Какво е BDSM и как се практикува?

BDSM е сексуална практика, която може да подхрани страстта в двойката и да донесе редица ползи. Развенчаваме някои митове и ви разказваме за какво всъщност става въпрос.
Какво е BDSM и как се практикува?
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 01 април, 2023

През последните години се появиха няколко романа и филма, които изведоха на преден план една малко известна и заклеймена сексуална практика: BDSM. Вероятно вече имате представа какво представлява и може дори да сте я практикували, без да сте наясно с това.

Използвали ли сте някога белезници или превръзки на очите при сексуалните си контакти? Играли ли сте ролеви игри, базирани на йерархията на властта като учител/ученик или шеф/служител? Значи вече сте навлезли в света на BDSM.

Това е забавен начин да разпалите страстта в спалнята, тъй като опциите са толкова разнообразни. Затова ви разказваме повече по темата и ви даваме няколко съвета за практикуване.

Какво е BDSM?

BDSM означава робство/дисциплина, доминация/подчинение и садизъм/мазохизъм. Казано простичко, това е набор от сексуални практики, основани на динамика на доминиране и подчинение. Така всеки член на двойката приема една от тези роли, въпреки че е възможно да ги размените.

Основният аспект е, че това е напълно консенсусна и безопасна игра. И двете страни трябва да се споразумеят за ограниченията и по този начин благосъстоянието на участващите е гарантирано по всяко време.

Терминът BDSM е въведен през 1969 г. в резултат на работата на антрополога Пол Гебхард; но, тези практики вече са присъствали в много древни цивилизации и в много различни култури, така че не са нещо ново.

От този момент нататък и под този акроним са включени поредица от действия, които могат да варират по интензивност и които не винаги трябва да бъдат представени по едно и също време. Тоест, всеки човек и всяка двойка може да направи различен прочит и приложение на термина.

За да разберем по-добре какво представлява, ще обясним значението на всяка от думите, от които е образувано това съкращение.

Какво е BDSM?
BDSM трябва да бъде по взаимно съгласие и безопасно. Двойката трябва да има много добра комуникация, за да знае как да установи границите.

Робство

Като цяло терминът робство се използва за обозначаване на връзване с въжета или други елементи, характерни за BDSM. Въпреки това, в миналото, то се е отнасяло за връзките на подчинение, установени между господари и роби, между феодали и васали.

В този смисъл, освен че назовава обездвижването за еротични цели, то също така предполага връзка, в която властта е асиметрична.

Дисциплина

Дисциплината включва правилата, навиците и протоколите на поведение, които трябва да се следват от хората в подчинена позиция. Следователно, тя се отнася до обучение с правила и наказания, чрез които доминиращият индивид упражнява власт.

Доминация

Отнася се до ролята, поета от един от партньорите, за да упражнява контрол над другия. Така този човек е този, който нарежда и разполага по свое желание, показвайки надмощие над покорния партньор.

Подчинение

Това е допълващата роля към господството. В този случай индивидът приема позиция на подчинение, която го/я поставя под волята на доминиращия. Покорният човек се подчинява и позволява действията на партньора, винаги по доброволен и консенсусен начин.

Садизъм

Отнася се за еротични практики, при които един човек получава удоволствие, като причинява болка или унижение на другия. Отново, всяка практика, която попада в тази категория, трябва да бъде безопасна и по взаимно съгласие, тъй като този термин няма нищо общо с престъпния садизъм.

Мазохизъм

В допълнение към садизма, при мазохизма индивидът получава удоволствие, като страда от физическа или психологическа болка, причинена от сексуалния партньор. Партньорът обаче винаги има силата да установи граници, които трябва да се спазват по всяко време.

Какви са предимствата на BDSM?

Поради липса на знания, BDSM е стигматизиран и свързан с понятия като злоупотреба или перверзия; това обаче е здравословна практика, която може да осигури редица предимства. По-долу ги описваме подробно.

  • Благоприятства комуникацията между партньорите. Всеки акт трябва да бъде доброволен и съгласуван; следователно партньорите трябва да водят диалог по настоятелен начин, за да изразят своите предпочитания и ограничения и да постигнат споразумения.
  • Повишава себепознанието и познаването на другия. Колкото по-добра е комуникацията, толкова по-голяма е дълбочината по отношение на вкусовете и желанията на двамата Става ясно какво вълнува всеки един и какви практики се отказват. По същата причина взаимното познаване се увеличава. Освен това, тъй като доминиращият човек трябва да гарантира по всяко време благосъстоянието на другия и да зачита неговите или нейните желания, това благоприятства установяването на доверие между двамата.
  • Събужда въображението. Като нетрадиционна сексуална практика, BDSM отваря пътя към експериментирането, фантазията и иновациите. Практики, роли и елементи могат да се променят, за да превърнат всяка среща в уникално преживяване.
  • Може да помогне за разпалването на страстта в двойката. Въпреки че не всеки харесва този тип динамика, за някои двойки това може да бъде освежаващ и стимулиращ елемент, който им позволява да избягат от рутината и монотонността.
Различни сексуални практики
BDSM може да възроди страстта в двойката, тъй като нарушава рутината в сексуалните контакти.

Има ли някакви рискове?

Не можем да изпуснем от поглед факта, че BDSM може да доведе до рискове за физическото и психическото здраве, когато се прави неправилно. Кожни лезии, натъртвания, мускулни увреждания или дори асфиксия са някои от основните опасности; освен това може да генерира емоционални проблеми, ако няма истински консенсус и пълно уважение.

За да не се случи това е необходимо да сме информирани, да действаме предпазливо, разумно и безопасно. Също така водете диалог, питайте и изяснявайте със сексуалния си партньор границите.

Как да практикуваме BDSM?

Както може би се досещате, няма един единствен начин за практикуване на BDSM, тъй като включва набор от много различни практики, макар и с общ корен. Например физическо доминиране, ролеви игри, игра с домашни любимци, игра с игли (причиняване на болка с игли) или еротично задушаване.

Някои двойки се ограничават до използване на ограничения или причиняване на болка в много лека степен, за да увеличат възбудата. Други установяват истинска динамика на доминиране/подчинение, като играят съответните си роли във и извън спалнята.

Има хора, които прибягват до физическа болка и такива, които просто се фокусират върху психологическия аспект на унижението. И по същия начин някои го практикуват усърдно и то представлява само алтернатива. Във всеки случай двойката трябва да реши докъде да стигне играта.

Накратко, BDSM може да бъде доста приятно и стимулиращо и за двамата партньори. Ако сте любопитни и искате да започнете да въвеждате някои от елементите му, не забравяйте, че отговорността и уважението са най-важните по всяко време. Освен това може да откриете цял нов свят от усещания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.