Мързеливата кето диета: какво представлява и какви са рисковете?

Ще ви покажем какво представлява "мързеливата кето" диета, алтернативна диета с много нисък прием на въглехидрати, която може да помогне за подобряване на здравето в определени ситуации. Прочетете тази статия.
Мързеливата кето диета: какво представлява и какви са рисковете?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Мързеливата кето диета е много рестриктивен тип кетогенна диета, която има за цел да намали приема на въглехидрати колкото е възможно повече, за да генерира определени ползи. Този диетичен подход обаче не е подходящ за всеки. Придържането не винаги е полезно и това може да доведе до средносрочно спазване, увеличавайки вероятността за йо-йо ефект.

В същото време трябва да се отбележи, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати може да не са подходящи за определени хора, особено за спортисти. В тези случаи въглехидратите са основният енергиен изтоник за високоинтензивни дейности.

На какво се основава “мързеливата кето” диета?

За разлика от други по-гъвкави протоколи за кетогенна диета, мързеливата кето диета позволява максимален дневен прием на 20 грама (0,8 oz) въглехидрати. По този начин се осигурява постоянно състояние на кетоза, при което черният дроб произвежда глюкоза от други елементи, като аминокиселини и мастни киселини.

При този вариант калориите не се броят. Единственото, което има значение, е да се контролира тази граница от 20 грама въглехидрати.

Това може да има положителни ефекти при лечението на някои патологии, като диабет тип 2. Това се доказва от изследване, публикувано в Journal of Medical Internet Research.

Всъщност този тип диета стана популярен за подобряване на контролирането на заболявания, свързани с централната нервна система, както в случая с резистентната към лекарства епилепсия. Има много доказателства, че този подход значително намалява интензивността и честотата на припадъците. Може да е желана алтернатива за тези пациенти.

Сега се използва за подобряване на телесния състав. Това обаче има своите плюсове и минуси.

Ако има метаболитна патология, може да работи. Заедно с други полезни навици. Но в случай на хора, които са само с наднормено тегло, има по-малко ограничителни опции, което ще доведе до по-добро придържане към диетата с течение на времето.

Трябва също да се търси и комфорта на пациента.

Мързеливата кето диета.
Диетите за отслабване трябва да бъдат приемливи, за да се постигне спазване в дългосрочен план.

Рискове от “мързеливата кето” диета

Рисковете от мързеливата кето диета са ограничени. Това е безопасен подход към грижата за здравето, въпреки че може да доведе до определени краткосрочни странични ефекти.

Повечето от тях са стомашно-чревни, като запек, и са причинени от липсата на фибри в тази диета. В крайна сметка това вещество е необходимо за увеличаване на обема на болуса и за улесняване на преминаването му през храносмилателния тракт.

През първите няколко дни може да изпитате това, което е известно като кетогенен грип. Това е описано в статия, публикувана в списание Frontiers in Nutrition.

Причинява изтощение, главоболие в някои случаи и умора. Въпреки че отшумява с течение на времето, при някои хора може да причини прекомерен дискомфорт. Постепенното въвеждане на режима би намалило интензивността на този проблем.

Но може би основният риск е свързан с практикуването на упражнения. Извършването на физическа активност в условия на кетоза ще доведе до намаляване на производителността.

И когато говорим за силова работа, честотата на мускулните наранявания също може да се увеличи. Ето защо интензивният спорт не се препоръчв.

Ако целта е да се подобри състава на тялото, е възможно да се приеме мързелива кето диета, макар и придружена от леки аеробни упражнения. Високият прием на протеине ще бъде ефективен за задържане на чистата тъкан, избягвайки катаболизма. От своя страна ситуацията с кетозата ще стимулира мобилизирането и окисляването на мазнините.

Кето диета.
Кетогенните диети трябва да се предписват от диетолози, които ще напътстват хората по пътя на спазването им. Особено по отношение на това как трябва да тренират.

Екстремна и трудна за спазване версия

Както видяхте, мързеливата кето диета е екстремна версия на кетогенната диета. Не е лесно да се спазва за повечето хора, тъй като води до желязно ограничение на храните.

Може да стане монотонна и повтаряща се, а да не забравяме и стомашно-чревните проблеми, които може да причини. Поради тази причина спазването й обикновено не е лесно.

И накрая, имайте предвид, че ако целта е подобряване на цялостното здраве, няма да е достатъчно да се оптимизира само диетата. Ще е необходимо да приложите серия от навици като цяло.

Например, от съществено значение е да се насърчава редовното практикуване на физически упражнения, особено като се набляга на силовите тренировки. По този начин вътрешното възпаление ще бъде държано под контрол.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Saslow, L. R., Mason, A. E., Kim, S., Goldman, V., Ploutz-Snyder, R., Bayandorian, H., Daubenmier, J., Hecht, F. M., & Moskowitz, J. T. (2017). An Online Intervention Comparing a Very Low-Carbohydrate Ketogenic Diet and Lifestyle Recommendations Versus a Plate Method Diet in Overweight Individuals With Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. Journal of medical Internet research19(2), e36. https://doi.org/10.2196/jmir.5806
  • Ułamek-Kozioł, M., Czuczwar, S. J., Januszewski, S., & Pluta, R. (2019). Ketogenic Diet and Epilepsy. Nutrients11(10), 2510. https://doi.org/10.3390/nu11102510
  • Bostock, E., Kirkby, K. C., Taylor, B. V., & Hawrelak, J. A. (2020). Consumer Reports of “Keto Flu” Associated With the Ketogenic Diet. Frontiers in nutrition7, 20. https://doi.org/10.3389/fnut.2020.00020

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.