Какво трябва да знаете за отглеждането на орхидеи

Орхидеите са идеални растения за украса на интериора или екстериора на дома. Открийте триковете за ефективно отглеждане на орхидеи тук.
Какво трябва да знаете за отглеждането на орхидеи

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Орхидеите са елегантни и изискани растения, които са лесни за отглеждане и обгрижване на закрито. Те обаче не приличат на останалите растения. Различните видове изискват определени специфични грижи. Следователно отглеждането на орхидеи е лесна задача, ако се спазват някои условия.

Орхидеята е растение, което внася естетика, елегантност и част от зеления пейзаж в дома. Ето защо много хора избират орхидеите като декоративен елемент.

Въпреки че са идеален вид за тази цел, орхидеите не трябва да се оставят без грижи, тъй като те могат да изсъхнат или да се заразят с болести. Освен това е добра идея да знаете какъв конкретен вид орхидея имате, за да приложите специфични лечения.

Съвети за отглеждането на орхидеи

Това е лесен вид за отглеждане, но също така е и деликатен. Това означава, че отглеждането на орхидеи изисква внимание към поливането, непряката слънчева светлина и постоянната влажност.

Пространство и осветление за отглеждане на орхидеи

По принцип тези цветя се нуждаят от място в дома, където слънчевата светлина достига до тях индиректно. Трябва обаче да се внимава да не ги оставяте в пряк контакт със слънцето, тъй като може да изсъхнат и да не цъфтят. Това зависи от вида орхидея, която имате. Изборът на ъгъл или ъгъл с достатъчно осветление, но без слънчева светлина е идеален.

Ако нямате сектор в дома, който да отговаря на тези характеристики, можете да прибегнете до изкуствено осветление. За да направите това, просто поставете флуоресцентни крушки и ги дръжте на 20 сантиметра от тях средно 15 часа на ден.

Отглеждането на орхидеи: Поливане

По отношение на водата, отглеждането на орхидеи изисква специални грижи. Обикновената чешмяна вода може да е твърде тежка за корените им, така че се препоръчва получаване на течност с ниско съдържание на минерали. Също така е важно да поддържате влажността в почвата постоянна, но без излишъци.

От друга страна, препоръчително е поливането да се извършва с пулверизатор. Обилните и през определен период от време поливки са идеални за тези растения, с условие за осигуряване на добър дренаж.

Система за напояване на растения
Капковото напояване може да се използва при орхидеи, които са засадени в големи групи. В домашни условия пулверизаторът е най-подходящ.

Режете цветовете

Стъблата трябва да се отрежат в случаите, когато орхидеята вече не цъфти или когато не се вижда повторно израстване на цветонос. Достатъчно е да отрежете 1 сантиметър от него; обаче винаги правете това много внимателно. Препоръчително е да изпълните тази задача за отглеждането на орхидеи, преди стъблото да пожълтее.

Отглеждането на орхидеи: Температура

Един от най-важните аспекти за грижата за орхидеите е температурата. Имайте предвид, че те не понасят прекалено много студа.

Те са растения, които се нуждаят от умерен климат, с температури между 10 и 30 градуса по Целзий. Освен това е важно да се поддържа влажност. В случай, че живеете в сухи райони, можете да поставите камъни с вода или овлажнител.

Тор

За правилното отглеждане на орхидеи е необходимо да се приготвя и добавя тор на всеки няколко месеца. Получаването на необходимия продукт е лесно: всичко, което трябва да направите, е да отидете в специализиран магазин и да си закупите такъв тор.

Може да бъде опакован в торбичка или саше, но трябва да съдържа витамините и хранителните вещества, необходими за здравословния растеж на растението. Най-важните са азотът, калият и фосфорът.

Отглеждането на орхидеи: Въздух

Здравословно е растенията от този тип да са изложени на леко въздушно течение. Следователно те могат да бъдат поставени близо до прозорец или в пространство в дома, където въздухът циркулира. Този поток обаче не трябва да бъде много силен.

Подходящ контейнер

Орхидеите растат в стволовете и кората на дърветата. Следователно, тъй като те естествено не получават светлина, те правят фотосинтеза в корените си.

Това означава, че при грижите на закрито те не трябва да се поставят в саксии, които блокират светлината, тъй като техните основи също имат нужда от това. Най-добре е да използвате прозрачни контейнери, които позволяват контакт със светлината.

Отглеждането на орхидеи: Пресаждане

Пресаждането на орхидеи предполага, на първо място, че са получили достатъчно грижи за растежа си. В този случай се препоръчва да сменяте сместа им на всеки 2 години.

Най-доброто време за това е, когато започнат да растат след цъфтежа. По този начин се създават нови цветя, които са богати на хранителни вещества.

Характеристики на орхидеите

Орхидеите са голямо семейство растения, съставено от хиляди видове, с обща характеристика да образуват цветове с различни багри. Те често цъфтят по едно и също време в продължение на няколко седмици и могат да бъдат жълти, червени, зелени, бели или кафяви.

Орхидеите са местни за тропическа среда, като дъждовни гори или речни долини, така че те изискват грижи, които симулират тези условия. Ако имате няколко екземпляра, поддържането им заедно генерира по-висок процент на влажност.

Те обикновено растат в среда с високи температури и почти винаги върху стволовете на дърветата. Следователно те виреят в много влажни пространства и се нуждаят от индиректно осветление.

Отглеждането на орхидеи - всичко по темата
Орхидеите живеят естествено в тропическа среда, така че възпроизвеждането на тези обстоятелства е добро за растението.

Как да разпознаем проблемите при отглеждането на орхидеи

И накрая, важно е да се идентифицират грешките в грижите за растенията, за да се отстранят навреме. Например, ако орхидеята не цъфти или листата й са тъмни и жълтеникави, това е защото й липсва светлина. Междувременно, ако има излишък на осветеност, обикновено растението изсъхва и по листата могат да се появят петна или изгаряния.

От друга страна, орхидеите трябва да се държат в добре проветриви помещения. Ако нямат достатъчно въздух, има вероятност да развият гъбички или други заболявания. Ако цветовете издържат по-малко от 12 седмици, това може да означава, че растението няма достатъчно топлина или вода.

Ако грижите са ефективни, е възможно растенията от този вид да пораснат на около 60 или дори 70 сантиметра височина. Освен това типичните им цветове ще се запазят изключително дълго време, благодарение на тяхната издръжливост.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.