Емоционално нестабилните хора: как да ги разпознаем

09.10.2019
Въпреки, че те често молят за помощ относно какъвто и да било проблем, емоционално нестабилните хора ще игнорират вашия съвет, тъй като те не искат да бъдат поучавани, те просто се интересуват от решението.

Емоционалната нестабилност няма срок на годност. Можете да откриете емоционално нестабилните хора по всяко време и във всички възрасти. Като цяло, си мислим, че те няма да ни засегнат, но всъщност не е точно така.

Емоционалната нестабилност се среща при емоционалния възрастен, който се държи детински, като не поема отговорност за неговите/нейните действия. Проблемът е, че справянето с този тип хора ще се превърне в емоционален и икономически товар за останалите.

Мислите ли, че се занимавате с един или повече емоционално нестабилни хора? Разгледайте отблизо неговите/нейните черти и ако е така, опитвайте се да не се замесвате в повече проблеми.

1. Емоционално нестабилните хора са зависими

На емоционално нестабилните хора им липсва самостоятелност. Характерно е за тези хора, че все още разчитат на близките си хора за да изпълняват техните задължения, дори когато са възрастни.

 • Разбира се, че възрастният трябва да се грижи за неговите/нейните родители, но един зрял човек не трябва да е в товар за другите.
 • Вие знаете, че живеете с такъв човек, защото те винаги обвиняват някой друг за положението. Те не могат да носят отговорност за това, което се случва в живота им.

Вижте също: 5 родителски грешки, които правим с децата си

2. Емоционално нестабилните хора не знаят как да управляват собствените си финанси

Това, че ходят на работа, не означава емоционална стабилност във всички случаи. Обаче, интересът в притежаването на собствени доходи и ученето как да се използват тези доходи е важен аспект в личностното развитие.

 • Тези хора, които харчат без да мислят за утре, които нямат приоритети и чакат да се появят магически решения за разрешаването на финансовите им проблеми, са емоционално нестабилни.
 • По-сериозният проблем е минаването през финансови трудности.

3. Емоционално нестабилните хора не са много съпричастни

Емоционално нестабилните хора: две момичета са седнали в коридора, на пода, и едното момиче утешава другото.

Хората, които са емоционално нестабилни, не могат да се поставят в положението на другия и да го разберат. Това означава, че те имат проблеми с разбирането, че другите хора също имат своите проблеми и искат подкрепа.

 • Ако има някой такъв, близък до вас, възможно е да сте забелязали, че те изчезват винаги когато имате нужда от помощ.
 • Въпреки това, те се появяват отново и молят за вашата помощ, когато искат нещо от вас.

Тези ситуации са дразнещи и отнемат от вашата енергия. Обаче, най-добре е да не се дразните през цялото време, тъй като това няма да промени тяхното отношение. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да подадете на него/нея ръка, когато се чувствате готови за това.

Вижте също: Защо японските деца винаги слушат родителите си?

4. Техните приоритети не са много здравословни

Емоционално нестабилните хора поставят забавленията, излизането навън, пиенето и каквото и да било друго преди семейството, работата или отговорностите.

 • Проблемът с тази беля, е когато се отразява върху вашето физическо здраве и върху вашите взаимоотношения, също.

5. Те имат проблеми с надмощието над хората

Емоционално нестабилните хора: една млада жена е стиснала юмруци

Емоционално нестабилните хора имат проблеми с доверието към себе си. За да получат сигурността, която им липсва, те намират всякакъв начин да накарат другите хора да се чувстват по-зле или по-неуверени.

 • Много често, колкото по-зле се чувства другия човек, толкова по-добре се чувства нестабилния.
 • Те могат да използват сплашване, наричане с обидни имена или прякори, или всякакво друго поведение, за да постигнат този ефект.

6. Те се страхуват от обвързване

Този страх е свързан не само с любовните връзки. Това също означава, че те бягат от всяка житейска ситуация, в която трябва да взимат контрол, като например да живеят самостоятелно или да търсят работа.

Важно е да се подчертае, че не само емоционално нестабилните хора се страхуват от обвързване: всички ние имаме страх от правене на големи промени в нашия живот.

 • Голямата разлика е, че хората, които са емоционално стабилни, поемат риска, защото знаят, че е важно да постигнат целите си.
 • Тези, които не са емоционално стабилни, не разбират важността при взимането на тези решения.

7. Те не знаят как да изразят емоциите си

Една млада жена със сърдита физиономия

Те реагират прекалено остро, занимавайки се с емоциите, които изпитваме всеки ден. Тяхната тъга е най-голяма, както и тяхното щастие и гняв.

Те не знаят как да контролират тона на гласа си когато се сблъскат с тези ситуации и се ограничават само с минаването през дадена житейска ситуация, без да си вземат поука от това.

 • Те обичат да драматизират и подсъзнателно обичат да са център на внимание.
 • Когато се ядосат, могат да бъдат груби и агресивни.

Тази комбинация от емоции може да изцеди енергията на всички около тях.

8. Те отказват да се вслушат в мненията на другите

Въпреки. че емоционално нестабилните хора винаги търсят други хора да им решават проблемите, те винаги игнорират мненията им. Това е поради тяхната липса на емпатия.

Ако живеете с някой такъв, е важно да се разбере, че не е добре да ги карате да виждат собствените им грешки. Те няма да ги видят, просто защото не ги интересува.

Какво да правите с емоционално нестабилните хора?

Истината е, че няма много неща, които можете да направите, за да промените хората. Следователно, най-доброто нещо, което може да се направи, е да ги оставите да правят грешки докато пораснат. Алтернатива е винаги да разрешавате проблемите им, когато ви помолят за това, но това само ще ви донесе много незаслужени неприятности.

 • Mr. Rice’s Notebook. Chapter 5. Emotional maturity.

hwarmstrong.org/rice05.pdf

 • John Mano Raj. A study on relationship between emotional maturity, stress and self-confience among management students. (2017).

researchgate.net/publication/321096586_A_STUDY_ON_RELATIONSHIP_BETWEEN_EMOTIONAL_MATURITY_STRESS_AND_SELF-CONFIDENCE_AMONG_MANAGEMENT_STUDENTS

 • Franz Alexander. A Hogg Foundation Reprint. Emotional Maturity.

repositories.lib.utexas.edu/bitstream/handle/2152/20488/txu-oclc-2741165.pdf?sequence=2