Какво трябва да ядете по време на карантината?

Следването на подходяща диета по време на периода на карантина е синоним на добро здраве. В тази статия, разберете за храните, които се препоръчват поради техните индивидуални качества, както и поради срокът им на годност.
Какво трябва да ядете по време на карантината?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

За да се справите с периода на карантина, е важно да имате ясни хранителни инструкции. Правенето на умни и обмислени покупки ще ви позволи да спестите пари, ще ви помогне да се уверите, че другите имат достатъчно и ще максимизирате ефективността от вашето хранене. Така че, какво трябва да ядете по време на карантината?

Едно нещо, което трябва да осигурите, е това да гарантирате количеството хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае за да изпълнява своите жизнени функции. Друг фактор, който трябва да имате предвид, е това, че няма да горите толкова много калории през тези дни. Заради това, трябва да си съставите значително по-лека на калории диета, за да избегнете нежелано качване на килограми.

След това, ще влезем в повече подробности относно това какви храни и продукти трябва да купувате, за да сте в добро здравословно състояние по време на периода на карантина.

Какво трябва да ядете по време на карантината?

Пред лицето на кризата, предизвикана от коронавируса (COVID-19), Световната здравна организация (СЗО) подчертава важността на спазването на социална дистанция. Заради това, една от предпазните мерки, които много страни са предприели, е да се постави цялото население под карантина.

Обаче, това е породило притеснение за наличността на храната и какво трябва да купувате. Продължавайте да четете, за да намерите нашите препоръки за храна по време на този труден период.

По време на карантината: Консервирана храна

Консервираната храна има значително предимство над другите налични на пазара храни: нейният срок на годност. Този вид храна може да бъде добър източник на високо качествен протеин (особено при риба и морски дарове) в нашите ежедневни ястия.

Приносът на протеините е ключов за предотвратяване на влошаване на мускулите, според специалисти от испанското списание Nutrición Hospitalaria. Поради тази причина е чудесен вариант за нашето хранително здраве. Също така, може, да намерим плодове и някои зеленчуци под формата на консерва.

Когато консумирате тези продукти, трябва да имате предвид, че не трябва да хабите течността, в която се намира продукта. По тази начин, ще се уверите, че получавате всички витамини и минерали на продукта и няма да пропуснете неговите хранителни качества.

По време на карантината: консервирана храна в стъклени буркани

Консервираните храни имат едно важно предимство за моментите като карантината: техният срок на годност.

По време на карантината: Замразени зеленчуци

Зеленчуците и плодовете са изчерпаеми храни с кратък срок на годност при стайна температура. Обаче, ако ги купуваме замразени, можем да удължим срока им на годност. Това е важна храна за ядене по време на карантина. Също, трябва да имате предвид, че като замразявате зеленчуците, техните хранителни свойства остават незасегнати. Само техните органолептични свойства (текстура, вкус и т.н.) ще бъдат леко засегнати.

Приемът на витамини и антиоксиданти е задължителен по време на периода на карантина. Поради тази причина, диетолозите ни съветват, че трябва да имаме запас от замразени плодове и зеленчуци.

Пълнозърнести храни

За да подпомогнете правилното храносмилане и да имате правилно движение на червата, ще трябва редовно да консумирате фибри.

Научните изследвания потвърждават това и ето защо трябва да се уверите, че имате много пълнозърнести храни във вашия шкаф. Освен ориза, киноа, пълнозърнестите макарони и бобовите растения могат да изпълнят подобаващо тази функция. Също така, те имат добро съдържание на протеин.

Кисело мляко

Приемът на пробиотици е важен за осигуряването на правилно чревно движение. Освен това, според проучванията, притежаването на здравословна микрофлора е една от най-големите защитни бариери срещу бактериите и вирусите.

Така че, чудесна храна за ядене по време на карантина е киселото мляко! Консумацията на млечни продукти също ще осигури на тялото ви добро количество калций. Сред останалите неща, този минерал помага за правилното функциониране на нервите и здравето на костите.

Друго предимство на тези продукти е това, че можете да ги държите в хладилник. Чудесна идея е да държите много кисели млека в хладилника и да си взимате поне 1 или 2 на ден.

Кисело мляко в две купички

Поради своето съдържание на пробиотици, киселото мляко се препоръчва за поддържане на вашите защитни сили в благоприятно състояние. Също така, помага при вашия храносмилателен процес.

Хидратиране по време на карантина

Накрая, не трябва да забравяме, че трябва да имаме добър прием на вода по време на този период. Винаги се уверявайте, че пиете много течности през деня.

Дехидратацията може да доведе до сериозни здравословни проблеми и засяга телесната терморегулация. Водата е жизненоважна за основните физиологични процеси на вашето тяло.

Хранене по време на изолационния период

По време на периода на карантина, трябва да се уверим, че винаги има някои продукти в нашия шкаф. Това ще ни увери, че осигуряваме на тялото хранителните вещества, от които се нуждае за изпълняване на неговите жизнени функции.

Също така, можем да използваме някои други стратегии за поддържането на нашия калоричен баланс. Една от тях е периодичното гладуване. По този начин, можем да се уверим, че не страдаме от неоправдано качване на килограми по време на период, когато нашия разход на енергия е намален.

Накрая, важно е да помните да свеждате вашите шопинг пътувания до минимум и да не поемате рискове. Хигиената става по-важна от всякога. Редовното миене на ръце и подходящото боравене с храна са жизненоважни.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да придобиете представа за това от какво тялото ви се нуждае по време на този труден период. Останете в безопасност!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ortiz Leyba C., Gomez Tello V., Serón Arbeloa C., Requeriments of macronutrients and micronutrients. Nutr Hosp, 2005. 2: 13-17.
  • Jain AK., Mehra NK., Swarnakar NK., Role of antioxidants for the treatment of cardiovascular diseases: challenges and opportunities. Curr Pharm Des, 2015. 21 (30): 4441-55.
  • Shen L., Huang C., Lu X., Jiang Z., Zhu C., Lower  dietary fibre intake, but not total water consumption, is associated with constipation: a population based analysis. J Hum Nutr Diet, 2019. 32 (4): 422-431.
  • Alarcón P., González M., Castro E., The role of gut microbiota in the regulation of the immune response. Rev Med Chil, 2016. 144 (7): 910-6.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.