11 важни хигиенни мерки при анален секс

Преди практикуването на анален секс, е важно да имате предвид редица хигиенни мерки, за да се насладите на това сексуално преживяване.
11 важни хигиенни мерки при анален секс
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 22 януари, 2023

Желаещите да го практикуват трябва да са запознати с важните хигиенни мерки при анален секс, за да се насладят пълноценно и в същото време да предотвратят всякакви неудобства и здравословни проблеми.

Прилагането на предпазни и хигиенни мерки няма да накърни чувствеността или да повлияе на представянето ви. Всъщност тези мерки за безопасност само помагат срещата да премине възможно най-гладко и следователно може да бъде както удовлетворяваща, така и запомняща се. Нека научим повече.

Какво е анален секс?

Както подсказва името, анален секс е секс, който включва контакт с ректума или ануса. Такъв контакт може да бъде с пръст, пенис, секс играчка или дори устата.

Това е сравнително често срещан начин, въпреки че не всеки го харесва. Според резултатите от изследване, проведено със студенти, 37,9% от анкетираните практикуват анален секс.

От друга страна, проучванията показват, че аналния секс също е станал по-честа практика сред хетеросексуалните двойки, въпреки че все още има табута по темата.

Хигиенни мерки при анален секс

Като се вземат необходимите мерки за избягване на болката, осигуряване на плавно и спокойно проникване и избягване на заболявания, аналният секс може да бъде приятен и за двете страни.

1. Измийте добре ануса

Жена под душа
Измиването преди анален секс е много важна хигиенна мярка.

Независимо от вида на извършваната анална дейност, важно е да отделите време за хигиена. Това ще предотврати инциденти или инфекция след секс.

Важно е да използвате вода и сапун за измиване на външната част на ануса. Някои специалисти препоръчват и използването на клизма за правилно прочистване на ректума. Можете също да опитате да се изхождате преди секс или да направите клизма.

Как да направите клизма

  • Вкарва се обем течност, за да се раздуе дебелото черво и да се генерира изхвърляне на задържаната фекална материя.
  • Това е най-често използваната клизма в домашни условия и може да се приложи от самия индивид. Можете да закупите комплект за клизма в аптеката.

2. Хигиенни мерки при анален секс – измийте добре ръцете си

Ръцете трябва да се мият често. Те са средството за пренасяне на бактерии и микроби от всичко, което докоснете. Всъщност, за да практикувате анален секс, е препоръчително ръцете ви да бъдат правилно дезинфекцирани. Ето защо може да бъде интересен вариант да вземете дезинфекциращ гел за почистване на ръцете както преди, така и след сексуален контакт.

3. Дезинфекцирайте вашите секс играчки

Поради същите причини, споменати по-горе, ако ще използвате секс играчки (като вибратори), за да ги поставите в ануса, препоръчително е те да са чисти.

4. Хигиенни мерки при анален секс – използвайте лубрикант

важно е да използвате презерватив и лубрикант при анален секс.
Много е важно да носите презерватив и лубрикант при анален секс.

За разлика от вагината, анусът не се смазва сам. Следователно използването на лубрикант е необходимо, за да се сведе до минимум рискът от болка или разкъсване по време на проникване. Също така е важно този лубрикант да е на водна основа.

5. Носете презерватив

Важно е да запомните, че анусът е област, която е по-чувствителна от вагината. И тъй като не се овлажнява еднакво, има склонност към поява на малки пукнатини и рани в ануса, което може да благоприятства предаването на болести, предавани по полов път, като HPV, наред с други.

За такива цели е важно да носите презерватив с лубрикант, който помага да се изпълнят и двете функции: защита и смазване. Това е особено препоръчително, ако ще бъдете с някой, който не ви е редовен партньор.

6. Хигиенни мерки при анален секс – бъдете много внимателни

От съществено значение е човекът, който решава да започне анален секс, да познава добре тялото си и да е наясно с предупредителните знаци. Болката показва, че трябва да се отдръпнете и да изчакате ануса да се адаптира към новата практика.

Болката никога не трябва да се изтърпява: сексът е за наслада, а не за страдание. Освен това болката предупреждава, че може да се появи разкъсване или анална фисура.

Препоръчва се любовна игра, като ползване на пръсти, масажиране, целуване и галене на най-чувствителните части на лицето, за да може той/тя да се отпусне и да се наслаждава.

Това е напълно логично, ако се замислите за момент. Ако човекът е отпуснат, мускулатурата около ануса ще позволи по-лесно проникване.

7. Не правете вагинален секс след това

В случай на хетеросексуални партньори, не осъществявайте вагинален контакт веднага след анален секс, за да избегнете прехвърлянето на бактерии от една среда в друга, както е отбелязано в статия, озаглавена Въведение във вагиналните инфекции.

Първо, пенисът трябва да се измие обилно със сапун и вода. Тогава, разбира се, трябва да се използва различен презерватив. Ако се практикува вагинален секс след незащитен анален секс, могат да се предадат сериозни инфекции.

8. Също така избягвайте комбинирането на орален и анален секс

Анусът е една от най-бактериалните части на тялото ви. Ето защо не се препоръчва орален секс (фелация) след анален секс. Би било по-добре да го направите преди това и така ще подобрите смазването.

9. Хигиенни мерки при анален секс – анилингус

Сексуалната практика на anilingus включва контакт между устата и ануса.

В този случай е важно да носите пластмасов латексов предпазител за уста, за да създадете бариера между устата и ануса, като по този начин предпазвате и двете от болести. В тази връзка някои проучвания съобщават за случаи на стрептококова инфекция.

Това не е силно препоръчителна практика предвид опасностите от контакт анус-уста. За тази цел обаче има специални презервативи и специални протектори. Ако решите да го направите, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист, за да се запознаете с всички предпазни мерки.

10. Пазете се от хемороиди

хемороиди след анален секс
В случай, че имате външни хемороиди, малки порязвания, пукнатини в ректума или друго анално заболяване или състояние, трябва да избягвате анален секс.

Някои хора имат вътрешни хемороиди и дори не знаят за това. Те са от първа степен  или вътрешни хемороиди. Американският колеж по гастроентерология отбелязва, че техният най-често срещан симптом е яркочервена кръв върху тоалетната хартия.

По време на анален секс пенисът или аналната играчка може да нарани тези вътрешни хемороиди. Това може да предизвика дразнене и да причини кървене и болка.

В случай, че имате външни хемороиди, малки порязвания, фисури в ректума или друго анално заболяване или състояние, трябва да избягвате анален секс. Винаги е най-добре да изчакате, докато се възстановите.

11. Внимание с кола маските

Някои хора казват, че сексът с епилиран анус е много по-приятен, както и очевидно естетичен. Това обаче отговаря на вкуса на практикуващите.

Повечето жени епилират няколко части от тялото, включително аналната област. Това е въпрос на естетика.

Защо да прилагаме хигиенни мерки при анален секс?

Както видяхте, има немалко рискове, на които можете да бъдете изложени, когато практикувате анален секс, от възможността да се заразите с полово предавани болести (полово предавани болести) до разкъсвания или инфекции.

Също така е възможно лицето вече да има заболяване, което е сравнително често. Спомена се случаят с хемороидите. Въпреки това, в допълнение, може да има фистули, пролапс, пруритус, абсцеси, пилонидална болест и синдром на леватор ани, наред с други. В тези случаи грижите и хигиенните мерки трябва да са още по-големи.

Разбира се, всичко това не означава, че трябва да спрете да практикувате анален секс. За тези, които искат и се наслаждават, това може да бъде друг източник на удоволствие. Просто трябва да вземате съответните хигиенни мерки преди и по време на анален секс.

Имате ли въпроси относно аналния секс?

Въпреки че в съвременното общество аналния секс все още е тема табу, има медицински специалисти в областта на сексуалността, които могат да дадат точна информация за него.

Поради тази причина, ако искате да започнете тази практика, най-добре е да се консултирате с професионалист, който познава всички аспекти на темата и може да предостави най-добрите хигиенни указания за анален секс. Всичко останало зависи от вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.