Какво е значението на черния цвят?

Обикновено черният цвят се свързва със злото, мрака и липсата на щастие. Ще ви разкажем за всички интерпретации на този цвят днес.
Какво е значението на черния цвят?
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Josberth Johan Benitez Colmenares

Последна актуализация: 13 април, 2023

Черното е цвят, който хората веднага свързват със зло, тъмнина или болка. Черното е резултат от липсата на фотоприемане на видимата светлина. Счита се за ахроматичен цвят, както и бялото. Нека да видим какво е значението на черния цвят и някои любопитни факти за него.

Терминът негър произлиза от латинското niger, а то от протоиндоевропейското nekw-t, което се отнася до нощта. Съществува от 12 век, докато в други езици има подобна конотация. Създаден е с комбинация от цветовете магента, жълто и циан, с резултати, подобни на очакваните от стандартния тон.

Характеристики на черния цвят

Значението на черния цвят в света на модата
Черното е цвят, който въпреки негативната си конотация се използва в различни аспекти. Една от тях е модата.

От физическа гледна точка черното се тълкува като поглъщане на всички цветове. Тоест, когато видимата светлина на тези цветове не достига до очите. Степента на абсорбция варира в зависимост от свойствата му. През 2019 г. експерти от Масачузетския технологичен институт създадоха най-черния познат материал с диапазон на поглъщане на светлина от 99,995% от всички ъгли.

Това е цвят, който е много разпространен в природата. Виждаме го при наблюдение на нощното небе и при някои животни и насекоми. За разлика от всички цветове на спектъра, включително бялото, черното може да съществува независимо от светлината. Всъщност общото определение за него е, че черното е липса на светлина.

Черното цвят ли е?

Често се казва, че черното не е цвят. От физическа гледна точка твърдението не е съвсем погрешно. Пропускайки много подробности от физиката, цветът се тълкува като диапазон от видима светлина, която хората могат да видят и която се движи през електромагнитния спектър. С други думи, цветът не е нищо повече от спектъра, който може да се види на дължината на вълната на светлината.

Ако се твърди, че цветът може да съществува независимо от светлината и че неговата характеристика е именно липсата на светлина, тогава от физическа гледна точка черното не е цвят. Разбира се, всеки може да се съгласи, че това твърдение е подложено на много нюанси и че зависи от много стриктна дефиниция на това какво е цвят.

Ако се приеме като едно определение, бялото или розовото също не са цветове. Това е така, защото те не присъстват в дължината на вълната, класифицирана за цветове. По този начин, по-емпирично и подходящо определение за него е, че цветът е изцяло светлина и липсата на такава, която очите интерпретират. Според тази парадигма черното е цвят.

Любопитни факти за черния цвят

Връзката, която хората имат с цвета, датира от незапомнени времена, много преди дори да има осъзнаване на цвета. Събираме някои любопитни факти за черния цвят:

 • Феноменът, известен като Релеево разсейване, създава ефекта небето да бъде синкаво през деня и тъмно през нощта.
 • Вселената е почти изцяло черна. Това е любопитен факт, поне предвид изобилието от звезди. Ние наричаме това парадокс на Олберс.
 • Терминът черна кутия намеква за неизвестни неща (метафоричното значение не може да бъде по-точно).
 • Черната дупка е явление във Вселената, което е резултат от колапса на звезда с определена маса. Резултатът е обект, чиято гравитация не позволява дори на светлината да излезе от него (затова не можете да ги видите).
 • Думата черен има неприятен оттенък: черна чума, черен понеделник (или който и да е ден от седмицата за финансови загуби), черен хумор, черен пазар, черна овца, черен труд и така нататък.

Както и

 • Коко Шанел излезе с черната рокля през 1926 г. Може да не го оценявате, но това беше революция.
 • Тъмният тен се дължи на по-висока концентрация на меланин на повърхността на кожата. Това е еволюционен ефект, чиято цел е да предпазва от ултравиолетовите лъчи.
 • Черното е знак за опасност в природата. Змии, земноводни и насекоми го използват, за да предупредят за тяхната отрова или токсичност.
 • Това е един от най-разпространените цветове в историята на изкуството. През епохата на палеолита можете да го получите само от въглен или чрез смилане на манганов оксид.
 • В Древен Египет черното било характерният цвят на Анубис, богът на подземния свят.
 • Обичаят да се носи черно в знак на траур датира от хиляди години. Още в средата на 2 век пр. н. е. е бил популярен в Рим.
 • Първите черни мастила за писане са резултат от странични продукти от пожар. Печелят популярност пред останалите поради контраста с цвета на папируса, пергамента и по-късно бялата хартия.
 • Въпреки че не е цветът на благородните, той придобива широко признание сред тази прослойка през 15 век. Известни са портретите на Карл V и Филип II, които го носят.
 • Има такова нещо като “стереотип на черното облекло”. Това се отнася, според експертите, до негативните предразсъдъци, които приписваме на хората, които носят този цвят. Склонни сме да ги етикетираме като нечестни и агресивни.
 • Някои политически движения като анархизма използват черния цвят като своя характеристика.

Можем да изброим десетки и десетки допълнителни препратки, за да разберем значението на черния цвят. Въпреки това, те са достатъчни, за да видим важността му. Откриваме, че е още по-голяма, когато тълкуването му идва от психологическа гледна точка.

Значението на този цвят в психологията

Черният цвят и психологията
Постоянното сравнение на черното с негативните аспекти може да има съответните психологически последици, особено по расовите въпроси.

Както споменахме по-горе, като цяло черният цвят обикновено има негативни психологически координати. Въпреки че няма достатъчно научни доказателства, факт е, че този цвят има определени негативни конотации. Например някои изследвания са установили, че хората са склонни да свързват черния цвят с неморалност и физическо и духовно замърсяване.

От своя страна експертите посочват, че черният цвят се свързва с настроения като тъга, страх, гняв и ярост. И накрая, някои съобщават, че пациенти с депресия са склонни да симпатизират на черния и кафяв цвят. Въпреки всичко това е много важно да се отбележи, че тълкуването винаги зависи от контекста.

Наистина асоциацията понякога може да бъде положителна. Според проучвания в бизнес средите черното се свързва с рационалност, аргументи и правдиви факти. Ето защо хората го използват толкова много на тези нива, независимо дали под формата на костюми, коли, аксесоари, декорации и т.н. Оказва психологическо въздействие.

Значението му в различните култури

На този етап научихте аспекти от значението на черния цвят, за които изобщо не сте били наясно. За да станете експерт по този цвят, ви запознаваме със значението му в различните култури:

 • Египтяните смятали черния цвят за знак на плодородие и изобилие.
 • Черното е цвят само за занаятчиите в древен Рим.
 • Той е основен цвят в статуи и керамика на цивилизации по света.
 • Бенедиктинските монаси го използвали като знак за смирение.
 • През по-голямата част от Средновековието хората са го свързвали със злото и греха.
 • По време и след Френската революция черният цвят придобива висока оценка.
 • В Япония черното е символ на опит (наред с много други значения).
 • Доскоро е бил преобладаващ цвят във военните униформи.

Някои свързват черния цвят по принцип с негативни аспекти. Но като цяло всичко зависи от контекста. Както при всички други цветове, много лесно можем да подценим мощното му въздействие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.