкозата.

Прочетете и тази статия: 5 слабо познати симптоми на диабет

10. Предпазва кожата от стареене

Пиенето на малки количества от тази алкохолна напитка е лесен начин за предпазване от преждевременно стареене на кожата.

Хранителните вещества в бирата подобряват способността на кожата за самолечение. Тя предотвратява и появата на леки бръчки и други признаци на стареене.

Както видяхте, въпреки че е алкохолна напитка, бирата притежава забележителни качества, от които можете да се възползвате при умерена консумация.

Препоръчителният прием е една чаша дневно за жените и две за мъжете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tucker, K. L., Jugdaohsingh, R., Powell, J. J., Qiao, N., Hannan, M. T., Sripanyakorn, S., Cupples, L. A., … Kiel, D. P. (2009). Effects of beer, wine, and liquor intakes on bone mineral density in older men and women. The American journal of clinical nutrition89(4), 1188-96.
  • Feskanich D, Korrick SA, Greenspan SL, Rosen HN, Colditz GA. Moderate alcohol consumption and bone density among postmenopausal womenJ Womens Health 1999;8:65–73
  • Welch K. A. (2017). Alcohol consumption and brain health. BMJ (Clinical research ed.)357, j2645. doi:10.1136/bmj.j2645
  • Ferraro, P. M., Taylor, E. N., Gambaro, G., & Curhan, G. C. (2013). Soda and other beverages and the risk of kidney stones. Clinical journal of the American Society of Nephrology : CJASN8(8), 1389-95.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.