Всичко за лихен планус

Лихен планус е автоимунно кожно заболяване. Това не е инфекция, дори ако се бърка с такава. В тази статия научете всичко за лихен планус.
Всичко за лихен планус
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 06 февруари, 2023

Лихен планус е автоимунно кожно заболяване, което причинява подуване в определени области на кожата. Този симптом има особености, които са дали името на това заболяване. „Лишей“ идва от приликата си с лишеите, които растат върху зеленчуци, особено по стволовете на дърветата.

Лишеите са организми, които възникват от връзката между гъбички и водорасли. Въпреки че не е гъбична инфекция при хората, експертите все пак дават на болестта това име. От друга страна, прилагателното „планус“ е описанието на плоските лезии, които причинява по кожата, скалпа и лигавиците.

Подуването превръща тъканите в обемисти, плоски повърхности. Лихен планус е доста често срещан. Експертите смятат, че до 1% от световното население страда от него. Среща се по-често при жените, отколкото при мъжете, и също така е по-разпространен при белите индивиди.

Причините за лихен планус

Шишенце ибупрофен.
Някои лекарства могат да предизвикат това заболяване.

Лихен планус е автоимунно заболяване. Това означава, че имунната система атакува собствените си клетки, защото не ги разпознава. В този случай имунната система атакува клетките на кожата и лигавиците.

Въпреки че експертите знаят, че възпалението е имунна реакция, те все още не знаят защо се задейства по същество. Те също така не знаят защо се случва агресивно и не е ограничено във времето.

Въпреки това, те са идентифицирали тригерни ситуации, които са свързани с появата на симптомите. Някои от тези ситуации са следните:

 • Излагане на някои химикали.
 • Лекарства. Например ибупрофен и лекарства за сърдечно-съдовата система.
 • Ваксини. Експертите свързват ваксинацията срещу грип с огнища на лихен планус.
 • Хепатит С. Заразените хора обикновено имат лезии на лихен планус.

Симптомите, които това заболяване причинява

Основният симптом на това заболяване са пурпурни, плоски подутини по кожата. Тези папули могат да се появят на групи, образувайки плаки. Най-често се появяват по горните крайници и глезените.

Заедно с възпалението причинява и:

 • Сърбеж
 • Язви и мехури. Първият върху лигавиците, а вторият върху кожата.
 • Косопад. Това се случва, когато лихен планус засяга скалпа.

Лихен планус може да доведе до феномена на Köebner, който представлява развитие на изоморфни лезии в травмирана, преди това нормална кожа.

Форми на представяне

Лихен планус не се проявява по един и същи начин при всички пациенти. Експертите са идентифицирали различни форми на представяне:

 • Орална. Засяга устната кухина. В допълнение към възпалението причинява язви по устната лигавица, които затрудняват храненето. Не е лесна за лечение и може да продължи месеци. Оралният лихен планус се свързва с рак на устата, така че тези, които страдат от него, трябва да се преглеждат редовно, за да се предотврати появата на това заболяване.
 • Брадавичеста. Обикновено се появява на краката. Лезиите се покриват с коричка.
 • Нокти. В този случай лишеите засягат матрицата в нокътната плочка.
 • Planopilaris. Този тип засяга космените фоликули на скалпа. Това води до форма на алопеция или косопад. Трудна е за лечение, като оралната форма.

Налични лечения за лихен планус

Дерматолог преглежда кожата на пациента.
Тъй като лихен планус изисква правилна диагноза, трябва да посетите дерматолог, ако имате съмнения.

Няма лечение за това състояние. Някои видове стават хронични и много трудни за контролиране, като оралната и планопиларис.

Затова целта на медицинския специалист е да контролира симптомите на пациента. Ако лезиите са сериозни, лекарите се стремят да ускорят заздравяването им.

Някои от терапевтичните възможности са:

 • Модулатори на имунната система. Това са лекарства, които се стремят да намалят възпалителната реакция.
 • Кортикостероиди. Тъй като са добри противовъзпалителни средства, медицинските специалисти могат да предписват орални или локални такива. Можете да намерите и кортикостероидни инжекции на пазара. Въпреки че са склонни да причиняват неблагоприятни ефекти, понякога те са единствената възможност за облекчаване на симптомите.
 • Лидокаин. Лезиите на устната лигавица, причинени от лихен планус, могат да попречат на правилното хранене, поради което медицинските специалисти понякога предписват локални анестетици.
 • Кремове с витамин А. Витамин А е идеален за подхранване на кожата. Въпреки че не облекчава симптомите, може да подпомогне заздравяването и възстановяването.
 • Ултравиолетова лампа (UV лампа). Сесиите за терапия с ултравиолетова лампа са показали благоприятен ефект. Ако лихен планус е много разпространен, пациентът може да се нуждае от месеци сесии.

Често срещано състояние, което изисква лечение

Лихен планус е вид възпалително и автоимунно заболяване, което може да засегне различни области на тялото, като устата, ноктите и скалпа. Лекарят ще трябва да диагностицира пациента, преди да предпише лечение. Ето защо, ако разпознаете симптомите на това състояние, отидете на специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Patterson JW. The lichenoid reaction pattern (‘interface dermatitis’). In: Patterson JW, ed. Weedon’s Skin Pathology. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Churchill Livingstone; 2016:chap 3.
 • Ingafou M, Leao JC, Porter SR, Scully C. Oral lichen planus: a retrospective study of 690 British patients. Oral diseases. 2006 Sep;12(5): 463-8.
 • García-Pola Vallejo, M. J., and J. M. García Martín. “Tratamiento del liquen plano oral: una revisión.” Avances en Odontoestomatología 24.1 (2008): 45-53.
 • Osnaghi Díaz Colodrero, Liset Eliana, et al. “Apoptosis y liquen plano oral. Revisión de la literatura.” (2017).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.