8 интересни факти за женската мастурбация

Не се срамувайте от това, редовното й правене ще ви предпази от инфекции, ще подобри съня ви и ще имате по-добро самочувствие
8 интересни факти за женската мастурбация
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Женската мастурбация е един от проблемите, които причиняват умереност в много жени. Това е не само поради липсата на информация, но и поради всички табута, които са свързани с темата.

За съжаление знанията на жените са ограничени по отношение на телата им и тяхната сексуалност. Това е пряк резултат от грешни вярвания и информация за темата. Като цяло, убеждението, че женската мастурбация е лоша или неправилна, е една от най-големите бариери пред жените, които се радват на нейните ползи.

За щастие, в наши дни повечето митове са останали история. Все по-често има повече жени, които се наслаждават редовно.

Интересното е, че това вече се препоръчва от сексолози и психолози, тъй като може да помогне за подобряване на благосъстоянието.

Поради тази причина посвещаваме тази публикация на 8 интересни факта, които ще ви насърчат да се радвате на нея без страх или смущение.

1. Подобрява настроението ви

женската мастурбация води до освобождаването на ендорфини и серотонин

Жените, които мастурбират, имат по-спокойно състояние на ума. Освен това те не са толкова стресирани, колкото тези, които се лишават от тази прекрасна практика.

Удоволствието, което изпитвате като го правите води до освобождаването на ендорфини и серотонин, два невротрансмитера, свързани с щастието и благосъстоянието.

2. Предотвратява инфекциите

В допълнение, оргазмът, който мнозина изпитват при мастурбацията, може да бъде доста полезен за предотвратяването на вагинални инфекции и такива на пикочните пътища.

Реакцията позволява на шийката на матката да освободи натрупаните бактерии, което е важно за избягване на такива инфекции.

В допълнение, удоволствието помага да се стимулира производството на антитела от имунната система. По този начин подобрява своя отговор за борба с инфекциозните агенти.

3. Тя ви помага да спите по-добре

женската мастурбация помага за по-добрия сън

Усещането за удоволствие и благополучие, постигнато с мастурбацията, има положителен ефект върху качеството на съня ви.

Жените, които са склонни да мастурбират преди лягане често имат по-дълбок и непрекъснат сън.

Това се дължи на освобождаването на хормони, които предизвикват физическа и психическа релаксация, което е ключът към здравия сън.

4. Може да намали менструалните спазми

Мастурбацията не е чудодейно лечение срещу физическата болка. Въпреки това, тя може да помогне за намаляване и контрола на менструалните спазми.

Възбудата, която получавате чрез стимулиране на клитора и вагината служи като естествен аналгетик. Тя е идеална за намаляване на усещането за болка в стомаха по време на менструацията.

Също така, поради способността да стимулира производството на хормони, помага да се контролира възпалението и мускулното напрежение.

5. Подобрява сексуалното представяне

женската мастурбация помага за правенето на по-добър секс

Жените, които не се страхуват да се насладят на тази приятна дейност, правят по-добър секс. Това е резултат от по-голяма сигурност в себе си и по-добро познаване на телата им.

По време на мастурбацията можете да изследвате чувствителни места. Това може да помогне на двойките да се наслаждават на секс най-пълноценно.

Тя също така отприщва въображението и фантазии, повишавайки сексуалното желание и желанието да опитате нови неща.

6. Помага за по-лесно достигане на оргазъм

Тези, които имат проблеми с редовното постигане на оргазъм могат да получат много от проучването на най-чувствителните части от тялото си.

Женската мастурбация е вълнуваща, действа върху мускулите на таза и ви позволява да достигнете до кулминацията по-лесно.

Клиторът има повече от 8000 нервни окончания. След като са стимулирани, те водят до невероятни усещания за удоволствие.

Всъщност, противно на това, което много хора мислят, повечето оргазми се постигат благодарение на клитора, а не на проникването.

7. Помага за избягване на аноргазмия и вагинизъм

женската мастурбация помага против вагинизъм

В допълнение, самочувствието и удоволствието, което преживявате действат като терапия за тези, които не успяват да постигнат оргазъм по време на сексуален контакт.

Също така, това е чудесно лекарство срещу свиването на вагиналните мускули, по-известно като вагинизъм.

Тези състояния са най-честите причини за гинекологични консултации, тъй като те имат тенденция да оказват влияние върху сексуалното представяне.

8. Женската мастурбация спомага за изгарянето на калории

Търсите здравословен начин да изгорите калории? Не търсете повече!

Женската мастурбация спомага за изгарянето на около 170 калории, в зависимост от това колко дълго я правите, стимулацията и интензивността на удоволствието.

Като цяло, не се страхувайте да се радвате на всички тези предимства на мастурбацията. Като жена имате право да знаете и да се радвате на тялото си, когато пожелаете.

Отървете се от страховете и предразсъдъците си и започнете да изпитвате всички чувства, които ще ви дадат по-добро чувство за благополучие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.