5 стъпки за прощаване и забравяне

Не е лесно да простите и забравите. Но ще се чувствате щастливи да не носите раните или белезите от хора, които са ви наранили.
5 стъпки за прощаване и забравяне

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 23 септември, 2022

Действия като прощаване и забравяне не са прост и ясен процес. За да можем да продължим живота си и да му се наслаждаваме напълно, трябва да се научим да прощаваме на хората, които са ни наранили в миналото, и да продължим напред.

Самото прощаване не е прост въпрос. Когато започнете да загърбвате това, което ви е наранило, тогава започвате да се лекувате. Ще бъде облекчение да не се налага да носите раните или белезите от неща, които са ви наранили. В края на краищата достатъчно е, че е трябвало да търпите болката първия път.

Защо да продължаваме да я таим и да й придаваме значението, което няма? Не е ли достатъчно, че сте я изживели и сте я изтърпели от момента, в който се е появила?

Защо да продължавате да се връщате към болката?

Започнете лечението веднъж завинаги. Това наистина изисква смелост, любов и разбиране. Ето пет стъпки, за да простите, забравите и да продължите живота си.

1. Прощаване и забравяне за по-добър живот

Трябва да разберете, че човекът, който ви е наранил, всъщност ви засяга.

Признайте, че ако решите да простите на този човек, това е защото го заслужавате.

Това не е свързано с човека, който ви е наранил, а с факта, че се отнасяте правилно към себе си, като правите това.

прошка

Натрупването на тази болка само ще ви накара да бъдете в лошо настроение, огорчени и негодуващи. Трябва да се стремите по някакъв начин да се справите с чувствата си, така че прошката ви да бъде искрена.

Преди всичко запазете спокойствие, за да избегнете гнева и за да управлявате стреса си. Опитайте се да мислите за нещо спокойно.

Можете да мислите за човек, с когото сте близки и обичате, или да замените отрицателни образи с положителни.

Не отричайте ситуацията, нито я избягвайте. Справете се с нея и й придайте значението, което си струва, без емоционалния багаж, който сте носили в миналото.

2. Решете дали наистина искате да продължите, без да прощавате

Тази стъпка е много важна. Трябва да я обмислите много внимателно и да визуализирате как изоставяте проблема и да се ангажирате с това.

Помнете, че помилването не е забравяне, защото има въпроси относно това, които просто няма да забравите.

Обещайте си, че тези проблеми няма да се намесват в живота ви и ще ви позволят да живеете живота си в настоящето без злоба.

Прошката не е за този, който ви е наранил. Тя е незаменима и е средство да подобрите живота си.

Вие сте собственик на действията си и само вие сте отговорни за решенията си. Не трябва да позволявате на човека, който ви е наранил, да има власт над вас.

Изборът на по-малко болезнения начин и преодоляването на пречките не означава, че трябва да се върнете при този човек и да продължите връзката си или да оправдаете това, което този човек е направил.

Прошката предполага премахване на силата на човека да продължи да ви наранява, както и да оставите целия проблем зад гърба си.

3. Изразете как се чувствате – основна стъпка за прощаване и забравяне

Незаменимо е да се освободите от чувствата си и да освободите чувствата си към човека, който ви е наранил.

Това не означава, че трябва да имате конфронтация, която дори ще доведе до по-лош проблем.

Помнете, че всичко, което правите, е за вас самите.

Преди да говорите с този човек, първо трябва да изясните идеите си и да помислите какво ще кажете.

Опитайте се да не задържате нищо по никакъв начин, докато не почувствате облекчение. Обяснете защо се чувствате толкова зле или запишете какво ви се е случило: гневът, горчивината и тъгата.

Няма значение дали прекалявате. Важно е да изразите цялата си болка. Не е задължително да изпратите писмото на човека, който ви е наранил.

Това писмо, което пишете, е за вас, за да премахнете болката си, за да го изгорите или изхвърлите.

Не се омаловажавайте. Важно е да сте наясно с факта, че заслужавате да бъдете третирани с уважение. Разпознайте и изразете всички негативни аспекти, които изпитвате към този човек.

4. Приемете грешките си

Във вас са скрити много болезнени емоции, които ви пречат да простите навреме. Тези емоции са тъга, унижение, отхвърляне и измама.

Важно е да приемете това и да се опитате да се поставите на мястото на другия.

прощаване и забравяне

Понякога съдим прекомерно и не мислим какво бихме направили в същата ситуация. Може би ще е нещо, което не бихте искали да правите, но ще е необходимо.

Не задържайте нищо и не поставяйте под съмнение нищо. Помислете за други ситуации, когато сте се чувствали по същия начин.

Помислете дали случилото се заслужава значението, което му придавате.

Не е нужно да споделяте своите ценности, мнения или начин на мислене или чувства.

Това не означава, че се опитвате да оправдаете нещо.

Трябва да разберете, че хората са по-добри от грешките, които понякога правят.

5. Оставяне на ситуацията

Първи стъпки. Движете се напред и не поглеждайте назад. Трябва да разберете, че самото прощаване не се случва от ден на ден. Това е процес, който трябва да усвоите.

Времето, необходимо за завършване на този процес, зависи от човека.

Само вие знаете колко време е необходимо, за да продължите напред и да простите и забравите всичко, което се е случило.

Не се хващайте за болката, а си дайте време да простите и забравите.

Просто трябва да се изправите срещу този човек и да кажете: „Прощавам ти“. Тогава ще почувствате, че всичко е по-добре и ще се почувствате свободни.

Не забравяйте, че прошката е процес, който ще ви позволи да продължите напред, без каквото и да е действие или който и да е било човек да ви засяга. Вас, бъдещите ви взаимоотношения или настоящия ви живот.

Опитали ли сте да простите и да забравите?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Casullo, MM. Las razones para perdonar: Concepciones populares o teorías implícitas. Psicodebate. Psicología, Cultura y Sociedad 2006; 7: 9-20.
  • Fariña F, Abilleira A, Martínez-Valladares M. Actitudes hacia la resolución de conflictos y el perdón a uno mismo. Papeles del Psicologo 2015; 36(3): 230-237.
  • Vázquez C, Hervás G, Rahona JJ, Gómez D. Bienestar psicológico y salud: Aportaciones desde la Psicología Positiva. Anuario de Psicología Clínica y de la Salud 2009; 5(1): 15-28.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.