Какво представляват условните физически способности?

Условните физически способности ще ви помогнат да увеличите спортните си постижения и да подобрите здравето си. Продължете да четете, за да разберете какви са те и как да ги развиете.
Какво представляват условните физически способности?
Andrés Felipe Cardona

Написано и проверено от преподавателя по физическо възпитание и спорт Andrés Felipe Cardona.

Последна актуализация: 28 март, 2023

Физическото състояние ще бъде определящ фактор, когато става въпрос за постигане на най-доброто ни спортно представяне. Освен това, като подобряваме нашите качества, получаваме и ползи за здравето. Прочетете, за да разберете какво представляват условните физически способности и от какво се състоят.

Те се определят като качествата, които човек притежава и които се проявяват при физическа активност. Това са скорост, сила, гъвкавост и издръжливост.

Освен това те се обуславят от енергийните системи на тялото и могат да бъдат получени или подобрени със специфични методи на обучение. Освен това двигателните действия, приложени към физическата активност, включват всички мускулни групи и стави. Следователно, колкото повече развиваме физическите си способности, толкова по-добро ще бъде представянето ни.

Прочетете за условните физически способности

Условните физически възможности са четири:

 • Скорост
 • Сила
 • Издръжливост
 • Гъвкавост

Те са свързани с физическото представяне и тренировка на всеки човек. Така, прилагайки ги на практика, ние извършваме действия съзнателно и доброволно.

1. Условните физически способности – скорост

Скоростта е физическата способност, която ни позволява да извършваме движения или действия за възможно най-кратко време. Това е и едно от ключовите качества, които един спортист трябва да развие за много практики.

Изисква добра физическа подготовка. Това са някои от видовете скорост:

 • Скорост на преместване: това е способността да се измине разстояние за възможно най-кратко време.
 • Реакция: това е времето, необходимо на спортиста от момента, в който получи стимул и извърши първото действие. Например, когато прозвучи сигнал и спортистът направи първото движение, за да започне състезанието, като например началото на маратон или скачане във водата в състезание по плуване. Това е скоростта на рефлексите.
 • Издръжливост: това е способността на тялото да противодейства на умората по време на упражнението или състезанието. Това е свързано с възможността да поддържате ефективност за продължителен период от време.
 • Ускорение: прогресивно увеличаване на скоростта до достигане на максималната точка.
 • Максимална скорост: състои се от извършване на движение за възможно най-кратко време. Тя ще се определя според физическите възможности на всеки един.
 • Психическа скорост: става въпрос за координация. Това е способността да се промени посоката за възможно най-кратко време. За да направи това, човек трябва да има контрол над крайниците, за да ги движи бързо.
Маратон
При маратоните важната скорост не е скоростта на реакцията, а скоростта на издръжливост.

2. Сила

Силата е физическата способност за извършване на работа или движение, или прилагането на тази способност върху нещо. Чрез нея можем да преодолеем или да противодействаме на решителна съпротива.

Упражненията за развитие на мускулите ни позволяват да увеличим силата и да подобрим състоянието си. Затова е важно да ги включите в тренировъчната програма.

Има 3 вида сила във физическата активност:

 • Сила-издръжливост: това е способността на тялото да устои на умората. Например при вдигане на тежести използваното натоварване, интензивността и продължителността ще се измерват в цикли на максимално повторение.
 • Максимална: това е максималното тегло, което можем да вдигнем с едно движение. С максимална силова работа можем да постигнем мускулна хипертрофия, да изгорим калории и да подобрим спортните постижения.
 • Бърза сила: тази сила се развива с висока скорост, макар и не максимална, за преодоляване на външно съпротивление и контрол на фазите на мускулна контракция. Колоезденето, маратонското бягане или бърпито изискват използването на бърза сила.

3. Условните физически способности – гъвкавост

Гъвкавостта е способността да се разтягат мускулите, за да се постигне по-голям обхват на движение. Тази способност се губи с времето, но може да се правят специални тренировки, за да се поддържа или подобрява.

Йога, художествена гимнастика или борба са примери за практики, които изискват голяма гъвкавост. Проучване установява, че силовите тренировки могат да допринесат за развитието и поддържането на подвижността на ставите, дори без допълнително разтягане.

Има два вида гъвкавост:

 • Динамична: развива се чрез дейности, които изискват подвижност на ставите. Проявява се при упражнения за загрявка, при които мускулите повишават температурата, активацията, силата и скоростта на съкращението си. Спортистът е този, който ги изпълнява и не се нуждае от външна помощ.
 • Статична: когато външна помощ улеснява обхвата на движение. Това може да се случи, ако имаме помощта на партньор или силата на гравитацията. Също така, когато поддържаме позиция за разтягане за продължителен период от време.

4. Издръжливост

Издръжливостта е способността за извършване на физическо усилие за продължително време в дадено упражнение. Също така е от основно значение за намаляване на умората и повишаване на производителността.

Труд, озаглавен Endurance training is medicine, твърди, че ползите от тренировките за издръжливост включват контрол на движението, скорост на ходене, функционална независимост, когнитивни умения и самочувствие, наред с други.

Издръжливостта може да бъде аеробна или анаеробна и комбинацията от двете е най-добра при тренировка:

 • Аеробна: тя е тази, която ни позволява да извършваме дейност възможно най-дълго. Това е очевидно при упражнения с умерена интензивност като джогинг, танци или колоездене.
 • Анаеробна: когато се практикува интензивна дейност за кратки периоди от време; например при вдигане на тежести или спринт.
Вдигане на тежести
Вдигането на тежест срещу гравитацията е упражнение за подобряване на силата и анаеробната издръжливост.

Подобрете представянето си с условни физически възможности!

Развитието на физическите кондиционни възможности е ключов фактор за подобряване на спортните постижения, така че е препоръчително да включим разнообразни упражнения в нашата рутина. Разбира се, необходимо е да ги правим редовно, за да се постигне еволюция.

Трябва също така да съчетаваме тренировките с добра диета и други здравословни навици. Във всеки случай не забравяйте, че претренирането може да бъде вредно, така че е необходимо да се консултирате със специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.