Домашни средства за бързо лечение на херпес

Чрез прилагане на слой вазелин върху засегнатата област, ние го предпазваме от бактерии и ускоряваме оздравителния процес.
Домашни средства за бързо лечение на херпес

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Това заболяване се причинява от вируса на херпес симплекс тип 1, които обикновено се прихващат чрез целувки и близък контакт с човек, който има активно огнище. Веднъж заразен с вируса на херпес, той остава в тялото за цял живот. Огнищата могат да бъдат задействани от треска, инфекции, стрес, слънчево изгаряне и хранителни алергии.

Според информация от уеб портала MedLine Plus, почти всеки от нас се заразява с вируса на херпес, когато достигне зряла възраст. Появата обикновено е в пет фази: щипене, поява на мехури, изтичане на течността, образуване на коричка и излекуване. Последната фаза е най-заразна, когато мехурчетата се спукат и течността изтече.

Разбира се, най-добре е да се спрат огнищата преди да са възникнали по време на първата фаза. Все пак, ако мехурчетата вече са се образували, има много домашни средства, които могат да помогнат за справяне с този проблем и бързото лекуване на херпес.

Покрийте вашия херпес

Много хора правят грешката да покриват херпеса с грим. Все пак, това може да забави излекуването и мехурчетата да стоят по-дълго. Вместо да използвате грим, нанесете тънък слой вазелин, за да предпазите херпеса от бактерии и така да ускорите процеса на оздравяване.

Също така, опитайте се да носите слънцезащитни средства, когато сте навън, за да предотвратите допълнително увреждане.

Балсам за устни

Има много видове балсами на пазара, съдържащи докозанол, които ускоряват лечебния процес. Ако сте изложени на вятър или живеете в сух климат, използвайте балсам за устни, за да предотвратите образуването на мехури.

лечение на херпес

Храни, които се борят с херпесите

Съществуват определени храни, които съдържат аминокиселина, наречена лизин, които могат да помогнат в борбата с херпесите. Храни като мляко, риба, месо и бобови растения съдържат лизин.

От друга страна, храни, които съдържат аминокиселина наречена аргинин, може действително да бъдат благоприятни за вируса. Аргининът може да се открие в шоколада, фъстъците, сушените плодове и бадемите.

Черен чай

Ако вече имате херпес, поставете торбичка черен чай директно върху раната и разтъркайте леко в продължение на няколко минути. Това лекарство намалява болката и спомага на мехурчетата да се излекуват.

Чесън за лечение на херпес

лечение на херпес с чесън

Чесънът е добре известен със своите антимикробни свойства, които се борят с голям брой вируси. За да се преборите с херпеса, нарежете скилидка чесън наполовина и я поставете директно върху огнището.

Мляко

Млякото, както споменахме по-рано, съдържа лизин, аминокиселина, която ускорява излекуването на херпесите. Потопете памучен тампон в мляко и го поставете върху херпеса. Това лечение е най-доброто за използване при първите признаци за възникване на огнище.

Домати и алое вера

За ежедневно почистване нанесете доматен сок в продължение на няколко минути, последвано от алое вера. Алоето съдържа много съставки, които са много здравословни за кожата и може бързо да помогнат за изсушаване на мехурчетата.

Лайм

лечение на херпес със сок от лайм

Прочетете и това: Защо херпесите се появяват отново?

Лаймът притежава антибактериални и антивирусни свойства, които могат да помогнат в борбата с херпесите. За да се възползвате от неговите ползи, просто капвайте няколко капки сок директно върху засегнатата област три пъти на ден.

Мед и оцет

Както медът, така и оцетът притежават антивурисни свойства, които се борят с херпесите. Смесете една супена лъжица мед с малко оцет и нанесете директно върху раната с памучен тампон.

Превенция и грижи

Много е важно да изхвърлите четката за зъби, кърпи или всякакви предмети, които са били в контакт с активен херпес. Най- вероятно те са заразени с вируса и по-нататъшна употреба може да доведе до появата на нови мехури.

Ако е възможно, избягвайте повторно използване на чаши, вилици или други замърсени предмети. Добре е да имате дезинфектант на разположение, за да почистите ръцете и премахнете бактериите и вирусите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.