Какво е любовно бомбардиране и как да го разпознаем

Любовното бомбардиране ни кара да се открием привързани към токсични и небалансирани връзки. Научете какво представлява и как да го избегнете в следващите редове.
Какво е любовно бомбардиране и как да го разпознаем
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 10 май, 2023

Когато опознаваме някого романтично или започваме нова връзка, емоциите са силни. Всичко се живее с илюзия, страст и ентусиазъм. Нормално е и двамата да проявяват желание да завладеят другия и да прекарват много време заедно. Но в някои случаи тези нагласи са крайни и не отговарят на зараждаща се истинска любов, а на опит за манипулация. Това е известно като „любовно бомбардиране“.

Известна като любовно бомбардиране, това е стратегия, широко използвана от култове и принудителни организации за залавяне и придобиване на власт над техните последователи. За съжаление, присъства често и във връзките, особено в тези, установени с нарцистичен човек.

Тъй като последиците от него за психичното здраве и емоционалното благополучие са тежки, е полезно да знаем какво представлява любовното бомбардиране, за да се предпазим и да избягаме навреме.

Какво е любовно бомбардиране?

Любовно бомбардиране през телефона си
Големите жестове на любов в началото на една връзка могат да бъдат сигнал за събуждане.

Любовното бомбардиране е тактика за емоционална манипулация, която нарцисистите използват, за да съблазнят и доминират над своите жертви. Състои се, както подсказва името, да ги бомбардирате с постоянни прояви на привързаност, ласкателство, внимание и одобрение, за да ги закачите емоционално.

Всички жадуваме да се чувстваме видени, обичани и ценени. Емоционалната връзка и принадлежност са присъщи човешки потребности. Следователно, когато тази нужда е голяма, можем да бъдем лесна плячка за този тип хора, които са експерти в това да се възползват от нашите слабости.

Любовното бомбардиране започва на практика в момента, в който двамата се срещат и създава илюзията, че връзката тече бързо и магически. Има постоянни съобщения, комплименти, прояви на обич, подаръци… Човекът може да се появи по всяко време в дома ви или където и да сте с извинението, че иска да прекарва повече време с вас, може да изпраща цветя и писма до работното ви място.

Накратко, той е напълно отдаден на завоюването и ви кара да се чувстваш толкова специален, толкова важен и толкова обичан човек, че естественото нещо е да се отдадете изцяло на тази връзка, без да мислите много. Особено, ако самочувствието ви е ниско или не преживявате най-добрия си момент.

Любовно бомбардиране: Процес на три етапа

Тази привидна идилия обаче не трае дълго и рано или късно преминавате към нова динамика, която вече не е толкова задоволителна. Нека имаме предвид, че целта е жертвата да бъде ухажвана и завладяна, за да стане предадена и манипулируема. Така процесът всъщност протича в следните три части.

Идеализация на връзката

В този първи етап връзката, която се появява, изглежда идилична. Жертвата чувства, че е намерила своята идеална половинка, някой, който наистина я обича и цени. Тя се чувства щастлива и развълнувана от това колко добре върви всичко и от любовта и вниманието, които получава.

Неодобрение и наказание

След като човекът се предаде на връзката (поради тази удобна първоначална любовна бомбардировка), нарцисистът започва да придобива контрол. На този етап, когато жертвата проявява някакво “неподходящо” поведение, тя ще бъде наказана с неодобрение и враждебност от партньора си.

Ежедневните действия като срещи с приятели или семейство, определено хоби или използване на нейната свобода и автономност без партньора й ще бъдат посрещнати с гняв, презрение и оттегляне на обичта. Когато човекът се извини, идилията и проявите на обич се връщат.

По този начин жертвата се научава (съзнателно или несъзнателно) да се държи така, както неговият или нейният партньор иска. Тя започва да се ограничава, да променя начина си на живот и винаги да действа, за да угоди на партньора си. Отказва се от цялата си власт, изоставя своите ограничения и се изолира, за да запази този, който вече го доминира, напълно щастлив.

Изтощение

Въпреки емоционалната привързаност, генерирана от любовното бомбардиране, често се случва жертвата рано или късно да се умори от манипулацията или малтретирането. В този момент тя може да реши да прекрати окончателно връзката и да излезе от тази динамика, но най-често се връща в хитростите и измамите на партньора и цикълът започва отначало.

Как да разпознаем любовното бомбардиране

Любов или навик?
Отворете очите си, за да можете да откриете любовно бомбардиране в прекомерните романтични жестове.

Не е лесно да се открие любовното бомбардиране от самото начало. Както казахме, вълнението, ентусиазмът и интензивността са често срещани в началото на всяка връзка. Има обаче някои неща, за които трябва да внимавате:

  • Нещата се развиват много бързо. Човекът ви бомбардира с обич, комплименти, подаръци или жестове. И те не отговарят на нивото на доверие или ангажираност, което имате. Той сякаш изпреварва себе си и това може да изглежда магическо. Но ако помислите, ще забележите, че е принудително.
  • Нагласите му в определени моменти пораждат безпокойство или отхвърляне. Той не се чувства като гладен за любов човек, който се опитва да ви угоди, а по-скоро като някой, който се опитва да придобие контрол над вас.
  • Можете да видите малки манипулации зад тази привидна любов. С всичко, което ви дава, той ви кара да се чувствате задължени. И очаква да му се отплатите с предаване и „покорство“. Той може да използва жертвата и чувството за вина, за да ви манипулира, когато се опитвате да имате индивидуален живот извън връзката.

Избягвайте да си падате по любовни бомбардировки

Преживяването на връзка, основана на любовно бомбардиране, може да доведе до разрушаване на вашето самочувствие и емоционално здраве. Затова е важно да предотвратите това да ви се случи и да можете да го разпознаете навреме.

От съществено значение е да работите върху любовта към себе си. Трябва също така да се погрижите за собствените си „емоционални празнини“, вместо да очаквате другите да ги запълнят. Не очаквайте обич на всяка цена, иначе някой ще ви я предложи на много висока цена.

В началото на всяка връзка бъдете нащрек и не се откъсвайте от логиката и разума си. Обърнете внимание на отношението на другия човек и се опитайте да идентифицирате червените флагове рано. Освен това не забравяйте да слушате интуицията и чувствата си. И не пренебрегвайте дискомфорта или безпокойството, които могат да възникнат; това са важни сигнали.

Здравата връзка обикновено е прогресивна. Изграждат се доверие и любов и винаги се зачита индивидуалността на всеки човек. Когато някой ви нападне с любов и преувеличени жестове, бъдете подозрителни към намеренията му и се защитете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Strutzenberg, C., & Wiersma-Mosley, J.,  Jozkowski, K., & Becnel, J. (2017). Love-bombing: A narcissistic approach to relationship formation. Discovery Journal.
  • Vázquez, M. & Valbuena, F. (s/f). La pirámide de necesidades de Abraham Maslow. Recuperado
    de http://142.4.211.67/~coebioet/biblioteca/libros/ceboax-0530.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.