Какво правят философите и защо са важни?

Повечето хора не са наясно с какво си изкарват прехраната философите, но реалността е, че техните възможности за работа са много широки. Научете всичко за тях тук!
Какво правят философите и защо са важни?

Последна актуализация: 28 май, 2022

Всеки има някаква представа какво правят лекарят, архитектът, инженерът, психологът и други подобни специалисти. Но колко хора знаят с какво си изкарват прехраната философите?

Студентите по философия постоянно се питат: “Какво прави един философ?” или “Какво ще правиш, когато завършиш?”. Също така са склонни да получават въпроси като “Какво всъщност ще правиш с дипломата си по философия?” и “Какви са плановете ти, след като завършиш?”. А истината е, че те имат повече възможности за работа, отколкото те самите биха могли да си представят, особено в днешно време.

Е, благодарение на постоянните промени, през които светът преминава поради новите технологии, философите са все по-търсени на работното място. Нека да разгледаме защо и в кои области може да работи един завършил философия.

Защо философите са толкова важни?

Ако сте студент по философия, вероятно са ви казали, че единственото нещо, на което можете да се посветите, е образованието или изследванията. Въпреки това, в днешно време философията има голяма практическа стойност в обществото. Технологичният напредък и социалните промени ни карат да преосмислим статуквото и реалността.

Например, изменението на климата, нарастващото развитие на изкуствения интелект, биотехнологиите, глобалната справедливост и религиозните конфликти са основни въпроси, които трябва да бъдат обсъждани и анализирани от специалисти. В случая най-подходящи са философите.

Философията не ни учи какво да мислим, а как да мислим. Следователно философът има способността да анализира проблемите през различни гледни точки и да подхожда към тях с непредубедеността, необходима за идентифициране на онези аспекти, които се изплъзват от общоприетото разсъждение.

С други думи, философът прави рационални предложения, които ни помагат да разберем света и как да го подобрим. Поради тази причина ЮНЕСКО наскоро призна важността на тази дисциплина и бе създаден Световен ден на философията.

Уменията и компетенциите на философите

Познаването на силните страни на завършилите философия ще ни помогне да имаме по-ясна представа за значението им за обществото и в какви области могат да работят.

Сред техните компетенции се открояват следните:

  • Етична чувствителност
  • Критичен анализ на аргументите
  • Абстрактно и логическо мислене
  • Панорамна визия на човешкото съществуване
  • Способността да се изразяват сложни идеи устно и писмено
  • Владеене на различни предмети, като политика, антропология, психология, математика, религия, образование, логика, история и др.
Философос Гриегос.
Философията съществува от векове и остава актуална, въпреки минаването на времето.

С какво се издържат философите?

През 2007 г. британският вестник The Guardian съобщи, че до 2001 г. 90% от завършилите философия са били наети в рамките на 6 месеца след дипломирането. А до 2006 г. тази цифра нарасна до над 93%.

В допълнение, много от тези работни места се оказаха възнаграждаващи, а сред завършилите имаше предприемачи, които се възползваха от етичните изисквания в корпоративния свят.

Сега, за да разберете по-добре обхвата, който степента по философия има в света на работата, ето някои от областите, в които работят философите.

Изследвания и преподаване

Това е може би най-известната област на работа на философа. Всъщност много хора вярват, че това е единственото, с което се занимават тези хора.

Истината е, че академичната среда е една от средите, от които философите са най-привлечени, тъй като те изпитват силна страст към знанието. В този случай тяхната роля е да анализират и разпространяват знания за всяка област на реалността. Например политиката, човешкото същество, ума, науките и т.н.

Освен това, като учител, можете да посеете съмнения в учениците си и да ги насърчите да поставят под въпрос статуквото. По този начин един философ предава непредубедеността на новите поколения.

Бизнес секторът

В днешно време все повече и повече компании се стремят да интегрират философи в своя персонал. Това се дължи на техния голям аналитичен капацитет, когато се занимават с различни теми.

В тази област философите са отлични консултанти, които анализират рисковете и дефинират стратегии в областта на администрацията, човешките ресурси и финансите. Освен това тяхното хуманистично обучение им позволява да се справят с бизнес етиката и спазването на правилата.

Ако искате да успеете в бизнеса, не учете за магистратура. Вместо това учете философия. – Матю Стюарт, кореспондент на списание The Atlantic и основател на консултантска фирма

Медиите

Друг отговор на въпроса с какво работи един философ са класическите и съвременни медии, като филми, подкасти, литература и музика. Тези медии се нуждаят от фигури, които надхвърлят обикновените и хапливите формули.

Следователно, със своите дълбоки исторически познания и способността си да анализира съвременната реалност, философът може да предложи ново и качествено съдържание на тези медии.

Политика

Междувременно един философ също има широк опит в политиката, етиката, историята и социалните явления. Следователно той или тя е отличен кандидат за заемане на политически позиции.

В този случай той или тя може да бъде съветник при разработването на предложения и публични политики, които по-добре отговарят на социалната реалност и атакуват причините за проблемите.

Filósofo en una empresa.
В бизнеса и политиката философите могат да играят най-вече консултантска роля.

Информационни технологии

И накрая, в технологичната област философите също са добри кандидати за работа. Тъй като тяхното обучение по математическа логика може да бъде от голяма полза при проектирането и изграждането на алгоритми.

Някои последни размисли

Сега, когато знаете върху какво работят философите, можете да осъзнаете ценността на тази дисциплина за днешното общество. Благодарение на философията можем да погледнем на всеки проблем от различни гледни точки и да вземем най-подходящите решения, за да направим света по-добро място.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.