Как зряло да приключим романтична връзка

Някои хора, вместо да бъдат смели, просто напускат отношенията без никакво обяснение - това категорично не е най-добрият подход
Как зряло да приключим романтична връзка

Последна актуализация: 24 януари, 2019

Кой е най-добрият начин за приключване на романтична връзка? Понякога кавгите, проблемите и разминаванията в гледните точки водят до травмираща раздяла. Въпреки това е желателно, независимо от обстоятелствата, да се опитвате да приключите отношенията с партньора по здравословен и зрял начин.

Разглеждайте въпроса по този начин: когато затваряте глава от живота си, не бива да оставяте емоции като гняв и ярост да контролират поведението ви. По-добре приключете по зрял начин тази глава, несъмнено изпълнена с различни емоции. В днешната статия ще дадем няколко съвета, които ще са ви от полза, когато приключвате романтична връзка. Те допринасят за това, двама души да се разделят по възможно най-добрия начин.

1. Когато не са останали други начини: последният разговор

Всеки човек знае кога настъпва точното време. Има един особен момент, след който връзката не може да продължи. Обикновено и двамата партньори усещат това. Винаги обаче е трудно да бъде направена първата крачка. Това е така, тъй като за всеки е сложно да си представи живота без човека, който дълго време е бил до него. Въпреки това трябва да продължите напред към приключването на връзката, към раздялата.

Но защо не можете да вземете крайното решение?

 • Страхувате се да кажете на другия човек, че не го обичате повече или че ви е невъзможно да бъдете пълноценни във връзката.
 • Страхувате се, че ще останете сами. Това може да ви изненада, но много хора предпочитат да поддържат нещастна връзка пред това, да бъдат сами. Животът без половинката им се струва по-лош. Този начин на осмисляне на нещата е незрял, но често срещан.
 • Страдате от ниска самооценка. Не сте уверени в способността си да обясните какви са истинските ви чувства, когато приключвате връзка. Някои хора, вместо да бъдат смели, просто напускат връзката си без никакво обяснение. Това категорично не е най-добрият подход, който можете да изберете.

Когато искате да приключите романтична връзка по здравословен начин, трябва да говорите лице в лице с партньора и да обясните ситуацията. Можете да приложите следните 3 съвета:

 • Организирайте своите мисли, преди да се срещнете с партньора. Бъдете наясно какво точно искате да изразите. Формулирайте причините, поради които искате да приключите тази романтична връзка. Възможно е да искате да обмислите и няколко отговори на въпроси, които могат да ви бъдат отправени. Ако се чувствате неуверени, поне се опитайте да бъдете подготвени ментално.
 • Изразете своите мисли и чувства със спокойствие и честност. Наясно сте, че връзката не може да продължи. Решението е взето и трябва да изразите своята увереност с думи и действия.
 • Възможно е по време на разговора да започнете да се карате с партньора. Бъдете готови за този развой на нещата. Опитайте се да запазите спокойствие и да се фокусирате върху стъпките, които предварително сте планирали. Покажете на партньора, че знаете какво искате и че това, което искате, е най-доброто решение и за двама ви.
любов и романтична връзка

2. Справете се с емоциите при приключване на една романтична връзка

Трябва да знаете, че начинът, по който приключвате една романтична връзка, е нещо, което ще запомните за цял живот. Затова си заслужава да положите максимални усилия това да се случи гладко.

Ако приключите връзка с крясъци, обвинения към партньора, много гняв и изразяване на негативни емоции, ще е много трудно и за двамата. Тогава се налага да използвате повече време, за да преодолеете раздялата и да свикнете с промяната. Става дума и за справяне с негативните емоции. Трябва да се успокоите, за да продължите напред. Съветваме ви, доколкото ви е възможно, да приключите връзката като зрели хора. Бъдете уверени.

 • Трябва да знаете, че приключването на връзка е акт, който е положителен и за двамата души в нея. Когато сте наясно с този факт, ще се чувствате по-спокойни.
 • Поддържайте самоувереността си висока. Знаете категорично какво е добро за вас. Трябва да позволите на човека отсреща да вникне в основанията ви. Той трябва да осъзнае, че една такава връзка може да донесе повече негативи, отколкото позитиви, ако продължи.
 • Трябва да знаете още отсега, че раздялата е началото на един процес, който е изпълнен с комбинация от емоции. Ще се чувствате странно и нервно. Това е напълно нормално. Не се стряскайте, ако пожелаете да заплачете, почувствате се тъжни или пък с разбито сърце. Това е част от процеса и трябва да го приемете. Опитайте се да избегнете чувства като гняв или презрение, тъй като тези негативни емоции ще направят процеса на раздялата още по-труден.
живот след раздяла и приключване на романтична връзка

3. Обсъдете раздялата и продължете напред

Много двойки имат практиката след раздяла да правят крачка назад и да решат да се съберат отново. Ясно е, че всяка двойка е уникална и се характеризира със собствена енергия и лични правила. Ако обаче сте напълно сигурни, че връзката ви причинява само болка, трябва да затворите вратата завинаги.

 • Приключването на романтична връзка означава да затворите глава от живота си. Това не е краят. Това е ново начало и трябва да убедите партньора в това. Ако сте се наранили един друг, какъв е смисълът да продължавате да страдате? Време е да бъдете смели и да започнете живота си отначало, тръгвайки по собствени пътеки.

Препоръчваме ви да прочетете и: Загубата на приятел боли като любовна раздяла

И още

 • Трябва да обсъдите правилата, по които ще протече раздялата. И двамата започвате нов живот и е напълно възможно в началото старите емоции да изплуват. Това е нормално. В идеалния случай ще се вълнувате от безценните положителни мигове. Ако се фокусирате върху лошото, само подхранвате гнева и объркването, а това е нездравословно.
 • Напомнете си, че миналото е минало и вече не съществува. Позовавайте се на доброто, което сте преживели. Придържайте се към него. Поучете се от уроците на живота и бъдете горди със себе си. Когато затворите една врата, много други се отварят. Вече сте по-мъдри, тъй като знаете какво е добро за вас и какво – не. Вие сте по-силни.

 

щастие в една романтична връзка

Приемете факта, че животът е цикличен. Има сезони и когато един от тях приключи, започва друг. Човек трябва постоянно да се опитва да открие личното щастие. Ако се случи да срещнете човек, който иска да бъде с вас по пътя към щастието, направете крачка напред. Любовта винаги си струва усилието.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.