10 натурални средства за прочистване на дробовете на пушач

Консумирайте редовно чесън, джинджифил и грейпфрут
10 натурални средства за прочистване на дробовете на пушач

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Дробовете играят жизненоважна роля в живота. Те са отговорни за осигуряването на кислород, който е необходим за живеене и изхвърляне на въглеродния диоксид чрез издишване.

Те също имат дихателна функция за филтриране на агентите на агресивна околна среда и за предотвратяване развитието на някои заболявания. Научете повече за устройството и функциите на белите дробове от сайта ABRITVS.bg.

Но тъй като те са толкова сложен и деликатен орган, понякога здравето на дробовете се влошава и те не могат да изпълняват задачите си оптимално.

Най-честите случаи се откриват при хора, които са пристрастени към тютюневите изделия, излагайки белите дробове на токсини и други вещества, които са опасни за здравето.

Този навик е една от най-честите причини за респираторни заболявания и появата на някои хронични заболявания като рак.

Поради това е от съществено значение пушачът да се опита да остави този вреден навик, да подобри начина си на живот и да пречисти дробовете си.

В този смисъл, добре е да се знае, че има няколко натурални съставки, които помагат при прочистването на белите дробове на пушача. Те също така изхвърлят токсините.

Открийте кои са те в днешната статия!

1. Грейпфрут

грейпфрут за прочистване на дробовете

Това вкусен цитрусов плод се характеризира с високо съдържание на антиоксиданти, които значително подобряват функцията на клетките на белия дроб.

Активните съставки в грейпфрута устояват на клетъчните злокачествени заболявания, което е ключов фактор за предотвратяването на тумори.

Пушачите, които редовно ядат грейпфрут могат да намалят риска от развитие на рак и други заболявания на белите дробове.

2. Чесън

Чесънът е една от храните, които трябва винаги да присъстват в менюто ви. Неговото високо съдържание на серни вещества има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект, предпазващ здравето на белите дробове.

Яденето на суров чесън намалява риска от хронични заболявания при активните и пасивните пушачи.

3. Мащерка

мащерката помага прочистването на дробовете на пушачите

Това чудесно растение съдържа активни вещества, които много добре се грижат за дихателните пътища.

Етеричното масло от мащерка и листата й може да се използват като натурално лечебно средство за облекчаване на натупването на секрети в гърдите.

Мащерката има антибиотично действие за намаляване на наличието на бактерии и вируси, които могат да причинят проблеми с белите дробове.

4. Риган

Както растението, така и олиото от риган са с висока концентрация на карвакрол и розмаринова киселина, чиито ефекти са много положителни за дихателните пътища.

Потреблението и използването на риган в ароматерапията са два идеални начина за намаляване на дихателните затруднения и изхвърляне на излишните токсини.

5. Джинджифил

чаят от джинджифил прочиства дробовете

Джинджифиловият корен има антибиотични, противовъзпалителни и ароматни свойства, които ефикасно лекуват бронхиални и дихателни проблеми.

Това се дължи на факта, че разширява кръвоносните съдове и стимулира премахването на излишната слуз за правилно регенериране на белодробните пътища.

6. Морков

Смятан за незаменим зеленчук в диетата, морковите съдържат витамини A, C, E, и K, които са необходими за тъканите и епителните клетки.

За да неутрализирате отрицателните ефекти на никотина и други агресивни вещества, препоръчително е да ги ядете сурови.

7. Евкалипт за прочистване на дробовете

евкалиптово масло за прочистване на дробовете на пушачите

Евкалиптът е едно от най-популярните растения, когато става въпрос за белия дроб и дихателното здраве.

Произходът му е Австралия и е едно от най-старите лечебни средства за успокоение на дразнене и възпаление, причинени от състоянието на белия дроб.

Препоръчва се за отстраняване на излишната слуз от ноздрите и за контролиране на други общи симптоми, свързани с настинки и грип.

8. Мента

Ментата е ароматно растение, което се използва за различни кулинарни и медицински цели. Тя съдържа активни вещества, които намаляват възпалението и други симптоми, свързани със затруднено дишане.

Ментовите бонбони, вдишване на изпарения и бани са някои от начините, които може да използвате, за да прочистите дробовете на пушач.

Препоръчваме ви да прочетете и: Домашни лекове с листа от мента

9. Сок от алое вера

сок от алое и прочистване на дробовете

Натуралният сок, получен от растението алое съдържа мощни прочистващи агенти и активни вещества, които прочистват белите дробове.

Много по-полезно е, когато го комбинирате с няколко супени лъжици мед и няколко капки лимонов сок.

10. Корен от ликориция

Коренът от ликориция е много популярен по целия свят и е лесно разпознаваем благодарение на уникалния си аромат.

Ликорицията има противовъзпалителни, успокояващи и деконгестантни свойства, които улесняват детоксикацията и облекчават блокираните дихателни пътища.

В идеалния случай трябва да придружавате всяко от тези лечебни средства с необходимите стъпки, за да се откажете от тютюнопушенето.

Макар че не е лесно в началото, с инициатива и желанието да подобрите здравето си, ще се справите за нула време.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Alonso, J. R. (2004). Tratado de Fitofármacos y nutracéuticos. Buenos Aires: Corpus.
  • Lawless, J. (2003). Aceites esenciales para aromaterapia. Madrid: Susaeta.
  • Shealy, N. C. (1999). Enciclopedia Ilustrada de Remedios Naturales. Madrid: Könemann.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.