10 натурални средства за прочистване на дробовете на пушач

Консумирайте редовно чесън, джинджифил и грейпфрут
10 натурални средства за прочистване на дробовете на пушач

Последна актуализация: 14 Декември, 2018

Дробовете играят жизненоважна роля в живота. Те са отговорни за осигуряването на кислород, който е необходим за живеене и изхвърляне на въглеродния диоксид чрез издишване.

Те също имат дихателна функция за филтриране на агентите на агресивна околна среда и за предотвратяване развитието на някои заболявания. Научете повече за устройството и функциите на белите дробове от сайта ABRITVS.bg.

Но тъй като те са толкова сложен и деликатен орган, понякога здравето на дробовете се влошава и те не могат да изпълняват задачите си оптимално.

Най-честите случаи се откриват при хора, които са пристрастени към тютюневите изделия, излагайки белите дробове на токсини и други вещества, които са опасни за здравето.

Този навик е една от най-честите причини за респираторни заболявания и появата на някои хронични заболявания като рак.

Поради това е от съществено значение пушачът да се опита да остави този вреден навик, да подобри начина си на живот и да пречисти дробовете си.

В този смисъл, добре е да се знае, че има няколко натурални съставки, които помагат при прочистването на белите дробове на пушача. Те също така изхвърлят токсините.

Открийте кои са те в днешната статия!

1. Грейпфрут

грейпфрут за прочистване на дробовете

Това вкусен цитрусов плод се характеризира с високо съдържание на антиоксиданти, които значително подобряват функцията на клетките на белия дроб.

Активните съставки в грейпфрута устояват на клетъчните злокачествени заболявания, което е ключов фактор за предотвратяването на тумори.

Пушачите, които редовно ядат грейпфрут могат да намалят риска от развитие на рак и други заболявания на белите дробове.

2. Чесън

Чесънът е една от храните, които трябва винаги да присъстват в менюто ви. Неговото високо съдържание на серни вещества има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект, предпазващ здравето на белите дробове.

Яденето на суров чесън намалява риска от хронични заболявания при активните и пасивните пушачи.

3. Мащерка

мащерката помага прочистването на дробовете на пушачите

Това чудесно растение съдържа активни вещества, които много добре се грижат за дихателните пътища.

Етеричното масло от мащерка и листата й може да се използват като натурално лечебно средство за облекчаване на натупването на секрети в гърдите.

Мащерката има антибиотично действие за намаляване на наличието на бактерии и вируси, които могат да причинят проблеми с белите дробове.

4. Риган

Както растението, така и олиото от риган са с висока концентрация на карвакрол и розмаринова киселина, чиито ефекти са много положителни за дихателните пътища.

Потреблението и използването на риган в ароматерапията са два идеални начина за намаляване на дихателните затруднения и изхвърляне на излишните токсини.

5. Джинджифил

чаят от джинджифил прочиства дробовете

Джинджифиловият корен има антибиотични, противовъзпалителни и ароматни свойства, които ефикасно лекуват бронхиални и дихателни проблеми.

Това се дължи на факта, че разширява кръвоносните съдове и стимулира премахването на излишната слуз за правилно регенериране на белодробните пътища.

6. Морков

Смятан за незаменим зеленчук в диетата, морковите съдържат витамини A, C, E, и K, които са необходими за тъканите и епителните клетки.

За да неутрализирате отрицателните ефекти на никотина и други агресивни вещества, препоръчително е да ги ядете сурови.

7. Евкалипт за прочистване на дробовете

евкалиптово масло за прочистване на дробовете на пушачите

Евкалиптът е едно от най-популярните растения, когато става въпрос за белия дроб и дихателното здраве.

Произходът му е Австралия и е едно от най-старите лечебни средства за успокоение на дразнене и възпаление, причинени от състоянието на белия дроб.

Препоръчва се за отстраняване на излишната слуз от ноздрите и за контролиране на други общи симптоми, свързани с настинки и грип.

8. Мента

Ментата е ароматно растение, което се използва за различни кулинарни и медицински цели. Тя съдържа активни вещества, които намаляват възпалението и други симптоми, свързани със затруднено дишане.

Ментовите бонбони, вдишване на изпарения и бани са някои от начините, които може да използвате, за да прочистите дробовете на пушач.

Препоръчваме ви да прочетете и: Домашни лекове с листа от мента

9. Сок от алое вера

сок от алое и прочистване на дробовете

Натуралният сок, получен от растението алое съдържа мощни прочистващи агенти и активни вещества, които прочистват белите дробове.

Много по-полезно е, когато го комбинирате с няколко супени лъжици мед и няколко капки лимонов сок.

10. Корен от ликориция

Коренът от ликориция е много популярен по целия свят и е лесно разпознаваем благодарение на уникалния си аромат.

Ликорицията има противовъзпалителни, успокояващи и деконгестантни свойства, които улесняват детоксикацията и облекчават блокираните дихателни пътища.

В идеалния случай трябва да придружавате всяко от тези лечебни средства с необходимите стъпки, за да се откажете от тютюнопушенето.

Макар че не е лесно в началото, с инициатива и желанието да подобрите здравето си, ще се справите за нула време.

Може да ви заинтересува ...
Четири витамина, които ви помагат да възстановите белите си дробове след пушене
Здраве и КрасотаRead it in Здраве и Красота
Четири витамина, които ви помагат да възстановите белите си дробове след пушене

Пушите ли? Или пък сте отказали цигари наскоро? Приемането на определени витамини ще ви помогне да излекувате белите си дробове след пушене.