Какво е офталмоплегична мигрена?

Офталмоплегичната мигрена обикновено преминава от само себе си и не причинява никакви усложнения. Не бива обаче да се пренебрегва.
Какво е офталмоплегична мигрена?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 17 ноември, 2022

Разглежданата офталмоплегична мигрена е рядко състояние, характеризиращо се със силна болка в едното око. Класифицира се като очно главоболие, т.е. главоболие, причинено от проблем в очите.

Истината е, че не винаги е придружено от мигрена. Ако се появи, то се усеща само от едната страна на черепа.

Офталмологичната мигрена е известна още като офталмологична, ретинална или тиха мигрена. Въпреки това, редица експерти смятат, че не трябва да се нарича “мигрена”, тъй като строго погледнато, тя наистина не е такава. По-точното наименование на това състояние е “рецидивираща болезнена офталмоплегична офталмологична невропатия”.

Какво е офталмоплегична мигрена?

Офталмоплегичната мигрена е рядко състояние. Според експертни оценки засяга само около 0,7 души на милион население за една година.

Тя е класифицирана като краниална невралгия.

Лекарите я определят като наличие на най-малко два епизода, при които има болка от едната страна на главата, придружена от парализа на един или повече от трите окуломоторни нерва. С течение на времето обаче се установи, че не всички засегнати лица имат главоболие от мигренозен тип.

Това състояние не е лесно за диагностициране, тъй като офталмоплегичната мигрена има симптоми, подобни на тези на други състояния, като церебрални аневризми, миастения гравис, шваном на третия черепномозъчен нерв, апоплексия на хипофизата, синдром на Tolosa-Hunt и идиопатична или исхемична черепна парализа.

Първите прояви се появяват в детството или в ранна зряла възраст. Това е хронично, но циклично състояние. Човек може да изкара години без епизоди и след това да има няколко подред. Не оставя последствия.

Симптомите на офталмоплегична мигрена

Симптомите на офталмоплегична мигрена могат да варират значително от човек на човек. Болката от едната страна на главата е често срещана, продължава до 1 седмица или дори 14 дни.

Някои хора изпитват смущения в зрението преди болката. Това обикновено продължава от 20 до 30 минути.

След като болката се появи, се задействат симптоми като следните:

 • Замъглено зрение
 • Болка в очите
 • Гадене и повръщане
 • Диплопия или двойно виждане
 • Загуба на зрението само на едното око
 • Необичайна чувствителност към светлина или звук
 • Слабост в очните мускули. Това може да се появи веднага или до две седмици след началото на главоболието. Обикновено трае от две седмици до три месеца. Причинява се от увреждане на очните нерви.
 • Сцинтилиращи скотоми. Те засягат едното или двете очи. Това са малки слепи петна, които се появяват в централното зрение. Понякога те са придружени от ярки, мигащи светлини или зигзагообразни светлинни линии.
офталмоплегична мигренозна болка
Болката в едното око не винаги е мигрена. Умората и състоянието на очната ябълка също играят роля за този симптом.

Причините за офталмоплегична мигрена

Науката не е установила точната причина за офталмоплегичната мигрена. Понастоящем това не се счита за мигрена като такава, а за нервно заболяване.

Двусмислието на името отразява объркването около истинската му същност. Офталмоплегичната мигрена понякога се свързва със заболявания като лупус, сърповидно-клетъчна анемия, епилепсия или дори депресия. По-нови данни обаче показват, че тази патология може да бъде свързана със следните причини:

 • Възпаление на вътрешната каротидна или задната церебрална артерия: Това състояние генерира компресия на окуломоторните нерви и причинява картината.
 • Исхемия или намаляване на притока на кръв в определени области на мозъка.
 • Демиелинизиращ неврит или невропатия: Това е състояние, при което има увреждане на обвивките на нервните влакна, което води до необичайни нервни импулси.

Хората с фамилна анамнеза за мигрена са по-склонни да развият офталмоплегична мигрена. Също така мъжете и децата под десетгодишна възраст са по-склонни да развият офталмоплегична мигрена. Има и фактори, които могат да засилят симптомите, като хормонални промени, стрес, диета, климатични промени или липса на сън.

Диагноза

Диагнозата офталмоплегична мигрена обикновено се поставя, като първо се изключат други състояния. Това означава, че обикновено се извършват серия от оценки и тестове за други състояния, преди да се установи, че това е повтаряща се болезнена офталмоплегична офталмологична невропатия.

Най-често назначаваните изследвания са следните:

 • Очни прегледи
 • Неврологични рефлекси
 • Компютърна томография (КТ)
 • Магнитен резонанс (ЯМР)
 • Изследвания на кръв и цереброспинална течност

Лечение на офталмоплегични мигрени

Ако епизодите на офталмоплегична мигрена са леки и спорадични, не се провежда специфично лечение. В такива случаи обикновено се препоръчва само да се възприемат промени в начина на живот, като:

 • Намаляване на стреса.
 • Качествен сън поне 7 до 8 часа на ден.
 • Намаляване консумацията на алкохол, кофеин и тютюн.
 • Редовно спортуване.
 • Поддържане на балансирана диета.

Тъй като офталмоплегичната мигрена може да се появи внезапно, най-добре е да останете неподвижни, докато симптомите загубят своята интензивност. Ако състоянието е много тежко или се влошава с течение на времето, обикновено се назначава лекарствено лечение:

 • Кортикостероиди: Това са противовъзпалителни лекарства, които позволяват овладяване на симптомите при някои хора, въпреки че не винаги са ефективни.
 • Ботулиновият токсин: Това е известният ботокс, който в този случай може да помогне за намаляване на симптомите, но няма значителни дългосрочни ефекти.
 • Прегабалин: Това е лекарство, използвано за мускулни и нервни болки. Изглежда, че е едно от най-ефективните средства при лечение на случаи на офталмоплегична мигрена.
ботокс за подпомагане на офталмоплегична мигрена
Ботулиновият токсин е сред последните лечения за лечение на този тип мигрена.

Може ли да се предотврати?

Много пъти офталмоплегичната мигрена преминава от само себе си, но може и да се влоши. Ако е така, съществува риск от мидриаза или постоянно разширяване на зениците. Освен това може да има риск от птоза – т.е. постоянно увисване на горния клепач.

Във всеки случай, най-добре е да изберете здравословен начин на живот, тъй като това често много помага за предотвратяване на епизоди на офталмоплегична мигрена. Също така винаги е важно да сте в контакт с вашия лекар и да следвате инструкциите му.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gelfand AA, Gelfand JM, Prabakhar P, Goadsby PJ. Ophthalmoplegic “migraine” or recurrent ophthalmoplegic cranial neuropathy: new cases and a systematic review. J Child Neurol. 2012 Jun;27(6):759-66. doi: 10.1177/0883073811426502. Epub 2012 Jan 12. PMID: 22241707; PMCID: PMC3562350.
 • Baltar Yanes, F., Medici, C., Turcatti, E., & González, G. (2016). Neuropatía oftalmoplejica dolorosa recurrente (migraña oftalmoplejica): Caso clínico. Revista Uruguaya de Medicina Interna, 1(2), 65-69.
 • Ortega, A. G., Montañez, F. J., & Molina, F. J. (2021). Neuropatía dolorosa oftalmopléjica recurrente. Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears, 29(4), 27.
 • Förderreuther, Stefanie, and Ruth Ruscheweyh. “From ophthalmoplegic migraine to cranial neuropathy.” Current pain and headache reports 19.6 (2015): 1-6.
 • Kobayashi, Yuya, et al. “Recurrent painful ophthalmoplegic neuropathy with residual mydriasis in an adult: should it be classified as ophthalmoplegic migraine?.” Internal Medicine (2017): 8842-17.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.