5 взаимоотношения, които развалят романтичната връзка

Когато връзката ни се основава на общуване и уважение, това не би трябвало да е проблем.
5 взаимоотношения, които развалят романтичната връзка

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Много от нас ще се съгласят, че да се чувстваш обичан е изключително важно. Създаването на взаимоотношения и връзка, в която се чувстваш обичан и ценен, е едно от най-големите удоволствия в живота.

Но помнете, че общуването винаги може да причини проблеми. Това е така, дори ако идеално си пасвате с вашата “сродна душа”.

Има много различни причини. Понякога трябва да се справяме с остатъчни емоции от предишни връзки. Бивши партньори, които искат да запазят същите взаимоотношения като в миналото, може да причинят проблеми.

В други случаи важни хора ще изискват нашето внимание и нашето време. Но помнете, че това може да навреди на връзката ви.

1. Свекърви

Идеята, че майките винаги присъстват във връзките ни, е много популярна. В повечето случаи това може да е проблем. Трудностите са често срещани при хора, които имат проблеми с родителите си.

Вие и партньора ви искате да придадете значение на връзката си. От друга страна, майка ви винаги ще е важен човек в живота ви.

В този случай най-доброто нещо е да имате търпение. Може дори да се опитате да си представите как ще се чувствате, когато децата ви имат собствени връзки.

Кат цяло е добра идея да имате добри взаимоотношения с майката на партньора си. Трябва също така да поставите и да спазвате граници. Някои свекърви може да са по-трудни от други. Ако е така, търпението е важно.

2. Приятели от работа

колегите от работа също биха могли да се намесят в личните ви взаимоотношения

Нещо, което виждаме непрекъснато, е как колегите ви взимат най-доброто от вас. Винаги трябва да имате добро отношение в офиса – това е страна, която всеки би оценил. Вие се подкрепяте и може би се храните заедно.

Нормално е у дома да се държите по-различно, отколкото на работа и тази промяна може да е трудна за вас.

Започвате да си мислите за работата у дома, която трябва да свършите. А партньорът ви може да не е в настроение.

Важно е да не говорите за приятелите си от работата прекалено много у дома. Също така не винаги партньорът ви ще е добре настроен към идеята да излизате сами с тях. 

Честно казано, ревността е деликатна тема и е възможно партньорът ви да не се разстройва, когато излизате с приятели. Но винаги е хубаво да поставяте нещата в перспектива.

Запитайте се как бихте се почувствали вие, ако той или тя винаги излиза с един и същи човек от противоположния пол?

3. Най-добри приятели

Не може да го отречете. Това е проблем за всекиго. Всички ние може да изпитваме ревност от най-добрите приятели на нашите партньори. И партньорът ви вероятно се чувства така. Все пак често говори с приятеля си по-свободно, отколкото с вас.

В този момент може да имате всякакви съмнения. Може дори да се притеснявате, че техните взаимоотношения ще съсипят връзката ви. Този момент дори може да дойде, когато въобще не подозирате, че нещо не е наред.

Най-важното е, да поддържате добра комуникация с партньора си. Кажете му, че това ви притеснява.

Трябва да му обясните и, че не искате да създавате напрегната ситуация. Партньорът ви трябва да знае как да поставя правилни граници, за да избегне бъдещи проблеми.

И помнете – партньорът ви сигурно се чувства по същия начин. Дайте му време и малко пространство.

4. Домашни любимци

Може да звучи странно, но връзката ви с домашния любимец може да се отрази на романтичната ви връзка.

Това обикновено се случва, когато имате един любимец. Показвате му безрезервна любов. Но тази любов не е като любовта, която давате в един брак.

Понякога партньорът ви се чувства по-спокоен, като показва внимание към домашния ви любимец, отколкото като решава проблеми от живота. Има някои знаци, за които трябва да внимавате.

Ако кучето ви отнема от мястото на партньора ви на леглото, трябва да помислите за това. Също така, бъдете внимателни да не показвате повече любов към кучето, отколкото към партньора си.

5. Лични треньори

Когато тренирате, отделяте всякакви хормони. Основен хормон, който се освобождава по време на тренировка, е ендорфин. Той ни кара да се чувстваме добре и щастливи. По тази причина фитнесът е идеално място да срещнем гадже. Освен ако, разбира се, вече нямате такова.

Съвсем естествено партньорът ви ще ревнува, ако говорите с треньора си прекалено често. Това може да му загатне всякакви погрешни представи.

Ако искате да имате здрава връзка, помнете следното: Трябва да е ясно, че имате само професионални отношения.

Не казваме да си сменяте треньора. Все пак доверието е много важно в една връзка. Но може да помислите за това да поканите партньора си да тренира с вас. Ако го направи, той ще види, че треньорът се отнася еднакво с всички.

Граници и доверие: ключът към успешните взаимоотношения

Когато свържете живота си с друг човек, той става част от семейството ви. Трябва да се уверите, че му отделяте време.

Знаем, че работата, децата и другите задължения са важни. Но помнете, че сте решили да свържете животите си. Ако имате брак, помнете, че сте партньори до живот.

Не оставяйте тези взаимоотношения да ви отдалечат от партньора ви. Важно е да поставяте граници, да общувате и да си вярвате. 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fernando Maureira Cid, “LOS CUATRO COMPONENTES DE LA RELACIÓN DE PAREJA”, Revista Electrónica de Psicología Iztacala. 14, (1), 2011
  • Gema Lendoiro, “Suegra y nuera, un clásico en las (malas) relaciones familiares”, artículo en La Razón, 2018
  • “Celos”, Artículo en wikipedia
  • VAN SOMMERS, Peter Los celos. Reconocerlos Comprenderlos Asumirlos Editorial Paidós, 1989 – 254 páginas pág 103

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.