Влиянието на физическите упражнения върху мозъка

Много проучвания разкриват, че сте в добра форма когато вашият мозък е „на високо ниво“ с физическите упражнения. Физическата активност е необходима за правилното функциониране на този орган тъй като го предпазва от влошаване. Освен това, неговите ефекти върху познавателните способности, са несравними.
Влиянието на физическите упражнения върху мозъка

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Редовната физическа дейност е решаващ фактор за човешкото благосъстояние. Това е така защото влиянието на физическите упражнения върху мозъка са големи Нашето физическо и психическо състояние зависи в голяма степен от здравето на нашия мозък. Следователно е важно да останем активни ако искаме да подобрим нашето качество на живот.

Има много доказателства, че физическите упражнения са добри за нашия мозък. Проучванията показват, че забавят стареенето и могат да помогнат за предотвратяването на сериозни заболявания като например Алцхаймер. По подобен начин, има силно влияние върху нашето настроение и качество на живот.

Хората потвърждават от древни времена, че упражненията са добри за мозъка. Известният латински цитат “Mens sana in corpore sano” (здрав дух, здраво тяло) е създаден през втори век преди нашата ера от поета Ювенал. Днес и благодарение на науката знаем, че е бил прав.

Влиянието на физическите упражнения върху здравето на нашия мозък

Като цяло, упражненията са добри за нашия мозък защото мозъкът разчита много на сърдечно-съдовата система. Това, от своя страна, работи много по-добре когато практикувате физическата активност редовно. Сърдечно-съдовото здраве има пряко влияние върху здравето на нашия мозък.

Като цяло, няколко проучвания показват връзка между редовната физическа дейност и по-нисък риск от невродегенеративни заболявания. По подобен начин, проучванията доказват, че физическата дейност подобрява различни познавателни функции и дава много психологически предимства.

Група учени от Западния университет в Сидни и университета в Манчестър публикували проучване за това в NeuroImage, списание. Според тяхното проучване, някои области от мозъка намаляват с 5% всяко десетилетие след 40-годишна възраст. Когато хората правят упражнения, този процент може да се намали до нула.

Влиянието на физическите упражнения: мъж носи момче на гърб си

Упражненията са добри за всяка възраст и можете да ги правите заедно с другите.

Влиянието на физическите упражнения върху мозъка: Физиологични и познавателни предимства

Една от основните причини поради които физическите упражнения са добри за нашия мозък е, че генерира повече неврони. За дълъг период от време, хората са вярвали, че този орган не можел да създава нови клетки, но днес знаем, че може. Името на този процес е „неврогенеза“.

Хипокампусът е една от мозъчните области, участващи в неврогенезата. В експеримент със 737 участници, ръководен от д-р Йосеф Фърт, те разбрали, че редовните аеробични упражнения увеличили размера на лявата област на хипокампуса. Следователно, подпомага формирането на нови неврони.

Като цяло, учените са открили, че упражненията::

  • Поддържат сивото вещество. Това вещество е отговорно за пренасянето на данни и умствена издръжливост, но се влошава с годините. Обаче, проучванията разкриват, че е по-дълбоко и завършено при хората, които правят упражнения, без значение от възрастта им.
  • Подобрява изпълнителните функции. Тези функции позволяват на хората да изпълняват задачи и да разрешават сложни проблеми.
  • Подобрява концентрацията. Няколко проучвания показват, че хората, които правят редовно упражнения, смятат концентрацията за по-лесна.
  • Повишава познавателната гъвкавост. Физическата активност повишава способността по-лесно да се премине от една задача до друга.
  • Подобрява дългосрочната памет. Едно проучване показало, че хората, които правят физически упражнения преди да запаметят един текст, го помнят по-добре от хората, които извършват по-малко физическа активност.
  • Забавя стареенето на мозъка. Има проучвания, които доказват, че хората, които правят редовни физически упражнения, увеличават обема на мозъчния хипокампус пт 1 до 2% след 30-годишна възраст.

Психологическите и емоционални предимства от физическите упражнения

Жена медитира в парка

Физическите упражнения имат влияние върху вашите емоции. Това е защото активността напълва мозъка с вещества, които предизвикат симптоми на удовлетворение.

Сякаш всичко от гореизброеното не е достатъчно, другите проучваня доказват също, че има много психологически и емоционални предимства, предизвикани от физическата активност. Умственото здраве е един от най-важните компоненти за подобаващо функциониране на мозъка и физическата дейност помага за подобрението и поддържането му.

Някои от причините поради които физическите упражнения са добри за здравето на нашия мозък са:

  • Предотвратява и намалява депресията. Физическата активност е природен антидепресант защото засяга производството на серотонин, невротрансмитер, който е решаващ за чувствата на добро състояние и цялостно настроение.
  • Намалява стреса и тревожността. Тялото отделя ендорфини когато правим упражнения (допамин и норепинефрин, за да бъдем по-точни). Като цяло, те помагат за намаляване състоянията на умора и раздразнение, и подпомагат емоционалнат стабилност.
  • Накрая, увеличава самочувствието и креативността на човека. Физическите упражнения също се отразяват на нашата мотивация и ниво на жизненост. Всички тези допринасяния ни правят по-креативни и активни. По подобен начин, физическата активност помага за намаляване синдрома на отказване когато се опитваме да се откажем от някоя пристрастеност.

И така, какво чакате? Започнете да се движите! Вашият мозък ще ви благодари.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.