Какво представлява еротичното пляскане? Всичко по темата

Еротичното пляскане е сексуална игра включваща физическо наказание. В играта участват доминант и подчинен. Целта е повишаване на сексуалното удоволствие.
Какво представлява еротичното пляскане? Всичко по темата
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Мислейки си за секс е добре да развихрим въображението си. Еротичното пляскане е една от многото сексуални практики, които хората са измислили с течение на времето, за да направят секса по-вълнуващ. Но това не означава, че тази практика е била приета радушно. Напротив – водели са се и продължават да се водят спорове по темата.

Мислите си, че знаете всичко за света на интимните удоволствия? Не се тревожете. Тази тема е толкова обширна, че винаги можете да научите нещо ново.

Нежност, желание, докосване…така можем да опишем физическия контакт и флирта между човешките същества. Но какво се случва, когато навлезем в непознатия свят на „изпълнението на наказания“ върху другия под формата на любовна игра?

Независимо от ролите, съгласието и условията, които са приели двойката или групата от хора, общуването е най-важният фактор. Общуването е единственият начин да запазите сексуалните си отношения позитивни и приятни, независимо от това колко либерални или консервативни са самите практики.

Еротичното пляскане: за или против?

Представете си, че сте с партньора си и сте в началото на любовната си игра. Той ви прегръща и ви прошепва: “Напляскай ме“. Изнервяте се и се възбуждате – не сте сигурни дали искате това или не. Та, трябва ли да напляскате партньора си или не трябва?

В края на краищата става въпрос за личната ви преценка и дали това ви харесва. Струва си, обаче, да поговорим за произхода и корените на тази сексуална практика.

Хората се пляскат като част от сексуалния акт. Това се случва след взаимно съгласие и премерено доминиране, осигуряващо умствено и сексуално стимулиране. Но дали в пошляпването се крие истинско удоволствие?

Всяка двойка или група от хора са различни и имат собствени предпочитания за това колко силно да бъде еротичното пляскане. Трябва да кажем, че самото то е дребен, незначителен акт на нараняване на тялото.

Има редица интересни етически, морални и социални гледни точки по отношение на тази често използвана, но все още „табу“ сексуална практика.

Ако поне малко се интересувате от темата и търсите леко разнообразие в сексуалния си живот, но не знаете къде да го откриете, можете да научите повече в следващите редове. Може да се окаже, че точно това ви трябва!

Всичко за еротичното пляскане

Необосновано насилие или израз на сексуална спонтанност?

Според психиатрите

От древността до наши дни психиатрите  и общопрактикуващите медици са единодушни, че тази практика е срамна, достойна за психологичен анализ.

Едва с навлизането на новите определения в модерната психиатрия, тази наука престава да разглежда свързаните с еротичното пляскане сексуални игри като цинична практика.

Трябва да отбележим, че Американската психиатрична асоциация си има свое собствено определение за еротичното пляскане и то от дълго време. Освен това те не заличават хомосексуалността от списъка си с психични заболявания до 1973 година, така че едва ли са най-добрият критерий по темата.

От историческа гледна точка

Всичко води началото си отнякъде, както и тази противоречива сексуална практика. Пляскането според Cambridge Dictionary, основно е свързано с наказанието на някой друг (най-вече дете) за извършването на нещо лошо или неправилно.

Това показва, че тази сексуална практика е относително нова за повечето хора и не е това, което повечето от нас си представят, когато чуят тази дума.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 билки за повишаване на либидото

Еротичното пляскане: какво представлява в действителност?
еротични игри - специалните отношения доминант/подчинен

При еротичното пляскане доминиращият партньор „наказва“ подчинения като го удря по задните части. За целта могат да бъдат използвани много предмети – метър за измерване, пръчка, бастун, колан, ръка и други.

 • Най-важното нещо, което трябва да запомните е връзката “доминант/подчинен“ между партньорите.
 • Това означава, че двамата са се разбрали предварително за тези роли, носещи им сексуална наслада. Единият партньор е този, който извършва наказанието, а другият – го понася, защото ролите в играта са такива. Ако ролите се пропукат – особено тази на доминанта, играта може да стане опасна и дори груба.

В света на BDSM (робство и дисциплина, господство и подчинение, содамазохизъм), в който наблюдаваме това пляскане има редица фактори, които трябва да бъдат взети в предвид.

С какви предмети се наказва и бие подчинения

Сред най-използваните вещи за извършването на еротичното пляскане са:

 • Пръчката: в този вид сексуални практики тя се използва за въвеждане на „дисциплина“. Често доминантът използва украсена според личния му вкус пръчка.
 • Коланът: коланът или кожената лента е еластичен предмет, част от облеклото, най-често направен от кожа или друг здрав материал. Това, което използваме за придържане на дрехите, в еротичните игри намира приложение като уред за наказание.
 • Камшикът: пръчка с късо парче кожа, произхождаща от Аржентина и Уругвай. Този инструмент от кожа се използва за удряне на добитъка. В света на еротиката се използва като инструмент за въдворяване на ред.
 • В скута на партньора: при тази поза доминантът е седнал, а  подчиненият лежи в скута му с лице към земята. Това е най-често използваната, класическа поза характеризираща се с пряк, постоянен контакт между телата на участниците в еротичната игра.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Herbenick D, Patterson C, Beckmeyer J, Gonzalez Y et al. Diverse Sexual Behaviors in Undergraduate Students: Findings From a Campus Probability Survey. J Sex Med. 2021;18(6):1024–41.
 • Müller J. BDSM: Aproximación a las prácticas de dominación y sumisión sexual. 2015. Disponible en: http://hdl.handle.net/2445/112471.
 • Faccio E, Casini C, Cipolletta S. Forbidden games: the construction of sexuality and sexual pleasure by BDSM ‘players’, Culture, Health & Sexuality. 2014; 16:7: 752-764.
 • Labrecque F, Potz A, Larouche É, Joyal C. What Is So Appealing About Being Spanked, Flogged, Dominated, or Restrained? Answers from Practitioners of Sexual Masochism/Submission. J Sex Res. 2021 May;58(4):409-423.
 • Plante RF. Sexual spanking, the self, and the construction of deviance. J Homosex. 2006;50(2-3):59-79.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.