Какво е Диплопия? Научете за разстройството на зрението, което има Марк Маркес

Испанският състезател отново страда от диплопия. В тази статия ще ви разкажем всичко за диплопията и какво включва тя.
Какво е Диплопия? Научете за разстройството на зрението, което има Марк Маркес
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 25 октомври, 2022

Новината, че Марк Маркес има диплопия, се повтаря няколко пъти в живота и професионалната кариера на мотоциклетиста. Този път, след инцидента му в Мандалика по време на тестовете на Moto GP, състоянието му се възстанови.

Доколкото знаем, Маркес има този проблем от доста време. Всъщност всеки път, когато се получи краниоенцефална травма, диплопията се появява отново. Тук обаче нямаме работа с леки наранявания, а с наистина сериозни удари, които дори са животозастрашаващи.

Основната причина е парализа на четвъртия черепномозъчен нерв от дясната страна, което променя функционирането на горния наклонен мускул от същата страна. Поради това очните ябълки не могат да се приспособят добре и се появява двойно виждане.

Какво е диплопия?

Диплопията на Марк Маркес е дублираното визуално възприятие на обект. С прости думи, говорим за двойно виждане.

Вероятно всички сме изпитвали това някога, но само временно. Разстройството обаче може да се конфигурира като хронична и постоянна клинична картина, свързана с по-тежки зрителни заболявания, както и с неврологични разстройства.

Като цяло има два основни вида диплопия:

  • Монокулярна диплопия: Появява се при отворено само едно око.
  • Бинокулярна диплопия: Наблюдава се при отворени и двете очи и спира, когато един от клепачите е затворен.
диплопия Марк Маркес
Диплопията е симптом, който много хора усещат понякога. Това, което специалистът трябва да направи, е да установи причината.

Причини за диплопия

Тъй като монокулярната и бинокулярната диплопия не са едно и също нещо, етиологията също се променя. Тоест, причините за всяка форма обикновено са различни.

Катаракта, кератоконус и астигматизъм са най-честите причини за монокулярния вариант. Всички тези състояния имат обща промяна в преминаването на светлината към ретината. Поради това лъчите не успяват да достигнат задната част на окото, където би трябвало да стимулират правилно рецепторите.

От друга страна, бинокулярната диплопия често се причинява от миастения гравис и парализа на окуломоторните черепни нерви. Това са нервите, които са обозначени с римски цифри III, IV и VI. Марк Маркес има парализа номер на нерв IV в момента.

Историята на Марк Маркес за диплопията

Както вече споменахме, това не е първият път, когато Марк Маркес страда от диплопия. Всъщност, според нашите записи, всъщност е четвъртият. Началото е в младостта му, докато се състезава в испанския скоростен шампионат. Травма на черепа доведе до компресия на определени очни мускули, което не позволи правилната зрителна акомодация. Въпреки това, тъй като това беше възпалително състояние, той се подобри бързо.

Известно време по-късно, през 2011 г., той отново претърпя инцидент и натрупването на течност около очната орбита предизвика повторна поява на диплопия. Той беше лекуван и се очакваше да се възстанови спонтанно, но това не се случи и всъщност беше открито, че има парализа на четвъртия му черепномозъчен нерв. Така че в началото на 2012 г. беше избран хирургически подход.

Третият пристъп на диплопия на Марк Маркес беше през октомври 2021 г. след инцидент по време на тренировка. Тогава нямаше големи проблеми. След това обаче симптомът се проявява и неговият офталмолог го потвърждава. Отново имаше нервна парализа зад това. Този път обаче не се наложи операция и състезателят се възстанови спонтанно.

Досега, след този последен доклад след инцидента в Moto GP, неговият лекар изрази, че има друг случай на диплопия, вероятно като рецидив на този през 2021 г. Този път е по-малко сериозен, въпреки че вероятно е свързан със същата парализа на окуломоторния нерв. Засега операция няма да има. Спортистът ще премине през лечение и необходимите последващи прегледи.

Мото GP
Високите скорости на мотоциклетните състезания често излагат водачите на сериозни наранявания.

Какво бъдеще очаква Марк Маркес?

Марк Маркес вече познава диплопията от първа ръка. Следователно той е преминал както през консервативно, така и през хирургично лечение. Първият вариант винаги е да се изчака спонтанно разрешение, преди да се пристъпи към интервенция.

„Изглежда, че имам дежавю… По време на пътуването обратно до Испания започнах да изпитвам дискомфорт в зрението си и решихме да посетим д-р Санчес Далмау, който потвърди, че имам нов епизод на диплопия.” – Twitter на Марк Маркес

Испанският мотоциклетист знае това и няма друг лек под ръка, освен да чака. Парализа от този тип, дължаща се на черепно-мозъчна травма, представлява само около 25% от всички заболявания на четвъртия черепномозъчен нерв. За щастие обаче, това са и видовете наранявания, които е най-малко вероятно да изискват операция. Историята на Маркес показва, че няма незабавни последици, които да му попречат да се върне към карането на мотора.

Той ще продължи да се състезава. Рискът от злополука е присъщ на професионалната му кариера и той знае това от малък.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Moreno Ramos, T., and R. García-Ramos García. “Alteraciones de la motilidad ocular: parálisis de los nervios craneales tercero, cuarto y sexto y otras causas de diplopía.” Neurología Suplementos 3.8 (2007): 60-67.
  • Carreras, Anna Camós, et al. “Paresia del cuarto nervio craneal.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 28.2 (2020): 4.
  • Danchaivijitr, C., and C. Kennard. “Diplopia and eye movement disorders.” Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 75.suppl 4 (2004): iv24-iv31.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.