Какво е бромелаин от ананас и за какво се използва?

Чували ли сте за бромелаин? Това вещество в ананаса може да има положителен ефект върху вашето здраве и храносмилателната система. Прочетете, за да научите повече!
Какво е бромелаин от ананас и за какво се използва?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 12 декември, 2022

Разглежданият бромелаин, съдържащ се в ананаса, е едно от съединенията с хранителни свойства, които предизвикват голям интерес към този плод. Ананасите са едни от най-консумираните екзотични плодове в света. Произхождащ от районите с топъл климат, този плод сега се е разпространил на пет континента.

Това вещество, бромелаин, не е нищо повече от набор от ензими, способни да изпълняват определени полезни функции върху храносмилането. Ананасът дължи голяма част от свойствата си на този елемент. Поради тази причина ще ви разкажем всичко за ползите от приема му и как можете да се възползвате от неговия потенциал.

Бромелаин от ананас: протеолитичен ензим

Както споменахме, бромелаинът е набор от храносмилателни ензими, които имат способността да разграждат протеините до аминокиселините, които ги изграждат. Според изследване, публикувано в Journal of the Science of Food and Agriculture, това е вещество, което се продава изолирано поради свойствата си.

Използва се за предотвратяване на храносмилателен дискомфорт след обилни хранения. Този ензим се оказва полезен за подобряване на метаболизма на хранителните вещества, което прави процеса по-поносим. В допълнение, има и други вторични функции, сред които се открояват следните:

Има дори изследвания, които твърдят, че бромелаинът от ананас може да упражнява регулаторна функция върху имунната система, подобрявайки нейното функциониране. Това би било полезно за предотвратяване на инфекции или трансмисивни заболявания.

С напредването на науката свойствата и приложенията на веществото продължават да се изучават. Необходими са обаче повече научни опити, за да се разграничат точно рамките на приложението, както и да се систематизира протоколът за дозиране. В момента най-добрият начин да се възползваме от ензима е като консумираме ананас.

бромелаин ананас
Ананасите са тропически плодове, разпространени по целия свят.

За какво е известно, че помага в момента?

Бромелаинът може да се консумира след обилно хранене, за да се намалят храносмилателните проблеми или тежестта в стомаха. Поради тази причина ананасът се препоръчва след хранене, за да се улесни храносмилателната функция на организма.

В допълнение, съдържанието на вода в плода ще помогне да се направи процесът на разграждане на хранителните вещества по-поносим, намалявайки риска от болка. Хидратацията предотвратява клинични картини на запек – например, особено при пациенти с неврологични заболявания.

Тъй като добавките с бромелаин все още не са често срещани на пазара, най-добре е да прибягвате до консумацията на самия плод. Винаги е необходимо да се избягва приема му като сироп, тъй като по този начин съдържа много по-високо съдържание на захар, което може да бъде вредно за здравето.

Страничните ефекти на въпросния бромелаин

Въпреки че приемът на бромелаин е почти винаги полезен, прекомерната му консумация води до появата на определени странични ефекти. Най-често срещаните са гадене, повръщане, диария и реакции на свръхчувствителност. Това обаче не е често срещано явление.

В допълнение, бромелаинът може да взаимодейства с антикоагуланти, така че е необходимо да се консултирате с лекар относно възможността за консумация на ананас, ако сте на лечение с лекарства от този тип. Може също така да увеличи ефектите на антибиотиците, като действа синергично с тях.

Други храни, които насърчават здравословното храносмилане

Бромелаинът е характерен за ананаса, но има и редица други храносмилателни ензими в различни храни. Пример за това е папаята, богата на протеази, които помагат за разграждането на протеините. Мангото е друг плод, който съдържа значително количество ензими – в случая амилази.

Други храни, като авокадо или киви, съдържат съединения, които помагат за улесняване на храносмилателните процеси, като по този начин намаляват дискомфорта, свързан с чревния транзит. Редовната консумация на тези плодове се свързва с намаляване на запека.

бромелаин от ананас
Бромелаинът от ананас действа като храносмилателен ензим и е полезно да се консумира след обилни хранения.

Бромелаинът от ананас улеснява храносмилателната функция

Както видяхте, бромелаинът е вещество, което помага за подобряване на храносмилателните процеси. Поради тази причина приемът му се препоръчва след обилно хранене. Успоредно с това има противовъзпалителни функции, така че помага и за предотвратяване на появата на сложни заболявания, свързани със системно възпаление.

Най-добрият начин, който съществува, за да се гарантира консумацията му, е наличието на ананас в редовната ви диета. В наши дни обаче започват да се разработват добавки от този ензим, предвид новите свойства, които му се приписват.

Това е безопасно вещество, тъй като има малко странични ефекти. Все пак трябва да се отбележи, че той може да взаимодейства с определени лекарства, така че е необходимо да се консултирате със специалист, ако имате съмнения.

Ако имате чести проблеми с храносмилането, препоръчваме да консумирате натурален ананас след хранене. Наистина може да помогне при храносмилателни проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mazila Ramli AN., Tuan Aznan TN., Illias R., Bromelain: from production to commercialisation. J Sci Food Agric, 2017. 97 (5): 1386-1395.
  • Muhammad ZA., Ahmad T., Therapeutic uses of pineapple-extracted bromelain in surgical care – a review. J Pak Med Assoc, 2017. 67 (1): 121-125.
  • Velderrain-Rodriguez, Gustavo, et al. “Effect of dietary fiber on the bioaccessibility of phenolic compounds of mango, papaya and pineapple fruits by an in vitro digestion model.” Food Science and Technology 36.2 (2016): 188-194.
  • Rathnavelu V., Alitheen NB., Sohila S., Kanagesan S., et al., Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications. Biomed Rep, 2016. 5 (3): 283-288.
  • Couso, Laura M. Ávila, et al. “Ensayo clínico controlado y aleatorizado. Constipación en pacientes con enfermedades neurológicas. Comparación de dos tratamientos (combinación de laxantes osmóticos y estimulantes).” Acta Gastroenterológica Latinoamericana 46.3 (2016): 192-200.
  • Errasti, María Eugenia. Estudio de posibles aplicaciones farmacológicas de extractos de especies de bromeliáceas y su comparación con bromelina. Diss. Universidad Nacional de La Plata, 2013.
  • Kaur, Lovedeep, and Mike Boland. “Influence of kiwifruit on protein digestion.” Advances in food and nutrition research. Vol. 68. Academic Press, 2013. 149-167.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.