Какви видове физически упражнения има?

Физическите упражнения са важни, тъй като тялото трябва да се движи, защото е създадено да го прави, казва Йоланда Ескаланте в редакционната си статия за Revista Española de Salud Pública.
Какви видове физически упражнения има?

Написано от Facundo Martin Desimone

Последна актуализация: 10 март, 2023

Има безброй видове физически упражнения. Въпреки това, честотата на физическата активност намалява всеки ден в днешните общества, особено сред децата, въпреки широкия набор от налични видове физически упражнения.

Горчивият резултат от тази ситуация е, че превръща заседналия начин на живот във все по-разпространен навик. Ако добавим към това диетичните и хранителни проблеми, които културно нахлуват в днешното население, в резултат на това имаме експоненциално нарастване на патологии като сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване или метаболитен синдром, между другото.

Какво е физическо упражнение?

В предишната редакционна статия авторът споменава класическото определение за физически упражнения. Тук е важно да споменем, че можем да говорим за видове физически упражнения, когато извършваме дейност, която предполага физическо действие, извършено от скелетните влакна, което генерира енергийна консумация, по-висока от тази, която съществува в състояние на покой на тяло.

Escalante, авторът, уверява, че във връзка с предишното определение здравните специалисти посочват следните предложения за извършване на различни видове физически упражнения на седмична база, в зависимост от различните възрастови групи:

  • Бебета и юноши (между 5 и 17 години): минимум един час дневно аеробни упражнения. Освен това се препоръчва минимална честота от три пъти седмично на физически дейности, които спомагат за укрепване на опорно-двигателния апарат.
  • Възрастни (между 18 и 64 години): минимум 75 минути на седмица интензивни аеробни физически упражнения или два часа и половина умерена физическа активност на седмица, като идеалният сценарий е комбинация от тези две предложения.
  • Възрастни хора (над 65 години) Важат същите препоръки като за възрастни между 18 и 64 години. Освен това, за предотвратяване на падания и оптимизиране на баланса, трябва да се добавят още три дни физическа активност седмично, независимо от видовете извършвани физически упражнения.

Честотата на физическа активност намалява всеки ден в днешните общества, особено сред децата.

Прочетете и: 14 упражнения за хора с ограничена подвижност

Какви са видовете физически упражнения?

Причините за избор в полза или против тази или онази физическа активност често са много разнообразни. Все пак трябва да се има предвид, че различните видове упражнения насърчават здравето по различни начини.

За да останете здрави и на свой ред да бъдете в добра форма, е препоръчително да изпълнявате някаква комбинация от трите вида физически упражнения, показани по-долу.

Видове физически упражнения за гъвкавост

Препоръчваме ви да отделите няколко минути, за да изпълнявате някои от тези упражнения всеки ден, в противен случай може да увеличите риска от нараняване и скованост на ставите, което също може да намали способността ви да се движите.

При този вид физическа активност се разтягат всички основни мускули, както горната, така и долната част на тялото.

Видове съпротивителни (анаеробни) упражнения

Видове физически упражнения - упражнения за издръжливост
Динамичността и разнообразието от упражнения за издръжливост ги правят предпочитан избор от мнозина.

Една от причините да извършвате този вид физическа активност се основава на поддържането на здравословно тегло. Това е така, защото мускулите, дори в покой, изгарят повече калории от неактивните тъкани.

Освен това, тези видове физически упражнения помагат за придаването на по-бодър вид на тялото и подобряване на стойката. Тази методология включва движение на мускулите срещу някакъв вид съпротивление, откъдето идва и името.

Видове аеробни физически упражнения

Аеробната физическа активност не само оптимизира физическата форма, но също така поддържа белите дробове, кръвоносните съдове и сърцето здрави. Оптимално здраве и здравословно тегло могат да се поддържат чрез комбиниране на тези видове упражнения с балансирана диета.

Всяка дейност, която повишава пулса ви, използва кислород и ви оставя леко без дъх, се счита за аеробно упражнение.

Ползите за здравето от физическите упражнения

Днес различните видове физически упражнения без съмнение могат да помогнат за намаляване на вероятността от метаболитни, сърдечни или респираторни патологии.

Въпреки това, малко са проучени ползите от физическата активност в области като обща мозъчна дейност, училищни постижения или социализация, според статията, публикувана в Journal of Social Studies.

Училищно представяне

Проучванията показват, че практикуването на физически упражнения за дълъг период от време в рамките на училищата има предимства в академичните постижения. Особено по отношение на децата, които не се занимават с физическа активност.

От друга страна, има и косвена полза: фактът, че децата напускат класната стая, намалява скуката и повишава нивата на внимание, когато се върнат.

Социализация

Тренировка във фитнеса
Редовната физическа активност благоприятства процесите на социализация, една от основните й ползи.

По същия начин физическата активност често се дължи на засилването на психосоциалните фактори. Това е свързано с въпроси като отговорност, включване на социални насоки, приятелство и уважение към другите.

Друго цитирано проучване показва, че младите хора, които практикуват бойни изкуства, показват по-добри социални умения от средните.

Общи ползи за мозъка

Още веднъж в статията се твърди, че физическата активност помага за запазване на сензорната и когнитивната функция на мозъка. Тя подчертава, че физическите упражнения могат да бъдат оптимални за лечението на пациенти с депресивни разстройства.

Физическата активност помага за запазване на сетивната и когнитивната функция на мозъка в по-добро състояние.

Не пропускайте и: Упражнения, за да имате ръце като на Марк Уолбърг

Видове физически упражнения като ефективни терапии срещу тревожност

Статия, публикувана в Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, гласи, че пациентите, диагностицирани със стрес, които се подлагат на различни видове седмични физически упражнения, обикновено намаляват експоненциално нивата на тревожност, депресия и синдром на прегаряне.

В допълнение към психологическите фактори, физическата активност оказва влияние върху вегетативната нервна система. По този начин я подготвя срещу външни фактори, които могат да причинят безпокойство. Според друго от цитираните проучвания редовните аеробни упражнения помагат за намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане в стресови ситуации.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • International Journal of Clinical and Health Psychology, Vol. 8, Núm. 1. Bienestar psicológico y hábitos saludables: ¿están asociados a la práctica de ejercicio físico? España 2008; 185-202.
  • Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, vol. 36, Núm. 2. Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Cuba 2017.
  • Revista Española de Salud Pública, Vol. 85, Núm. 4.  Escalante, Yolanda. Actividad física, ejercicio físico y condición física en el ámbito de la salud pública. España 2011.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.