Херпес зостер: какво представлява и как изглежда?

Ако някога сте имали варицела, е възможно да сте изложени на риск от получаване на кожен обрив и пъпки, ако вирусът се активира отново.
Херпес зостер: какво представлява и как изглежда?

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Херпес зостер представлява болезнен кожен обрив, който произтича от вируса на Varicella-Zoster (VZV) и е същият, който причинява варицелата. Огнището се появява, когато един вирус, който атакува нервните клетки, се активира отново след известно време и това предизвиква кожното избиване или обрив.

Смята се, че причината херпес зостер вирусът да се възпроизвежда отново и отново се крие в имунната система. Ако сте карали варицела в кърмаческа възраст, с течение на времето способността на вируса да се активира отслабва.

Какво се случва, когато вирусът се активира отново?

Когато вирусът се активира отново, започва да се разпространява чрез нервите и обикновено създава неприятен сърбеж и парене в засегнатите райони. На този етап циркулира в цялата нервна система, но в рамките на първите два или три дни се отразява видимо само на кожата. След като достигне епидермиса, групирани мехури се появяват върху цялата повърхност на засегнатия нерв. Кожата може да реагира с голяма чувствителност, която причинява значителна болка.

Кой е изложен на риск?

Ако някога сте имали варицела, е възможно да сте изложени на риск от получаване на кожен обрив и пъпки, ако вирусът се активира отново. Най-често вирусът се активира отново при тези, които имат отслабена имунна система , както и лица над 50-годишна възраст.  Доста вероятно е и онкоболните и серопозитивните хора да получат херпес зостер. За тях появата му е един от първите симптоми, които подсказват, че нещо не е наред с имунната система.

Какви са симптомите?

Симптоми на херпес зостер

1. Първият симптом на херпес зостер обикновено е силна болка от едната страна на тялото, придружена със сърбеж или парене. Паренето или болката могат да бъдат много интензивни и в повечето случаи са сигнал, който обявява настъпването на болестта.

2. Друг симптом, който може да се появи, е образуването на петна по кожата, които се заменят с малки мехури.

* Други възможни симптоми:

 • Висока температура и втрисане
 •  Генитални язви
 •  Болки в ставите
 •  Общо неразположение
 •  Болка в корема
 •  Главоболие
 •  Възпаление на лимфни възли

* Ако вирусът засяга лицевия нерв:

 •  Зрителни нарушения
 •  Загуба на движение на очите
 •  Проблеми или намаляване на чувството за вкус
 •  Паднали клепачи
 •  Затруднено движение на някои лицеви мускули

* Също така:

Вирусът може да доведе до умора, умерена температура и болки в мускулите.

Лечим ли е херпес зостер?

Херпес зостер определено може да бъде излекуван.  Разбира се, необходим е преглед при лекар, който да ви диагностицира и предпише лечение.

Обикновено се предписват антивирусни лекарства, които могат да бъдат използвани 24 часа след първите признаци на болка или парене. С цел да се намали продължителността на заболяването, на пациентите с препоръчва прием на лекарства преди появата на мехури по тялото.

За по-бързо излекуване е необходима почивка на легло, докато треската стихне. Не забравяйте да измиете съдовете за многократна употреба във вряща вода. Пазете кожата си чиста и не използвайте повторно вече употребявани или замърсени предмети.

Забележка

Вирусът може да продължи две или три седмици и след като уж “мине”, да се появи отново. Важно е да се следите внимателно и да бъдете диагностицирани чрез навременни прегледи при специалист. В редки случаи вирусът засяга двигателните нерви, което може да доведе не само до слабост, но и до временна или постоянна парализа. Болката обикновено започва като слаба, но с развитието на вируса може да стане много интензивна и непоносима.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.