Какво е вибратор? Всичко, което трябва да знаете

Използването на вибратори и други секс играчки е често срещано и все повече хора ги използват за доставяне на удоволствие.
Какво е вибратор? Всичко, което трябва да знаете
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Когато се впускате в света на еротичните играчки, е възможно да има известни съмнения, когато става въпрос за разграничаването им по имена. Нормално е хората да се чудят и: какво е вибратор?

Всяка играчка е направена с редица функции и макар да е вярно, че много от тях имат известни прилики, това не означава, че са абсолютно еднакви. Не всички са направени от един и същи материал и не се използват за една и съща цел.

Какво е вибратор?

Вибраторът е секс играчка, която може да се използва по време на полов акт или за мастурбация. Потребителят е този, който задава желаната степен на действие, тъй като вибраторът първоначално не работи с вибриране.

Какво е вибратор?

Както при всички елементи, свързани със сексуалното удоволствие, има вибратори, изработени от различни материали. Идеалното е да се сдобиете с хипоалергенни такива, за да избегнете проблеми с дермата.

Те обикновено са под формата на пенис и имат различни размери с вариации в дебелината и дължината. Предлагат се в различни текстури и цветове, но това са естетически детайли. Някои имат две различни форми в краищата си, за да се използват във вагината или ануса.

Каква е разликата между вибраторите?

Ако говорим за традиционните вибратори, основната разлика е, че те не вибрират. Въпреки това, на пазара вече можете да намерите тези елементи за вмъкване, които освен това могат да се използват като вибратори.

Вибраторът не винаги има функция да бъде използван за вагинална или анална стимулация. Има например някои малки вибратори, които работят само върху клитора.

Освен това можете да намерите и други вибратори, които се използват за масаж на различни части на тялото. Те също се различават по размер, текстура и цветове.

Съвети

За да изберете вибратор според вашите предпочитания:

  • Определете какъв тип преживяване искате. Тоест можете да избирате между играчка, която служи за проникване или просто вибрира.
  • Форма и размер. Трябва да помислите кой от тях ще ви достави най-голямо удоволствие и дали ще се побере в пътната ви чанта.
  • Материал. Важно е да се обърне внимание на качеството на материалите, от които е изработена секс играчката. Уверете се, че не съдържат химикали и не предизвикват алергии.
  • Презареждане. Не всички устройства работят с еднакъв тип батерия.

Най-често срещаните видове вибратори

В момента разнообразието от предложения, които съществуват, е впечатляващо. Най-общо казано, те могат да бъдат разделени на следните групи, които ще разгледаме по-долу.

1. Реалистичен вибратор

Те са почти точно копие на истински пенис, като всичките му части са идентични с тези на истинския. Можете да видите главичката, вените и нервните окончания. В някои магазини произвеждат по поръчка вибратори, които симулират пениса, който искате да носите винаги като спътник.

2. Прост вибратор

Те имат същата форма, но без никакви детайли, които да го персонализират, като цветове или текстури. Лесно ще откриете такъв тип вибратори, а освен това са най-икономични. Може би, за да започнете да експериментирате, те са най-подходящият избор, докато не се почувствате уверени и преминете към следващото ниво.

3. Двоен вибратор

Те са по-дълги от обикновените и имат два еднакви накрайника за поставяне без разлика. Препоръчва се да се използва от двойки, тъй като и двамата участващи могат да ги използват едновременно. В лесбийските връзки това е много използвана играчка за моментите на интимност.

4. Фаллоимитатор за „G-точката“

Много жени мечтаят да стимулират „G-точката“, въпреки споровете за нейното съществуване. Трябва да се признае, че това не винаги е лесно да се постигне с помощта само на ръцете.

Понякога е необходимо да си помогнете с вибратори. Върхът им има малка кривина, която допринася за стимулирането и търсенето на тази ерогенна зона.

5. Анални вибратори

Те са по-тънки и някои марки имат леко наклонен връх. Вариантът на този елемент е да не се вкарва изцяло в ануса. Това би крило висок риск и със сигурност биха могли да доведат до покещение на медицински център, ако не бъдат използвани правилно.

Аналният вибратор има предимството, че е може да се използва и за вагината, но обратното не важи. Запомнете тази разлика, за да избегнете здравословни проблеми или наранявания.

Други видове вибратори

Можете да си купите различни екстендери, които да използвате върху други части на тялото по време на секс. Ако сте от онези, които се наслаждават на мастурбацията, има вибратори, които да поставите на пръстите си

Мъжете, които смятат, че пенисът им е твърде малък, могат да прикачат вибратори към члена си. По този начин партньорките им ще преживеят много различен сексуален контакт.

От своя страна, тъй като оралният секс е често срещана практика, се продават и вибратори, които се прикрепят към брадичката.

Секс играчки
На пазара има голямо разнообразие от вибратори и секс играчки за всеки вкус.

От колко време съществува вибраторът?

Казват, че вибраторите са исторически най-старият сексуален елемент на човечеството. Някои са на мнение, че намерените изображения са обикновени скулптури, но не е изключено използването им като секс играчка.

Тези секс играчки са претърпели развитие с разсейването на митовете за секса. От друга страна на пазара вече има толкова много предложения, че днес е много трудно да си изберете само един вид.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Macey K, Gregory A, Nunns D, das Nair R. Women’s experiences of using vaginal trainers (dilators) to treat vaginal penetration difficulties diagnosed as vaginismus: a qualitative interview study. BMC Womens Health. 2015 Jun 20;15:49.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.