Атопичният дерматит при бебетата: основни грижи и превенция

Атопичният дерматит при бебетата е заболяване, което обикновено притеснява родителите. За щастие, обаче, може да се подобри с правилното лечение.
Атопичният дерматит при бебетата: основни грижи и превенция
María Cantos

Написано и проверено от Акушерка María Cantos.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Атопичният дерматит при бебетата е едно от най-често срещаните кожни заболявания по време на първите месеци от живота на бебето. Имайки предвид, че това е хронично заболяване, предотвратяването и основната грижа са важни за облекчаване на симптомите. Ранното откриване на това кожно заболяване ще помогне на членовете на семейство в тяхната задача да намалят симптомите и дискомфорта, който причинява.

Какво представлява атопичният дерматит при бебетата?

Атопичният дерматит обикновено започва между третия и петия месец от живота. На този етап, кожните лезии стават все по-чести. Те обикновено се появяват внезапно, което продължава около шест седмици, въпреки че те понякога се бавят.

Атопичният дерматит е възпалително кожно заболяване, което се проявява като суха кожа, един от неговите най-характерни симптоми. Обикновено идва заедно със силен сърбеж.

Това заболяване обикновено остава до двегодишна възраст и след това остава за по-дълго или изчезва изцяло. Това е детско заболяване с определен наследствен компонент. Поради тази причина, трябва да разгледате вашата семейна история.

Атопичният дерматит при бебетата: Кога да се консултирате с педиатър

Атопичният дерматит при бебетата: снимка на бебе с дерматит по лицето

Атопичният дерматит няма конкретни особености. Той варира от човек до човек. Следователно, е много трудно да се различи от другите форми на дерматит. Само педиатър може да диагностицира атопичен дерматит след преглед на симптомите на вашето бебе.

Така че, трябва да се консултирате с вашия педиатър ако видите някои от следните симптоми по вашето бебе:

  • Неспецифични обриви, особено в областта на лицето и гъвкавите области.
  • Обриви, които стоят за известно време.
  • Редовно плачене, тъй като това може да е поради дискомфорт от сърбежа в засегнатите области.

Атопичният дерматит при бебетата: Как да го откриете?

Атопичният дерматит може да се прояви по различни начини. Най-често срещаните са тези, които ще споменем тук.

Обривите обикновено се появяват по бузите, челото, ушите и скалпа. Освен това, те като последствие достигат до останалата част от тялото, започвайки от областта на лицето. Те обикновено са дразнещи екземи и понякога определена степен на екскудация.

Също така, атопичният дерматит може да се прояви с алергия към жълтъците на яйцата. Поради тази причина, трябва да се направят изследвания за алергия за да се диагностицира бебето.

Как да предотвратите атопичен дерматит при вашето бебе?

Бебенце с крем по лицето

За да се справите с атопичния дерматит, членовете от семейството трябва да имат определени здравни познания:

  • Мийте дрехите на вашето бебе с леки перилни препарати и избягвайте омекотители.
  • Избягвайте жегата, особено горещия въздух. За да направите това, трябва да премахнете всички памукови платове, пластмаси и някои влакна, които подпомагат появата на пот и с него обриви. Вместо това, придържайте се към използването само на памук.
  • Използвайте овлажнители за сухота на околната среда, където нивата на влага са твърде ниски.
  • Поддържайте добра бебешка хигиена с кратки къпания или душове, не по-малко от 2-3 пъти в седмицата. Това е така, защото излишната вода и излагането към гелове подпомага появата на обриви. Лекарите препоръчват използването на киселинен pH гел или овесена каша.
  • Прилагайте овлажняващи кремове, които са направени за бебета по няколко пъти на ден с нежен масаж, така че нежно да попие кожата.

Медицинско лечение

Има ситуации, в които симптомите, представляващи атопичния дерматит при бебетата, може да изискват фармакологично лечение и наблюдение от лекар за предотвратяване на усложненията:

  • Задължително е да се консултирате с педиатър за да решите начина на локалното противовъзпалително лечение когато има изблици. Също така, трябва да премахнете омекотяващите лосиони, които сте използвали по време на фазата на предотвратяване.
  • Предотвратете появата на кожни инфекции. Те обикновено се появяват след чесане след сърбежа. Също така, трябва да поддържате добра хигиена.

Ако педиатърът мисли, че може да има инфекция, тогава той може да предпише прилагането на локални или системни антибиотици.

Локалните кортикостероиди са някои от най-често предписваните лекарства за това заболяване от педиатрите. Не трябва да се притеснявате да ги използвате, доколкото го извършвате правилно. Те дават много предимства за бебета с дерматит.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.