Разликите между атопичния и себорейния дерматит

Атопичният и себореен дерматит причинява сърбеж и раздразване на кожата. Новородените могат да страдат и от двете форми на заболяването. В тази статия ще ви разкажем за разликите между тях.
Разликите между атопичния и себорейния дерматит

Последна актуализация: 23 февруари, 2020

Знаете ли какви са разликите между атопичния и себорейния дерматит?

Атопичният и себорейният дерматит са две сходни кожни заболявания. Въпреки че много хора ги бъркат, в действителност те са напълно различни едно от друго.

Атопичният дерматит е кожно заболяване, което обикновено причинява зачервяване, сърбеж и изсушаване на кожата. Счита се, че генетичната предопределеност е един от най-важните рискови фактори. Специалистите смятат и че факторите на околната среда и храната също оказват съществено влияние. От своя страна себорейният дерматит причинява лющене и зачервяване на кожата. Това състояние прилича на постоянен пърхот. Но заболяването може да обхване всички части на тялото, където се образува по-голямо количество себум, включително веждите, лицето и ушите.

И двете заболявания – атопичният и себорейният дерматит – водят до възпаление на кожата и редица неприятни симптоми. Въпреки това, между двете заболявания има редица разлики. Ще ви разкажем за тях в следващите редове.

Кого засяга атопичния и себорейния дерматит?

Това е един от основните критерии за диагностициране на двете заболявания. Атопичният и себорейният дерматит засягат различни групи от хора.

Атопичният дерматит засяга най-вече децата и юношите. Счита се, че болестта се наблюдава при около 20% от населението. Интересен факт при поставяне на диагнозата от лекарите е фокусирането върху характера на болния. Причината за това е, че атопичният дерматит причинява интензивен сърбеж и парене. Когато се наблюдава при бебета, които не могат да говорят и да се изразяват, симптомите ги правят много раздразнителни и нервни.

Себорейният дерматит се наблюдава най-често в два периода от живота на човек. Обикновено се проявява през първите няколко месеца след раждането или след края на пубертета. Засяга по-често мъжете отколкото жените. За щастие болестта се наблюдава при едва 5% от населението.

Бебе с проблемна кожа

Какви са симптомите на атопичния и себорейния дерматит?

Атопичният и себорейният дерматит причиняват сърбеж и зачервяване на кожата. Но всяко едно от тези две заболявания си има свои характерни симптоми.

Например при атопичния дерматит обикновено сърбежът се засилва през нощта. Атопичният дерматит води до изсушаване на кожата. Сърбежът кара страдащия да се чеше, което в крайна сметка причинява белене и подуване на кожата. Появяват се и червени петна по много части от тялото като ръцете, ходилата и врата. Кожата се удебелява и напуква поради изсушаването й. Често се наблюдава появата на бели лющещи се петна върху лактите. Приличат на тези, които се появяват при питириазис алба и също са съпроводени със сърбеж.

От своя страна себорейният дерматит се проявява като пърхот в косата, веждите и дори в брадата. Обикновено заболяването води до появата на мазни петна по кожата, обикновено покрити с бели или жълти люспи. Тези корички се наричат “крусти”, когато са по главата. А иначе такива корички могат да се наблюдават по двете страни на носа, веждите и клепачите. А това означава, че се появяват по местата, където се образува повече себум. Често това е съпроводено с места с белеща се, зачервена кожа.

И накрая – важно е да знаете, че друга разлика между атопичния и себорейния дерматит е начинът, по който се проявяват. Атопичният обикновено върви с периодични обостряния и отшумявания, които могат да продължат с години. Себорейният дерматит се влошава при стрес, студено или сухо време.

Препоръчваме ви да прочетете и: За хидратиране на кожата: 5 натурални продукта

Други важни разлики

Атопичният и себорейният дерматит се различава и по начина, по който се проявяват при децата. Себорейният дерматит не е свързан с дискомфорт при бебетата. Но както вече споменахме, атипичният може да накара детето да страда, което води до раздразнение и неспокойствие.

Друга разлика е хидратирането на кожата. При себорейния дерматит кожата е мазна, а при атопичния – суха. Но за да се облекчат симптомите и при двете заболявания, кожата трябва да де поддържа овлажнена.

Разликите между атопичния и себорейния дерматит при бебетата

Заключение

Въпреки че и двете заболявания могат да се наблюдават при новородени, важно е да се познават характерните им особености, за да бъде назначено подходящо лечение. По този начин ще избегнете и факторите, които влошават състоянието на болните.

Ако имате съмнения, не се колебайте да потърсите мнението на специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.