Опасностите от яденето на консервирани храни

Консервираните храни са лесни, удобни и вкусни. Но дали няма скрита опасност в тези метални кутии?
Опасностите от яденето на консервирани храни

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Голяма част от стоките, предназначени за консумация в супермаркетите, е под формата на консервирани храни. Сякаш това е нормално и здравословно. Въпреки това, няколко проучвания показват, че този материал генерира токсичен компонент, който е вреден за вашето здраве.

Научете повече за опасностите от яденето на консервирани храни в следната статия.

Консервите имат специално покритие, изработен с бисфенол А смоли. Запомнянето  на  името  не е важно –  това което  трябва да знаете е, че то се натрупва в тялото и неговите ефекти не са никак добри. Едно изследване на Харвардския университет показва, че хората, които са яли консерви супа в продължение на пет последователни дни, са имали голямо количество бисфенол А в урината.

След това са измерили нивата му след повече от пет дни без консумация на консерви, и това вещество не е било намерено.

Какво е Бисфенол токсик?

Бисфенол А (BPA) е изследван от много учени. A публикация от вестник на  медицинска асоциация  показва, че този компонент се използва за производство на пластмаса, смола, и консерви.

В доклад, изготвен в САЩ, се говори за високи нива на BPA при бебета, деца и ембриони.

Консумацията на консервирани храни не е препоръчителна

Канада е първата държава в света, която  го приспада към групата на токсичните вещества. Европейският съюз я последва – тук е забранено този продукт да бъде използван за производство на бебешки бутилки.

Въпреки това, бисфенол смола се използва и в други продукти, например във веществата, използвани за изработка и покритие на металните кутии, в които се поставят храни и напитки.

Все още няма достатъчно доказателства, за да знаем по какъв начин въздейства бисфенол А чрез натрупването си в организма. Тестовете с животни показват тревожни резултати.

Например, че BPA е ендокринен дисруптор, което означава, че може да промени работата на хормоналната система. Това се свързва с диабет, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

Така че, проблемът е не толкова в това какво контейнерите съдържат (въпреки че трябва да се обърне внимание и  на това), а по-скоро в контакта на храната с бисфенол А.

Благодарение на някои експерименти, учените са дали указания как  BPA следва да се елиминира от консервираните продукти и са потвърдили, че не трябва да се продава храна в кутии, които съдържат BPA.

Рисковете от консумацията на консервирани храни

Отделно от консервните кутии, BPA се съдържа и в пластмасовите и вакуумно-пакетирани хранителни стоки. Единствените опаковки, които са останали “чисти”,  са тези от стъкло или хартия. Мислили ли сте за това как вкуса на храните се променя, в зависимост от опаковката?

Синтетичните химически продукти, които се използват за пакетиране, съхранение и производството на храните са тихи врагове.

Никой все още не знае какви са ефектите, когато консумирате такива храни и как би повлияло това върху вашето здраве, както и върху здравето на вашето семейство. По-голямата част от тези компоненти не предизвикват реакции, защото могат да се филтрират в храните без проблем.

Хората, които ядат много консервирани храни са по-рискова група. Както вече споменахме, тези вещества причиняват затлъстяване, хормонални промени, сърдечни проблеми и диабет.

Съхранение на консервирани храни в кутия

Истината е, че не се знае много за най-важните процеси, които протичат в организма. Това, което е потвърдено е, че кутиите съдържат “популярни” токсични вещества като формалдехид, известен сред учените като канцерогенен. Той е установен в малки количества и в пластмасовите бутилки.

Опасността от консерви с риба тон

Несъмнено, консервите от риба тон са едни от най-консумираните храни. Те не е нужно да се готвят и можете да ги добавите към всяка рецепта. Ползите от рибите (които съдържат омега 3 мастни киселини и фосфор), са останали на заден план, благодарение на живака, който кутиите съдържат.

Живакът е метал с токсични ефекти, които вреди на нервната система. Освен, че присъства в кутиите,той се съдържа и в местата, където се извършва риболов. Има го в определени видове риба, среща се и във водната среда.

Неговото предозиране може да увеличи риска от поява на сърдечни атаки, невросензорни промени, смущения в неврологично развитие (в случая при ембрионите), и т.н.

Риба тон - една от най-консумираните консервирани храни

Повечето консерви, които се използват за съхранение на храна и се продават в супермаркетите, са с пластмасови опаковки. Известни са и като епоксидна смола, която се нанася върху външната страна.

Тази процедура се прави, за да се предотврати реакция на храните и от техните киселини да корозира материала. Идеята е консервите да се запазят дълго време.

Това е и причината да са изработени в кръгла форма.

Отравянето от консерви, един „стар” проблем

Ако смятате, че проблемът консервирани храни е нов, трябва да се запознаете с историята на съдбовната експедиция на Джон Франклин към Арктика. По време на пътуването много от членовете на екипажа на кораба са загинали след яденето на консервирани храни.

Това се е разбрало много години по-късно от различни проучвания. Причината е отравяне с олово, което те са  използвали за изолиране на контейнерите за съхранение.

Въпреки, че тази история може да е мит и процедурите на съхранение на храните са се променили, добре да се знае, че проблемът с консервираната храна не е от вчера.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.