5 полезни качества на лампите от хималайска сол

Лампите от хималайска сол са парчета минерал, които не само служат за украса на дома, но и балансират енергията.
5 полезни качества на лампите от хималайска сол

Последна актуализация: 22 февруари, 2019

Независимо какви усилия полагате, за да почистите дома си, винаги във въздуха остава малко количество бактерии, опасни за организма ви, които лампите от хималайска сол могат да намалят.

Чували ли сте някога за лампите от хималайска сол? Те представляват естествени твърди образования на повече от 250 хиляди години. Те нямат нищо общо със солта, която използваме в кухнята. Те произхождат от Хималаите и представляват необработено, кристализирало вещество образувало се в залежите на скалите.

Тъй като тези лампи са напълно натурален продукт, няма две с еднаква форма, големина или структура. След като се образуват в природата те се използват като лампи, свещи или просто за декорация. Благодарение на качествата на минералите, които съдържат, те могат да осветят една стая.

Първите хора използвали лампите от хималайска сол били жителите от близките до залежите селища. Лампите са образувани от различни видове минерали като: червена, жълта или бяла сол. Някои съдържат литий, халит и селенит.

А какви полезни качества притежават тези лампи? Те са признати от специалистите по фън шуй, защото поддържат баланса в дома. Те правят това като ви помагат да се отпуснете, грижейки се за по-добрия сън, намалявайки стреса и депресията.

Йодът е полезен за организма, защото образува отрицателни йони, спомагащи функционирането на кръвоносната, храносмилателната, имунната и дихателната системи.

Предимствата на лампите от хималайска сол

1.Намаляват алергиите и респираторните проблеми
Лампите от хималайска сол намаляват алергиите.

Поставянето на такава лампа в спалнята или всекидневната е изключително полезно за хората, страдащи от алергии, защото така ще премахнете праха, гъбичките и плесените. Тези лампи са чудесен помощник за отпушване на дихателните пътища.

Те помагат и при астматични пристъпи. След като се загреят те поглъщат бактериите и летящите във въздуха частици. Те премахват положителните йони, опасни за здравето.

2.Повишават енергията

Плажовете, повеят на вятъра, природата в провинцията и разходките в планината – всички те ви дават отрицателни йони. Казано с други думи – те ви изпълват с положителна енергия и съживяват организма. Същото важи и за лампите от хималайска сол. Отрицателните йони повишават кислорода и ви предпазват срещу редица заболявания и опасности.

3.Забравете за безсънието
С лампите от хималайска сол ще забравите безсънието

Когато заобикалящата ни среда е наситена с положителни йони кръвообращението ни и пътищата, по които се пренася кислорода в тялото ни не функционират нормално.

В резултат на това започваме да се оплакваме от проблеми със съня. Не е необходимо лампата да свети през цялата нощ. Достатъчно е да е работила през деня, за да намали количеството на положителните йони.

4.Подобряват концентрацията

Отделянето на отрицателни йони позволява на организма да образува повече серотонин. Това вещество дава усещане за пълно физическо здраве и щастие в мозъка.

То помага на хората да бъдат позитивни, намалява депресията и повишава удоволствието от живота. Всичко това спомага отпускането на организма като цяло и подобрява концентрацията.

5.Засилва метаболизма
Метаболизъм и лампите от хималайска сол

Съставките на хималайската сол регулират храносмилането, ускоряват движението на чревния тракт и подобряват функционирането на кръвоносната система. Всичко това засилва метаболизма, тъй като позволява на клетките в храносмилателната система по-добре да усвояват хранителните вещества.

Не забравяйте, че нервната система регулира храносмилателния тракт и хормоните, а премахването на положителните йони от тези лампи спомага гладкото протичане на всичко това.

Съвети

  • Не позволявайте в дома ви да се натрупа прах. Почиствайте лампата си с кърпа на всеки 3 дена.
  • Никога при никакви обстоятелства не поставяйте лампата близо до източник на вода, защото влажността ще я повреди.
  • Трябва да държите лапата включена за възможно най-дълъг период от време. Така тя ще може да балансира йоните в околната среда.
  • Можете да имате няколко лампи в дома си – това няма да навреди на организма ви. Една лампа е достатъчна за 4 квадратни метра.
  • Ако не използвате лампата си от хималайска сол я покрийте с найлонова торба, за да поддържате температурата й и доброто й състояние.

От къде можете да си купите лампа от хималайска сол?

Не е толкова трудно да се снабдите с такава лампа. Потърсете в аптеките, магазините за натурални продукти, както и в онлайн магазините. Цената на лампите зависи от теглото им. Обикновено лампите от хималайска сол тежат около 2 килограма и повече. Тъй като се предлагат лампи с различна големина сами ще прецените колко голяма искате да е вашата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Llerandi Cruz M. El uso de los iones negativos como complemento a la terapia psicológica con el propósito de mejorar estado de ánimo depresivo o depresión. Universidad del Turabo (Puerto Rico), ProQuest Dissertations Publishing, (2017)
  • Rodríguez Picazo A. Meteorología y salud. (1978)
  • Healthline.com Himalayan Salt Lamps: Benefits and Myths [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/himalayan-salt-lamp-benefits
  • Healthline.com Salt Lamps: Your Questions Answered [Online] Available at: www.healthline.com/health/under-review-salt-lamps

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.